Γειά σας, κοπελούδια!
Εντάξει με το τσιγάρο. Έχετε εθιστεί, όμως, ποτέ με επιτραπέζιο; Αν όχι, τότε δεν έχετε παίξει Τίτσου.
Για όσους δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάμε εδώ, το Τίτσου πρόκειται για παιχνίδι με κάρτες για τέσσερις παίχτες. Η τράπουλα του Tichu είναι μία απλή τράπουλα (52 φύλλα), καθώς και τέσσερα (4) επιπλέον – ειδικά – φύλλα: τον Δράκο, τον Φοίνικα, το Μαγιόνγκ και τα (γαμω)Σκυλιά. Το βασικό παιχνίδι γίνεται με 4 άτομα, χωρισμένα σε 2 ομάδες που κάθονται ο ένας απέναντι από τον αντίστοιχο συμπαίκτη του. Υπάρχουν παιχνίδια και με έξι παίχτες ή τρεις, αλλά παίζονται σπάνια.
Για όσους ενδιαφέρονται, οι κανόνες του παιχνιδιού βρίσκονται στην παρακάτω ιστοσελίδα:
http://tichugr.blogspot.gr/p/tichu-tichu-gr.html
Εδώ θα σας πω απλώς τα θετικά και τα αρνητικά του παιχνιδιού (για μένα):
Θετικά:
-Είναι απλό, χωρίς πολύπλοκους κανόνες, έτσι μαθαίνεται εύκολα και μπορούν να το παίξουν όλες οι ηλικίες.
-Εκτός από τύχης είναι και παιχνίδι συνεργασίας, μιας και πρέπει να βοηθήσεις τον συμπαίχτη σου να «βγει».
-Είναι εθιστικό. Μπορεί να παίζεις με τις ώρες με τις ίδιες ομάδες, τουρνουά ή ριμάτς γεμάτα ανατροπές όσον αφορά στη βαθμολογία.
Αρνητικά:
-Πρέπει υποχρεωτικά να είσαστε 4 άτομα. Ούτε λιγότεροι, ούτε περισσότεροι. Οπότε αν είστε λίγο μεγαλύτερη παρέα, οι μισοί θα χαθούν στον αρρωστημένο κόσμο του Τίτσου και οι υπόλοιποι θα βαράνε αλογόμυγες.
-Είναι εύκολο να «κλέψεις» τους αντιπάλους σου. Μπορείς να συνεννοηθείς εύκολα με νοήματα στην αρχή του αγώνα με τον συμπαίχτη σου για το ποια φύλλα χρειάζεσαι από αυτόν. Αυτό φυσικά δεν επιτρέπεται, αλλά όλοι το κάνουν κάποια στιγμή όταν βλέπουν πόσο κοντά είναι στο να φτιάξουν μια τσουχτερή και πανέμορφη μπομπίτσα.
-Η τιμή της τράπουλας είναι σχετικά υψηλή, μιας και δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο πέρα από τα 4 ειδικά φύλλα. Μπορείτε κάλλιστα να πάρετε μία κανονική τράπουλα και με τη βοήθεια 4 τζόκερ – που θα σημειώσετε πάνω στον καθένα ποια από τις ειδικές κάρτες αντιπροσωπεύει – να φτιάξετε το δικό σας Τίτσου.
Καλά παιχνίδια!
Του Σάββα Χρυσικόπουλου