Πρόταση για να επιλεγεί η Καλαμάτα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 ετοιμάζει ο δήμος Καλαμάτας, την οποία επισήμως θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

Ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, ενημερώνοντας σημαντικές προσωπικότητες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, για την υποστήριξη του αιτήματος. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε πως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, καθώς «είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και εδώ συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες του αγώνα για να εκπέμψουν το μήνυμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού».

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/EVA VARVEROPOULOU

Παράλληλα ο κ. Νίκας σημείωσε ότι, υπέρ της υποψηφιότητας της Καλαμάτας συνηγορούν, η αξιοσημείωτη πολιτιστική της διαδρομή επί δεκαετίες, οι υποδομές που διακονούν τον πολιτισμό με κορυφαία το Μέγαρο Χορού, καθώς και οι διεθνείς εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που διοργανώνεται επί σειρά ετών.

Η Καλαμάτα, παλαιότερα Καλάμαι, είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο δήμος Καλαμάτας έχει πληθυσμό 70.130 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Απέχει 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 215 από την Πάτρα και 715 από τη Θεσσαλονίκη. Έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα με ζεστό χειμώνα και ήπια καλοκαίρια. Καθημερινά, στο ευρύτερο αστικό κέντρο της Καλαμάτας έρχονται και εργάζονται πάνω από 100.000 άνθρωποι από τις διπλανές πόλεις Μεσσήνη, Θουρία, Μελιγαλά, Άρι κ.ά..

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Eίναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα και στο προάστιο της πόλης, την Βέργα. Στην Καλαμάτα εδρεύει ΤΕΙ και σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος, διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο.

 

naftemporiki.gr

Σχόλια