1. Last of the Mohicans (1992)

download (4)

Η κλασσική αυτή ταινία εποχής με το επικολυρικό σάουντρακ και το κυρίως θέμα να έχει ακουστεί όσο λίγα είναι από την αρχή ως το τέλος αντάξια της ταινίας που συνοδεύει. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο κομμάτι διότι είναι όλα τόσο   αρμονικά δεμένα που σε ταξιδεύουν και σου φέρνουν διαρκώς εικόνες από την ταινία.Εκτός του κύριου θέματος και των παραλλαγών του, πολύ κλασσικό επίσης το “The kiss” το οποίο ποτέ δεν κατάλαβα αν παίζεται με βιολί, βιόλα ή κάποιο άλλο λιγότερο δημοφιλές μουσικό όργανο της κατηγορίας του βιολιού.

 

  1. Matrix (1999)

1370357_4777521775837_496651315_n

Ταινία που αγαπιέται ή μισείται θανάσιμα. Μουσική δυνατή, σκληρή, σπιντάτη, σκοτεινή με crossover ύφος από διάφορες εκφάνσεις του metal, του industrial και της ηλεκτρονικής μουσικής. Prodigy, Rammstein, Rob Zombie, Rage against the machine, Deftones, Manson και άλλοι συνεισφέρουν με κομμάτια που έγιναν κλασσικα. Κομμάτια που ακούστηκαν εκτός του σκληρού πυρήνα των οπαδών των προαναφερθέντων καλλιτεχνών και σε ευρύτερο κοινό, όπως “Rock is dead”, “Mindfields”, “Du hast”, “Wake up” και “My own summer”.

Βασικές λεπτομέρειες: Ορισμένα κομμάτια δεν ακούστηκαν ποτέ στην ταινία (πχ My own summer). Κυκλοφόρησε και δεύτερο άλμπουμ (ναι μόνο για την πρώτη ταινία !!) με instrumental κομμάτια από την ταινία μισής ώρας περίπου. Κυκλοφόρησε όμως και συλλεκτική έκδοση του δεύτερου δίσκου σε extended και limited έκδοση τραβηγμένο από τα μαλλιά γύρω στα 80 λεπτά !

 

  1. Pulp Fiction (1994)

 

Ακόμη μία love or hate περίπτωση ο Ταραντίνο, οι νέοι τον λατρεύουν, οι old school σινεφίλ τον απεχθάνονται. Το σίγουρο είναι ένα όμως: Ξέρει να επιλέγει προσεκτικά τη μουσική του επιλέγοντας κάθε κομμάτι της εκάστοτε συλλογής-σάουντρακ έχοντας πάντα κάτι ψαγμένο για την εποχή μέσα στο καθένα. Στο pulp fiction έχουμε επιλογές από surf rock, pop και soul μουσική κυρίως. Η surf διασκευή της δικής μας «Μισιρλού» από τον Dick Dale είναι σήμα κατατεθέν της ταινίας με δεύτερο να έρχεται το “You never can tell” του Chuck Berry της κλασσικής σκηνής χορού με Τραβόλτα και Ούμα Θέρμαν. Αμφότερα επισκιάζουν τα υπόλοιπα διαμαντάκια από Al Green, Neil Diamond, Dusty Springfield και Kool & the Gang.

‘Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στις ταινίες του Ταραντινο είναι αναμφίβολα οι μουσικές επιλογές. Κλασσικό παράδειγμα είναι η ταινία Death Proof η οποία ως ταινία-σενάριο δεν έχει κάτι αξιόλογο να παρουσιάσει ωστόσο η εκκεντρικότητα του Ταραντινο σε συνδυασμό με τη μουσική (Down in mexico-The coasters στη σκηνή του lap dance,Αpril March-Chick Habit) την μετατρέπουν σε ταινία που αξίζει να δείς. Τέλος αξιόλογη μουσική υπάρχει επίσης και στη τελευταία ταινία του το Django.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το σάουντρακ κυκλοφόρησε πριν τη ταινία (στις ευρωπαϊκές αίθουσες) κάνοντας σε να θέλεις διακαώς να την δεις!

 

  1. The Clockwork Orange (1971)

download (2)

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή την ταινία του Κιούμπρικ . Τι να πει κανείς όμως και για το σάουντρακ; Αυτό αποτελείται από επιλογές κλασσικών έργων τα οποία δεν έχουν απλά συνοδευτικό ρόλο στην ταινία αλλά αποτελούν βασικό κομμάτι της.

Δεν είναι απλά χαλί για κάθε σκηνή αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά στη συναισθηματική κατάσταση πρωταγωνιστών ή συνολικά κάθε σκηνής με άψογο τελικό αποτέλεσμα. Η ενάτη του Μπετόβεν είναι ουσιαστικά το βασικό μουσικό κομμάτι παρόλο που υπάρχει και κανονικό βασικό θέμα και μάλιστα εξαιρετικό. Το Μπετόβεν συμπληρώνει κυρίως ο Ροσίνι από τους οποίους δύο αποτελείται σχεδόν όλη η μουσική της ταινίας.

 

  1. Amelie (2001)

images

Η μουσική της ταινίας είναι από αυτές τις τόσο γεμάτες και ταξιδιάρικες από την αρχή ως το τέλος, που αποτελεί από μόνη της κίνητρο να δεις την ταινία αν δεν την έχεις δει κι έχεις απλά ακούσει τη μουσική, πράγμα όχι σπάνιο ειδικά στη χώρα μας. Το κύριο θέμα της ταινίας και ο Yann Tiersen γενικότερα έχουν ιδιαίτερη σχέση/σύνδεση με το Ελληνικό κοινό, κάτι όχι τόσο αναμενόμενο αφού ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος ποτέ δεν είχε τη μαζική απήχηση που κατά τη γνώμη μου του άξιζε. Με λίγα λόγια πραγματικό μουσικό masterpiece, ένα απίστευτο μελωδικό χαρμάνι με ακορντεόν, πιάνο, μελόντικα, κρουστά και μαντολίνο.

 

  1. The Godfather (1972)

 

Κλασσική ταινία, εξίσου κλασσικό το σάουντρακ από το Νίνο Ρότα που σε μισή μόνο ώρα συμπιέζει όλη τη σκοτεινή και βρώμικη ατμόσφαιρα της ταινίας. Όλοι ανατριχιάζουν με το αργό κυρίως θέμα και τις παραλλαγές του (το love theme είναι το πιο κλασσικό κομμάτι ουσιαστικά) κάνοντας το ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου. Προσωπικά θεωρώ καλύτερη παραλλαγή το “Apollonia” αν και η επιλογή είναι δύσκολη. Δε μπορούσε πάντως να λείπει από τη λίστα. Όσοι αρέσκονται σε πειραματικές διασκευές ας ακούσουν και τη διασκευή των Fantomas του Mike Patton.

 

  1. La Vita e Bella (1999)

 

Συγκινητική και σκληρή ταινία, τη θυμάμαι πολύ καλά παρόλο που την έχω δει μια φορά στον κινηματογράφο στην τρυφερή ηλικία των 11 χρονών. όταν είχε κυκλοφορήσει.

Η μουσική είναι του Ιταλού Nicola Piovani, ορχηστρική και συμπληρώνει αριστουργηματικά κάθε σκηνή της ταινίας, από τις όμορφες και αστείες στιγμές μεταξύ του πρωταγωνιστή και του γιου του, μέχρι τις πιο δραματικές και σκληρές που αποκαλύπτουν τη φρίκη και το πρόσωπο του φασισμού. Παρόλο που τα βραβεία δε λένε κατ’ εμέ πάντα πολλά πράγματα, κέρδισε άξια το βραβείο καλύτερης μουσικής δραματικού έργου (Αcademy Award for best original score – dramatic score 1998).

 

  1. Shaft (1971)

download (3)

Από τις πιο γνωστές ταινίες αυτού του ας πούμε, στρατευμένου είδους ταινιών (blaxploitation) που άνθισε στα 70s στην Αμερική. Η μαύρη κουλτούρα κουβαλά μια τεράστια μουσική παράδοση και η μουσική της ταινίας από τον θρυλικό Isaac Hayes (1942-2008) κουβαλά αυτή την παράδοση με τον καλύτερο τρόπο αποτελώντας ένα ιστορικό «μαύρο» άλμπουμ με funk groovy riffs που σκοτώνουν, πνευστά, μελωδικά soul γεμίσματα βιολιών, jazzy smooth και blues guitar solos που ακούγονται νερό από την αρχή ως το τέλος χωρίς να κουράζουν ούτε στιγμή παρόλα τα 70 λεπτά του.

 

  1. High Fidelity (2000)

 

Μουσική κομεντί θα ήταν ένας καταχρηστικός τίτλος του είδους της ταινίας η οποία περιγράφει τις ερωτικές-διαπροσωπικές σχέσεις ενός ιδιοκτήτη δισκάδικου μέσα από λίστες, top 5 και νερντουλίστικες μουσικές συζητήσεις. Αξίζει η ταινία, όπως και το soundtrack (compilation) με πλήθος ονομάτων από τα ιστορικά του ροκ κι όχι μόνο (Kinks, Dylan, Costello, Velvet Underground, Love, Stevie Wonder) μέχρι και αρκετά νεότερα (Stereolab, Beta Band). Δεν υπάρχει συνοχή ως άλμπουμ, δεν είναι εξάλλου αυτό το ζητούμενο αλλά αποτελεί ένα πολύ καλό compilation soundtrack. Στην ταινία ακούγονται ένα σωρό επιπλέον διαμαντάκια που θα χρειάζονταν ωστόσο 5απλό CD soundtrack για να χωρέσουν.

 

  1. Lord of the rings (2002-2004)

 

Η τριλογία αυτή σκηνοθετημένη από τον Πίτερ Τζακσον μας μεταφέρει σε ένα φανταστικό κόσμο που έχει δημιουργήσει ο Τόλκιν με μεγάλη επιτυχία. Μια από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίου συνοδευμένη από άψογη σκηνοθεσία, εκπληκτικό casting αλλά και επικό σαουντρακ.

Το επίσημο σάουντρακ της τριλογίας είναι περίπου ένα ορχηστρικό 4ωρο με κομμάτια που έχουν ακουστεί κατά τη διάρκεια των ταινιών. Είναι πραγματικά πολύ καλό ωστόσο τα κομμάτια που έχουν ξεχωρίσει είναι περίπου δέκα όπως The road goes ever on, the last march of the Ents, Gollum, Sam rise the brave, For Frodo, The Shire,Very old friends.

 

  1. Oι Άθικτοι (Les Intouchables)

 

Η ταινία αυτή κυκλοφόρησε μόλις πριν δύο χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες ωστόσο κατάφερε ν’ αφήσει το στίγμα της. Είναι μια γαλλική ταινία, το σενάριο της οποίας πραγματεύεται τη σχέση ενός ανάπηρου-παραπληγικού εκατομμυριούχου που προσλαμβάνει έναν νεαρό φτωχόπαιδο-μετανάστη για προσωπικό του βοηθό.

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι μοναδική. Στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης. Μια ταινία γεμάτη αντιρατσιστικά μηνύματα που αναδεικνύει παράλληλα πολλά στερεότυπα της γαλλικής κοινωνίας και όχι μόνο. Σε όλα αυτά έρχεται και δένει το πανέμορφο σαουντρακ γραμμένο από τον Ludovico Einaudi. Για όσους δε γνωρίζουν κομμάτι του ίδιου ήταν αυτό που έπαιζε σε πρόσφατη διαφήμιση της Vodafone.

 

  1. Goodfellas (1990)

Goodfellas

Κορυφαία ταινία στο είδος της με απίστευτο compilation soundtrack το οποίο περιέχει εξαίσια κομμάτια από αστέρες της ροκ (Cream), της τζαζ (Tony Benett), των blues (Muddy Waters), rock n roll-swing (The Cadillacs),  της soul και του r’n’b (Aretha Franklin, The Harptones). Ένα προς ένα τα κομμάτια είναι τρομερά, θα ξεχωρίσω όμως λόγω ιστορίας δύο του Eric Clapton με διαφορετικές μπάντες, τα “Sunshine of your love” και “Layla”.

Οι ταινίες που επιλέξαμε ήταν κατά τη γνώμη μας απλά δέκα από αυτές που έχουν ένα σάουντρακ που αξίζει ν ακούσεις ολόκληρο το άλμπουμ. Πολλές φορές από ταινίες ξεχωρίζει το main theme και το υπόλοιπο σάουντρακ δεν αξίζει ιδιαίτερης προσοχής ή είναι συχνά χαμηλότερο των προσδοκιών.

Άλλες ταινίες που αξίζαν να μπουν στη δωδεκάδα μας είναι Paris,Texas, Forrest Gump, The Great Gatsby, Traispotting, Inception.The Wall, Ο Καλός ,ο Κακός και ο Άσχημος, A hard day’s night (The Beatles movie) και η Τριλογία των χρωμάτων του Κισλόφσκι.

 

Της Εβίτας Γοργορίνη & Tου Χρήστου Φαληρέα

Σχόλια