photo-1

Tο γνωστό “Black Duck” του κέντρου της Αθήνας απέκτησε πριν λίγες μέρες τον δικό του, πολυεπίπεδο, κήπο. ΄Οχι βέβαια στην Καρύτση, κάτι το οποίο θα ήταν ά-τοπο λόγω έλλειψης χώρου, αλλά στην οδό Παπαρρηγοπούλου, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ουσιαστικά πρόκειται για το café στον κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών ( ίδρυμα Βούρου-Ευταξία ). Για την ακρίβεια το μουσείο της Πόλεως των Αθηνών ( επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7 ) στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα Αθηναϊκά κτίρια που σώζονται από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στην εικονική περιήγηση του site του μουσείου, το κτίριο αυτό κτίστηκε το 1833 από τους αρχιτέκτονες Gustav Adolph Luders και Josepf Hoffer .

Κατοικήθηκε από το βασιλικό ζεύγος Όθων και Αμαλία, μετά τον γάμο τους, κατά την περίοδο 1836- 1843 και χαρακτηρίζεται ως « Παλαιό Παλάτι ». Μπορείτε να βρείτε και την επιγραφή που το αναγράφει στην πρόσοψη του μουσείου. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του ζεύγους, ενώ το ισόγειο περιέχει ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Στον κήπο του μουσείου παραμένει ζωντανός ο φοίνικας που φύτεψε η βασίλισσα Αμαλία . Θα τον βρείτε στο δεύτερο επίπεδο, που βρίσκεται στα δεξιά σας , αφού περάσετε την πύλη και διασχίσετε την είσοδο του κήπου. Σκεφτείτε πως ό,τι βλέπετε  αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος του “Κήπου του παλαιού Παλατιού” που ήταν και ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας. Διέθετε τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα. Συμπεριελάμβανε τη σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος και έφτανε μέχρι την πλατεία Κολοκοτρώνη. Σε περίπτωση που δεν αποφασίσετε να διαλέξετε θέση πέριξ του φοίνικα, είτε σε κάποιο από τα τραπεζάκια , είτε στο μεγάλο καναπέ με τα μαξιλάρια δίπλα στο μπαρ , συνεχίστε προς τα αριστερά. Τα ξαπλωμένα μπουκάλια της κάβας θα σας υποδείξουν το δρόμο προς το καλόγουστο αίθριο του μαγαζιού. Αν έχετε παιχνιδιάρικη διάθεση την ημέρα που θα βρεθείτε εκεί προσπαθήστε να διαπιστώσετε την arty ατμόσφαιρα του χώρου, ανακαλύπτοντας όλα τα (ευφάνταστα) σημεία στα οποία υπάρχουν διακοσμητικά ψάθινα καπέλα, σαν να παίζατε “Wher’s Wally?”.

|| Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος

Πηγή: http://www.mysecretathens.gr/2013/10/black-duck-garden-athens-city-museum-bistro/

Σχόλια