0,,16794254_303,00

Τα τελευταία χρόνια, τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά πράγματα παγκοσμίως βρίσκουν στέγη σε ανεξάρτητα label τα οποία καταφέρνουν έχοντας να παρουσιάσουν υψηλής ποιότητας κυκλοφορίες να επιζήσουν μέσα σε ένα πολύ δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτό έχει να κάνει με τη μουσική βιομηχανία τόσο λόγω των πολυεθνικών μεγαθηρίων που διακινούν το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής, όσο και λόγω της γενικότερης κρίσης με τη δωρεάν διακίνηση μουσικής παράνομα και νόμιμα μέσω Ίντερνετ που έχει αλλάξει άρδην τη δισκογραφία σαν προϊόν γενικότερα  με όλα τα θετικά και αρνητικά επακόλουθα. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε ορισμένα label (όχι καινούρια απαραίτητα) τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μας.

 

1. Ninja Tune

 

H Ninja Tune δημιουργήθηκε το 1990 στην Αγγλία από το ντουέτο παραγωγών και DJ, Coldcut επικεντρωμένο στις τότε σύγχρονες τάσεις της ηλεκτρονικής σκηνής οι οποίες αφορούσαν κυρίως το γενικό όρο του breakbeat που τότε στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Αγγλία ήταν ανερχόμενος ήχος. Έκτοτε η Ninja tune έχει να παρουσιάσει επιτυχώς πληθώρα κυκλοφοριών σε drum n bass, hip hop, trip hop, instrumental hip hop, ηλεκτρονική jazz κ.α. Γνωστά ονόματα που ανήκουν στο συγκεκριμένο label είναι ο Βραζιλιάνος παραγωγός και DJ, Amon Tobin, οι DJ Food και DJ Vadim (hip hop, trip hop), o Kid Koala (συνεργάτης των Gorillaz), The Bug (dubstep), οι  jazzίστες The Cinematic Orchestra, ο βετεράνος Βρετανός ράπερ Roots Manuva και οι παγκοσμίως πια γνωστοί The Heavy (How you like me now κτλ), Mr.Scruff και Herbaliser.

 

Ενδεικτική δισκογραφία Ninja Tune:

 

  1. The Cinematic Orchestra – Every Day (2002)
  2. Kid Koala – Some of my best friends are DJs (2003)
  3. Amon Tobin – Supermodified (2000)
  4. Amon Tobin – Out from out where (2002)
  5. The Herbaliser – Something wicked this way comes (2002)

 

2. Tru Thoughts

 

Αρκετά συναφές ηχητικά label με τη Ninja Tune παρόλο που δημιουργήθηκε σχεδόν μια δεκαετία μετά (1999)  και παρόλο που κατά τη γνώμη μου παρουσιάζει περισσότερες επιρροές μαύρης μουσικής (jazz, funk, soul, afrobeat) στο σύγχρονο ηλεκτρονικό της ύφος. Ο συνεχώς ανερχόμενος trip hop αστέρας Bonobo μάλιστα έχει περάσει και από τις 2 αυτές μουσικές στέγες. Τα δυνατά χαρτιά του label αυτού είναι εκτός από τον προαναφερθέντα Bonobo (που έχει πια προσχωρήσει στη Ninja Tune), ο Quantic και η μπάντα του, η soul ντίβα Alice Russell με την εξαιρετική φωνή της, οι Αυστραλοί The Bamboos (funk), ο Βρετανός ράπερ Rodney P (London Posse, Dub Pistols) και ο Nostalgia 77 (γνωστός από την εξαιρετική διασκευή σε White Stripes κι όχι μόνο).

 

Ενδεικτική δισκογραφία Tru thoughts:

 

  1. The Quantic Soul Orchestra – Tropidelico (2007)
  2. Nostalgia 77 – The sleepwalking society (2011)
  3. London Posse – The gangster chronicle (1990, 2013 re-release by Tru Thoughts – επανακυκλοφορία του άλμπουμ σταθμού για τα χιπ χοπ πράγματα στη Βρετανία)
  4. Quantic & Alice Russell – Look around the corner (2012)

 

3. Soul Jazz Records

 

Παρά το όνομά του που παραπέμπει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο μουσικά η πραγματικότητα είναι πως το label αυτό που ξεκίνησε επίσης στα 90s είναι γενικά περισσότερο επικεντρωμένο στην πιο χαρούμενη και «ηλιόλουστη» πλευρά της μαύρης μουσικής κουλτούρας (funk, reggae, ragga, ska, dub, rocksteady κτλ) χωρίς  τα μουσικά κριτήρια φυσικά να έιναι αυστηρά περιορισμένα, με εξαιρετικές συλλογές και μάλιστα σε μεγάλο όγκο. Σημαντικοί καλλιτέχνες της reggae όπως πχ Burning Spear και Sugar Minott έχουν εκδώσει και προσωπικά άλμπουμ-συλλογές μέσω του soul jazz records.

 

Ενδεικτική δισκογραφία Soul Jazz records:

 

  1. Various Artists – 100 % dynamite (1999)
  2. Various Artists – An England story: The culture of MC in the UK 1984-2008 (2008)
  3. Various Artists – Jamaica Funk – Original Jamaican Funk And Soul 45’s (2005)
  4. Jackie Mittoo and The Soul Brothers – Last Train To Skaville (2003)

 

4. Inner Ear

 

Δε θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε το σπίτι μας και να μην αναφερθούμε σε ένα εγχώριο label το οποίο ξεκίνησε σε πολύ δύσκολους καιρούς (2007) για τη δισκογραφία με αρκετά τολμηρά εγχειρήματα (πχ κυκλοφορίες σε βινύλιο στην Ελλάδα της κρίσης). Το ύφος είναι μπορούμε να πούμε πολυσυλλεκτικό και μουσικά ετερογενές αφού στεγάζει αρκετούς νέους μουσικούς με πολύ σύγχρονο ήχο και ύφος (The boy, Κορέ Ύδρο, No clear mind, Baby Guru, Nalyssa Green, His majesty the king of Spain, Lolek κ.α.) αλλά και Έλληνες μουσικούς με σημαντικό και διαρκές παρελθόν όπως  οι Θάνος Ανεστόπουλος, Παύλος Παυλιδης, Χρήστος Λαϊνάς από τους Ονειροπαγίδα, Φώτης Σιώτας και Κώστας Παντέλης, Μανώλης Αγγελάκης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Φοίβος Δεληβοριάς, Λένα Πλάτωνος, The Last Drive και Κ.Βήτα.

 

Ενδεικτική δισκογραφία Inner Ear:

 

  1. Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Ο ελάχιστος εαυτός (2011)
  2. Φοίβος Δεληβοριάς – Ο αόρατος άνθρωπος (2011)
  3. His majesty the king of spain – Hyena (2012)
  4. Baby Guru – Baby Guru (2011)
  5. Θάνος Ανεστόπουλος – Ως το τέλος (2012)

 

Καλές ακροάσεις

Του Χρήστου Φαληρέα

Σχόλια