Suntan: Mία ωδή στο ατέρμονο ελληνικό καλοκαίρι

Αν κάποιος με ρώταγε σε ποιο είδος ταινιών θα κατέτασα το Suntan δεν θα ήξερα τι να απαντήσω! Η συγκεκριμένη ταινία είναι ένα κράμα: περιέχει δράμα, αναδεικνύει μια κοινωνική πλευρά αλλά συνάμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι περιέχει και κάτι από θρίλερ. Όπως και να έχει πάντως σίγουρα είναι μια ακόμα ‘περίεργη’ και άκρως ενδιαφέρουσα ταινία την οποία έχει σκηνοθετήσει ο εξαιρετικός Αργύρης Παπαδημητρόπουλος ( Wasted Youth, Στο Σπίτι).

Η ταινία γυρίστηκε πριν σχεδόν 2 χρόνια (καλοκαίρι 2014) εξ’ολοκλήρου στο πανέμορφο νησί της Αντιπάρου, φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι της διαδραματίστηκε που αλλού παρά στην θρυλική disco του νησιού La Luna . Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Κωστής ( Μάκης Παπαδημητρίου) ο οποίος είναι ένας μοναχικός 40άρης που αναλαμβάνει χρέη αγροτικού γιατρού στο νησί. Έπειτα από έναν ανιαρό χειμώνα, η ρουτίνα του θα αλλάξει δραματικά όταν γνωριστεί με μια ξέφρενη ομάδα νεαρών και ερωτευτεί την όμορφη Άννα.

Την επιμέλεια του σεναρίου έχουν αναλάβει ο Σύλλας Τζουμέρκας ο οποίος εμφανίζεται και ως φίλος του πρωταγωνιστή σε κάποια σκηνή καθώς και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος. Μπορεί το σενάριο να μην είναι περίπλοκο,με ανατροπές και σπουδαία εμβάθυνση στους χαρακτήρες της ταινίας όμως παρόλα αυτά παρουσιάζει όλα όσα χαρακτηρίζουν μια μικρή κοινωνία όπως είναι αυτή της Αντιπάρου. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι με τα δικά τους προβλήματα και ασχολίες, τα άτομα της μέσης ηλικίας τα οποία έχουν ακόμα δίψα για ζωή αλλά και φόβο μην βγουν από τα στεγανά της κοινωνίας και φυσικά οι νέοι οι οποίοι ακόμα δεν αντιμετωπίζουν και πολλές αναστολές.

Suntan-2016-1

Βέβαια το σενάριο όσο καλό και να είναι θα πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη υποστήριξη από την φωτογραφία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Χρήστος Καραμάνης έκανε τα ‘μαγικά’ του και όλο το καλοκαιρινό σκηνικό απεικονίζεται σε άκρως ικανοποιητικό βαθμό τόσο ώστε ανυπομονείς να κλείσεις τα εισιτήρια σου για το νησί!

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον Μάκη Παπαδημητρίου ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από την τηλεοπτική σειρά ‘Μαύρα Μεσάνυχτα’. Εδώ αντιμετωπίζει έναν πολύ διαφορετικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν, με περισσότερες απαιτήσεις από εκείνον και σίγουρα έναν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Συνεσταλμένος σχεδόν αντικοινωνικός θα έλεγε κανείς, με προβλήματα από το παρελθόν να τον συνοδεύουν χωρίς ποτέ να μάθουμε τι ακριβώς, βαδίζει σταθερά στο να γίνει εμμονικός με την συμπρωταγωνίστρια, δίνοντας έναν επίλογο που κανείς δεν περιμένει. Ο ρόλος αυτός είναι γραμμένος στα δικά του μέτρα θα μπορούσαμε να πούμε. Καταφέρνει να ταυτιστεί τόσο πολύ με τον χαρακτήρα που σίγουρα βγαίνοντας από την αίθουσα στοιχηματίζει κανείς ότι δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να τον αντικαταστήσει.

Η συμπρωταγωνίστρια του Έλλη Τρίγκου η οποία τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο ιντριγκάρει τον πρωταγωνιστή αλλά και συνάμα τον θεατή. Η αντίθεση της με τον ήρωα της ταινίας είναι προφανής ,εκείνη νέα,εμφανίσιμη, κοινωνική, γεμάτη δίψα για ζωή και έτοιμη να ζήσει το ελληνικό καλοκαίρι στο έπακρο. Χωρία καμία δυσκολία φέρνει είς πέρας τις απαιτήσεις του ρόλου, σε αυτό φυσικά την βοήθησε εκτός από το ταλέντο της και το νεαρό της ηλικίας της.

Κλείνοντας θα πρότεινα ανεπιφύλακτα την ταινία για πολλούς και ποικίλους λόγους. Ένας από αυτούς είναι διότι έχοντας περάσει πολλά καλοκαίρια στην Αντίπαρο και τυγχάνοντας να έχω δουλέψει όλο το καλοκαίρι των γυρισμάτων στο νησί θεωρώ ότι είναι μια ελληνική παραγωγή αξιόλογη και δουλεμένη με πολύ μεράκι από τους συντελεστές!

Σχόλια