boulh-olomeleia

Από το βράδυ της Παρασκευής που έχει κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο του 2014 στην Βουλή, ισχυρά μποφόρ κατέκλυσαν το κοινοβούλιο. Σκοπός της υιοθέτησης του νομοσχεδίου είναι η υλοποίηση όσων προβλέπει το Μνημόνιο 2 αποσκοπώντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δίνοντας το πράσινο φως στην εκταμίευση του ποσού των 10 δις. ευρώ σε τρεις δόσεις.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν στιγματίζουν και αλλάζουν πολλά δεδομένα της καθημερινότητας. Καθώς επηρεάζονται πρωτογενείς αλλά και δευτερογενείς τομείς της κοινωνίας , όπως είναι φυσικό εντός και εκτός κοινοβουλίου, εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις που επισκίασαν την πραγματική φύση του θέματος και τα αποτελέσματα του.
Η μαραθώνια συνεδρίαση ξεκίνησε με την οριακή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Το άρθρο 1 (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) υπερψηφίστηκε με 152 «ναι» και το Άρθρο 2 πέρασε με 151 ψήφους υπέρ, ενώ το Άρθρο 3 πέρασε κατά πλειοψηφία. Το σημείο αυτό ήταν η απαρχή μια ατελείωτης λεκτικής μάχης.

Η Βουλή μετατρέπεται σε αρένα που συγκρούεται μετωπικά η κυβέρνηση τόσο με τα ίδια της τα μέλη όσο και με την αντιπολίτευση. Ένα συσπειρωμένο σώμα εμφανίζεται ο κ. Βενιζέλος με την ΝΔ ( καθώς ο κ. Σαμαράς απουσίαζε) η οποία διαγράφει τον Νικήτα Κακλαμάνη που διαφοροποιήθηκε από την γραμμή της ΝΔ , ψηφίζοντας «παρών» στο Άρθρο 1. Η ανταλλαγή πυρών κορυφώνεται με την απόφαση του κ. Γ.Παπανδρέου που καταψήφισε το Άρθρο 2 και του κ. Απόστολος Κακλαμάνης που ψήφισε «παρών» στο Άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου. Προ εκπλήξεως βρέθηκε ο κ. Βενιζέλος μετά τις δηλώσεις αυτές κατηγορώντας των κ. Παπανδρέου για προσωπικά πολιτικά παιχνίδια.

Στην αναταραχή στους κόλπους της συγκυβέρνησης πια θα λέγαμε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , έρχεται να προστεθούν και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας θεωρώντας απαράδεκτη την εφαρμογή αυτών των μέτρων και χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση φερέφωνο ξένων συμφερόντων, άρχισε να μοιράζει προτάσεις μομφής προς πάσα κατεύθυνση. Ξεκινώντας από τον υπουργό οικονομικών, θεωρώντας ότι υποβάθμισε το θέμα των τραπεζών, και συνεχίζοντας εναντίον του κ. Μεϊμαράκη που δεν δέχθηκε την πρόταση δυσπιστίας εντός του συγκεκριμένου πλαισίου συζητήσεων. Βολές κατά πάντων εξαπέλυσε και ο Πάνος Καμμένος λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση νομοθετεί με εντολές και παραδίδει την εθνική κυριαρχία. »

Ωστόσο την ώρα που μέσα στο κοινοβούλιο όλοι αρκούνται σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων, τα νέα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή. Αναλυτικά, η επικουρική ασφάλιση μετατρέπεται σε κεφαλοποιητική, δηλαδή ανάλογη με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου. Οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ θα καταβάλλονται πλέον κάθε μήνα, αντί κάθε δίμηνο. Τα φαρμακεία θα τα χωρίζει μια πόρτα, εάν δεν βρίσκονται εντός κάποιου σούπερ μάρκετ ενώ παράλληλα καταργείται η ενιαία τιμή πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θεσμοθετείται ακόμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όπως και το κόστος των τριετιών μειώνεται σε ποσοστό 5%. Επίσης θα πραγματοποιηθεί συγχώνευση του ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που χρωστούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Τέλος, το ποσό του κοινωνικού μερίσματος κατανέμεται σε πολίτες και οικογένειες με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα (450 εκατ. Ευρώ) , σε δράσεις στέγασης- σίτισης- κοινωνικής φροντίδας για τους αστέγους (20 εκατ. Ευρώ) ,σε παροχές ασθένειας σε είδος έως την 28η Φεβρουαρίου 2015 κι χορήγηση εφάπαξ αφορολόγητης χρηματικής ενίσχυσης, 500 ευρώ ανά άτομο, σε ένστολους με εισόδημα έως 1.500 ευρώ.

Αυτά και άλλα μέτρα σχετικά με τα τρόφιμα, την παιδεία και τον τουρισμό είναι εκείνα που χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Σαμαρά ως <<το μεγάλο βήμα για την Ελλάδα του μέλλοντος>>, από τον κ. Στουρνάρα ως << αποκατάσταση του τραπεζικού ζητήματος>> και από τον κ. Τσίπρα ως << Μνημονειακή συνέχεια >>.

της Μαιρηλίνας Φρέρη

Πηγές : skai.gr,newsit.gr,ethnos.gr,in.gr

Σχόλια