Η αυτοπεποίθηση στις σπουδές αυτή την εποχή είναι δύσκολο πράγμα… Δες πως θα νιώσεις όμως αισθητά καλύτερα με τον τομέα σου!

Η αλήθεια είναι ότι όλοι εμείς οι φοιτητές των πολιτικών και νομικών σπουδών χρειαζόμαστε ένα έξτρα κίνητρο για να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και τις σπουδές μας και αυτό γιατί το περιεχόμενο των σπουδών αυτών είναι ολίγον τι απαιτητικό.

Υπάρχουν τόσα πολλά άτομα που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα και είτε πηγαίνουν σε καλύτερα πανεπιστήμια, είτε είχαν καλύτερες ευκαιρίες, είτε σε κάνουν να νιώθεις πως οι γνώσεις σου είναι μηδαμινές σε σχέση με τις δικές τους μέσα στο αμφιθέατρο.

Εμείς, λοιπόν, πρέπει να πατήσουμε πόδι και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας για να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας αλλά και με την επιλογή των σπουδών μας.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο για αυτού του είδους τις σπουδές, αλλά για οποιονδήποτε νιώθει τελευταία την ανάγκη να δώσει ένα boost στην αυτοπεποίθηση του και να τα πάει λίγο καλύτερα στη σχολή του/της.

Άγχος σε νεαρή ηλικία: Μερικές από τις πηγές του

Αυτοί, λοιπόν, είναι 4 (τεσταρισμένοι) τρόποι για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου ως φοιτητής:

1. Πήγαινε στις διαλέξεις!

Πολύ βασικό, κατά τη γνώμη μου, να μην βαριέσαι να σηκωθείς το πρωί και να πας και να κρατήσεις σημειώσεις από όποιο βαρετό μάθημα έχετε εκείνη την μέρα. Ναι, το καταλαβαίνω ότι κάποιοι μένετε μακριά, είναι ταλαιπωρία η μετακίνηση και τα λοιπά, αλλά όσο δεν πατάς το πόδι σου στο πανεπιστήμιο, τόσο χειρότερα νιώθεις και άλλο τόσο δεν πηγαίνεις στις διαλέξεις.

2. Φτιάξε πρόγραμμα!

Οι περισσότεροι λένε ότι η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως. Συγνώμη που το λέω, αλλά αυτά είναι παραμύθια που μας πούλαγαν στο σχολείο για τις Πανελλήνιες. Τώρα είσαι φοιτητής και η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Γι’ αυτό οργανώσου! Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσεις ότι τουλάχιστον προσπαθείς να πετύχεις κάτι.

Εδώ θα βρεις ένα link με κάποια printablesΑυτά μπορείς να τα εκτυπώσεις και να οργανώσεις εύκολα και γρήγορα τη μελέτη, τις εργασίες και πάνω από όλα τις προτεραιότητες σου για κάθε εξάμηνο.

3. Επισκέψου τη βιβλιοθήκη

Αν το πανεπιστήμιο σου διαθέτει βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, πέρνα μια βόλτα και από εκεί. Είναι ήσυχα (τις περισσότερες φορές) και ευχάριστα. Το σημαντικό είναι ότι αν πας, είσαι αναγκασμένος/η να διαβάσεις ό,τι βιβλίο έχεις διαλέξει. Δεν είσαι σπίτι πια όπου έχεις χίλιους δυο αντιπερισπασμούς (τηλεόραση, διαδίκτυο, υπολογιστή και τα λοιπά). Και πίστεψε με, ΔΟΥΛΕΥΕΙ!

Αν το πάρεις απόφαση και σου γίνει συνήθεια να πηγαίνεις εκεί κατά τη διάρκεια των κενών μεταξύ των μαθημάτων σου, θα προσέξεις τεράστια διαφορά στην αυτοπεποίθηση σου ως φοιτητής. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να πεις “όχι” στον καθιερωμένο καφέ με τους φίλους σου, αλλά, όπως είπα και πριν, εσύ θέτεις τις προτεραιότητες σου στις σπουδές σου και εσύ ορίζεις μέχρι πού θέλεις και είσαι διατεθειμένος να φτάσεις.

4. Πάρε μέρος σε προγράμματα του πανεπιστημίου

Θες να το πεις Erasmus, ένα επιπλέον εργαστήριο, ένα επιλεγόμενο μάθημα, μια ξένη γλώσσα ή μια προσομοίωση; Ό,τι από αυτά διαλέξεις να κάνεις, θα είναι το τελευταίο και αποτελεσματικότερο βήμα για να φτάσει η αυτοπεποίθηση σου στα ύψη.

Καλή ιδέα για όσους ασχολούνται με οικονομικές, πολιτικές και νομικές σπουδές είναι οι προσομοιώσεις. Μαθαίνεις τόσα πολλά για τον τομέα σου και για τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στην πραγματικότητα που προφανέστατα γυρνάς στο πανεπιστήμιο και είσαι άλλος άνθρωπος. Γιατί μετά από αυτό, δεν είσαι πια ένας αδιάφορος φοιτητής του τμήματος σου. Συγκαταλέγεσαι στους καλύτερους και σε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται.

Γνωρίζοντας τους διαγωνισμούς εικονικών δικών (moot courts)

Αν αυτό δεν σου αυξήσει την αυτοπεποίθηση για τις σπουδές σου, τότε τι θα το κάνει;

Σχόλια