Θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε το πιο επώδυνο έγκλημα μεταξύ εγκλημάτων; Σίγουρα όχι! Όλα συνοδεύονται από ένα σωματικό ή ψυχολογικό τραύμα. Όμως, σίγουρα θα ήταν δυνατόν να αναγνωρίσουμε μεταξύ άλλων πιο έγκλημα προκαλεί την μεγαλύτερη καταστροφή και απέχθεια. Αυτό δεν είναι άλλο από την παιδική κακοποίηση, η οποία  σύμφωνα με τελευταίες μελέτες αγγίζει το 16% στην χώρα μας.

Η παιδική κακοποίηση είναι από εκείνα τα εγκλήματα που στιγματίζουν την ζωή ενός παιδιού τόσο στα πρώτα χρόνια της ζωής του όσο και μετέπειτα. Οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας για παράδειγμα δημιουργούν άτομα έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, τα οποία δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν. Εξαιτίας της ευαισθησίας τους τα παιδιά αυτά πιθανολογείται ότι μέχρι την εφηβεία τους θα έχουν κάνει καταχρήσεις ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κακοποιήσουν και τα ίδια σαν ενήλικες.

Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν μπορεί να υπολογιστεί με αριθμούς και ποσοστά. Βρίσκεται σε μεγαλύτερη κλίμακα από εκείνη που παρουσιάζεται μιας και καλύπτεται με άκρα μυστικότητα. Αθώα και απροστάτευτα πλάσματα πέφτουν θύματα σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας ανήμπορα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να φωνάξουν βοήθεια. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών τα παιδιά, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν σεξουαλικά από τη ηλικία των 3 ετών και άνω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συνθήκες και συνήθειες που επικρατούν στην Αφρική, όπου η σεξουαλική βία αν καταγγελθεί σπάνια τιμωρείται.

Διάφοροι οργανισμοί έχουν αναλάβει δράση για την καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου. Ανάμεσά τους , η βουλευτής Έλενα Ράπτη, συντονίζει μια εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» με σκοπό την πρόσληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε σεμινάριο που οργανώθηκε με θέμα: «Κανένα παιδί δεν αξίζει να κακοποιείται σεξουαλικά», η κ. Ράπτη εξήγησε ότι «πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους δεν το αγγίζει κανείς χωρίς την άδειά τους για αυτό πρέπει να λένε «όχι» όταν αντιλαμβάνονται ανάρμοστη συμπεριφορά». Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να κάνει γνωστή την ύπαρξη του φαινομένου στο κοινό αλλά και να προετοιμάσει τα παιδιά σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπα με μια τέτοια κατάσταση.

 Η παιδική κακοποίηση είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας! Ακόμα και αν δεν συμβαίνει σε μας , ίσως συνέβη στον διπλανό σας. Είναι μια μάστιγα που εξαπλώνεται ταχύτατα και πρέπει να την καταπολεμήσουμε. Δώστε φωνή σε αυτά τα παιδιά!

Φρέρη Μαιρηλίνα.

Σχόλια