Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μηνύματα θα μπορούσε να περάσει μια θεατρική παράσταση μόλις πενήντα λεπτών;  Δείτε το Dreamville, που παίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά και κατορθώνει να δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα και μια ποικιλομορφία προβληματισμών για βασικές έννοιες: αλήθεια, ψέμα, έρωτας, μίσος, φιλία, ηθική, χιούμορ. Σε ένα φανταστικό μέρος όλοι οι άνθρωποι λένε επιτέλους την αλήθεια και αυτό που σκέφτονται. Πώς θα ήταν, άραγε ο κόσμος, αν δεν υπήρχε το ψέμα; Θα υπήρχε φιλία, έρωτας, θρησκεία, τέχνη;

Το Dreamville είναι μια ψυχιατρική κλινική. Εκεί ό καθένας εκφράζει τις σκέψεις του εντελώς ωμά αλλά και συμπαθητικά ταυτόχρονα, όπως ένα μικρό παιδί ή ένας τρελός. Η Mary, ερωτευμένη με τον Mark, του απαντά με ένα χαμόγελο και ζωηρό ύφος ότι, μπορεί να είναι πολύ όμορφος και να την κάνει ευτυχισμένη, «αλλά το σπέρμα του δεν είναι τόσο δυνατό και δεν θα μπορούν να κάνουν παιδιά». Η νοσοκόμα, Jessika, όταν η τρόφιμος Mandy της ανακοινώνει ότι θέλει να αυτοκτονήσει, της αποκρίνεται: «Θα μας βοηθούσες πάρα πολύ. Έχουμε πολλούς ασθενείς και δεν χωράμε όλοι». Ο ηθοποιός Ben που έχει την δική του εκπομπή στην τηλεόραση δηλώνει χαρακτηριστικά, καθώς διαφημίζει το Gin Dreamville: «Ποτά δεν πίνω αλλά αυτό πρέπει να το διαφημίσω γιατί πληρώνομαι».  Ο Karlo, που είναι γκάνγκστερ, όταν τηλεφωνεί για να παραγγείλει το ποτό Dreamville, απαντά: «Όχι, δεν θα πληρώσω, είμαι ο Karlo Kaputt B και μόλις μου το φέρουν, θα τους απειλήσω με το όπλο μου. Και εσείς να έχετε ένα καλό βράδυ». Η κομμώτρια Suzy λέει στην δασκάλα πελάτισσα της: «Δεν κάνω καλό κούρεμα και όσες φορές τα βάφω, μου βγαίνει άλλο χρώμα. Εσείς τι θα θέλατε;» κι αυτή απαντά «Λούσιμο και χτένισμα, ηλίθια! Σιχαίνομαι τη δουλειά μου. Και μισώ τα παιδιά!». Αυτές είναι μόνο μερικές ατάκες ενδεικτικές της ωμότητας και αλήθειας του κόσμου αυτού, που υπάρχει μόνο στην φαντασία της Mandy, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ψυχιατρική κλινική.

Η Mandy Perkins είναι ένα διαταραγμένο άτομο. Είναι υπαρκτό πρόσωπο και νοσηλευόταν στις αρχές του 1900 σε μια ψυχιατρική κλινική στο Λονδίνο. Στο έργο, δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτήν παρά μόνο πως μεγάλωσε στη κλινική Dreamville, όπου και έβαλε φωτιά και έκαψε όλους τους ασθενείς και εργαζομένους. Ύστερα από αυτό, το μυαλό της έχει κολλήσει και βιώνει ξανά και ξανά τις ίδιες μέρες στο Dreamville, παρέα με τα αγαπημένα της πρόσωπα, ανάβοντας συμβολικά κάθε μέρα και ένα σπίρτο. Στην ουσία, έχει δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο που η αλήθεια πρωταγωνιστεί. Προειδοποιεί συνεχώς τους υπόλοιπους ότι κάποιος τους παρακολουθεί και θα τους κάψει, δεν θυμάται, όμως, ότι αυτός ο κάποιος είναι ο άλλος της εαυτός.

dreamville afisa

 

Την Mandy υποδύεται η συγγραφέας και σκηνοθέτιδα της παράστασης, Έφη Μεράβογλου. Δεν θα μπορούσε κανείς να αποτυπώσει, άλλωστε, τόσο πιστά την παράνοια της, παρά μόνο αυτός που την φαντάστηκε. Σε συζήτηση που είχα μαζί της μετά το τέλος της παράστασης θίχτηκαν κάποια επιπλέον πράγματα. Ο ξένος τίτλος του έργου και τα ξένα ονόματα σχετίζονται με το ότι το έργο θυμίζει μάλλον κινηματογράφο και μάλιστα αμερικάνικο. Οπότε, δεν θα ταίριαζε ο ελληνικός τίτλος «Ονειρούπολη», ούτε το όνομα «Κατερίνα» ισχυρίζεται η ίδια. Ακόμα, έχει επηρεαστεί σκηνοθετικά από τις ταινίες “pleasantville”, “dogville” και “truman show”. Φέτος παίζουν και άλλα έργα της, όπως το «Πίστεψε σε κάτι» και  «Ισμήνη και Καλυψώ». Μου ανακοίνωσε, επίσης, ότι μόλις τελείωσε η μετάφραση του έργου Dreamville και θα παιχτεί σύντομα και στα αγγλικά, για τουρίστες και για φροντιστήρια αγγλικών, πράγμα που συμβαίνει πρώτη φορά από εναλλακτικό θίασο στην Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα πρόταση να παιχτεί και στο Λονδίνο στο μέλλον.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για το ελληνικό θέατρο και πολύ περισσότερο για κάθε είδους εμβρυακή τέχνη που οι προσπάθειες της προέρχονται από νέους ηθοποιούς και συντελεστές  χωρίς ίχνος εμπορευματοποίησης, που συχνά δεν προβάλλονται καθόλου από την Πολιτεία. Εξερευνείστε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και συνάμα εμπνευσμένη από την ζωή εναλλακτική παράσταση. Θα το λατρέψετε! Προλαβαίνετε!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Τίτλος: Dreamville
Είδος: Ψυχολογικό
Θέατρο: Χώρος Τέχνης Ασωμάτων, ηλεκτρικός σταθμός Θησείου
Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη
Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.
Διάρκεια: 1 ώρα
Είσοδος: 12 € κανονικό, 7 για φοιτητές, 5 για ανέργους (με κάρτα ΟΑΕΔ), (δώρο για όσους θέλουν κι ένα ποτήρι κρασί)
Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου
Διεύθυνση: Αγ. Ασωμάτων 6, Θησείο
Τηλέφωνο: 211-8009838 & 693-2906691

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο / Σκηνοθεσία – Έφη Μεράβογλου
Μουσική Επιμέλεια – Έφη Μεράβογλου
Βοηθός σκηνοθέτη – Ιωάννα Νιάχα
Φωτισμοί – Μαρία Μπολέτη
Φωτογραφίες / Video – Δημήτρης Αναστασίου                                                                    Voice off: Χρήστος Σιμαρδάνης

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Έφη Μεράβογλου, Νίκος Σταματόπουλος, Ανθή Κόκκινου, Χρήστος Γιακουμής, Αγγελική Μαχαίρα, Γιώργος Μάρκου, Ισαβέλλα Αναστασίου, Κατερίνα Merolle, Κωνσταντίνα Βάρδα, Ιωάννης Λάτσης.

  Tης Χριστίνα Σταθοπούλου

Σχόλια