Ακούγοντας την λέξη Tango, το μυαλό μας πάει κατά κύριο λόγο σε πολυτέλεια, επίσημο ντύσιμο και ένα χορό πολύ ερωτικό. Πάμε λοιπόν να μάθουμε κάποιες παραπάνω πληροφορίες.

Λίγη ιστορία

Δεν είναι ξεκάθαρη η ιστορία του Tango, καθώς υπάρχουν πολλές εκδοχές για αυτό. Σίγουρα προέρχεται από την Λατινική Αμερική, και πολλές πηγές αναφέρουν σαν γενέτειρα του Tango την Ουρουγουάη. Πλέον η Μέκκα του Tango θεωρείται το Buenos Aires, στην Αργεντινή. Στην ουσία πρόκειται για μίξη χορών, καθώς προέρχεται από διάφορους χορούς διάφορων χωρών, κυρίως Ιταλίας, Ισπανίας και χωρών της Αφρικής. Αυτό συνέβη λόγω της μετανάστευσης που έγινε κατά την διάρκεια του 19 ου αιώνα. Πρόκειται δηλαδή για ένα συνονθύλευμα χορών ισπανικής, ιταλικής και αφρικανικής κουλτούρας.

Το Tango χωρίζεται σε 3 είδη. Είναι το κλασσικό Tango, που αναφέρεται στο μουσικό κομμάτι, το Tango Waltz και η μιλόγκα. Η μιλόγκα προϋπήρχε των άλλων 2 και έχει τις ρίζες της σε αφρικανικούς χορούς, όπως το candombe που με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε στο Tango που γνωρίζουμε σήμερα. Είναι αξιοθαύμαστο ότι το Tango, είναι ένας δυναμικός χορός, ο οποίος εξελίσσεται συνέχεια.

Tango

Χορεύοντας Tango στο δρόμο

“Το Tango αποτελεί στην ουσία ένα διάλογο.”

Μιλήσαμε με τον Γρηγόρη και τον Πρόδρομο, χορευτές και δάσκαλοι Τango  για περισσότερες πληροφορίες.

Μπορεί να χορέψει ο οποιοσδήποτε;

–  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Tango δεν έχει ηλικίες. Απευθύνεται δηλαδή σε όλους. Αυτό συμβαίνει γιατί στην ουσία στο Tango δεν χορεύουμε αλλά περπατάμε. Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενες γνώσεις και σωματικές απαιτήσεις. Κάποιος που γνωρίζει απολύτως τίποτα, μπορεί να γίνει αρχάριος. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους σωματότυπους. Αυτή είναι η μαγεία του άλλωστε.

Tango

Tango Practica στο Besousan Han

Είναι το αργεντίνικο Tango και το ευρωπαϊκό στα μαχαίρια; Και ποιες είναι η διαφορές τους;

– Δεν θα λέγαμε ότι είναι στα μαχαίρια. Είναι η μέρα με την νύχτα. Το ευρωπαϊκό σε σχέση με το αργεντίνικο είναι πολύ φτωχό και διόλου εμπλουτισμένο. Το Ευρωπαϊκό δεν χορεύεται κοινωνικά πλέον και είναι καθαρά  stage show, καθώς αναφέρεται πιο πολύ σε διαγωνισμούς. Επίσης το ευρωπαϊκό έχει ένα συγκεκριμένο βηματολόγιο, συγκεκριμένες κινήσεις.
Από την άλλη, το αργεντίνικο είναι καθαρά κοινωνικό, καθώς μπορείς να βγεις απλά και να χορέψεις. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι το αργεντίνικο tango είναι άκρως αυτοσχεδιαστικό και δίνει την δυνατότητα της συνεχούς εξέλιξης. Ο κάθε χορευτής είναι διαφορετικός και εξαρτάται από αυτόν πώς μπορεί να το εξελίξει, ακόμη και εκείνη την ίδια την στιγμή που χορεύει.

Τα στάδια του Tango

– Δεν θα τα χαρακτηρίζαμε ακριβώς στάδια. Το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Παρ΄όλα αυτά όμως η λογική σειρά των πραγμάτων είναι η εξής:

Μάθημα: Kάνω το μάθημα, παίρνω τις πληροφορίες από αυτό και προσπαθώ να τις αφομοιώσω. Κάτι που απαιτεί φυσικά κάποιο χρόνο. Για αυτό τον λόγο ακολουθεί η practica. 

Practica: Εξασκώ αυτά που έμαθα στο μάθημα και προσπαθώ να βελτιωθώ μέσα από αυτό. 

Μιλόνγκα: Βγαίνω, πίνω το ποτό μου, διασκεδάζω και χορεύω, χωρίς να μπω στην διαδικασία να σκέφτομαι τα βήματα, την τεχνική και το οτιδήποτε άλλο.

Γιατί να μάθει κάποιος tango;

– Όλα πιστεύω ότι οφείλονται στην έλλειψη επικοινωνίας που επικρατεί στην σύγχρονη εποχή που ζούμε. Το tango προσφέρει αυτό ακριβώς που λείπει από τους ανθρώπους, δηλαδή την ευκαιρία για επικοινωνία. Αποτελεί στην ουσία την πιο άμεση μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους και κυρίως η πιο αληθινή! Το tango χορεύεται αποκλειστικά σε μορφή αγκαλιάς.
Όπως λέω και πάντα: μέσα από μια τέτοια μορφή επικοινωνίας, δεν μπορείς να κρυφτείς και είσαι ο εαυτός σου, ο πραγματικός εαυτός σου. Γνωρίζεις επιπλέον ότι δεν θα κρίνεις και δεν θα κριθείς την ώρα από χορεύεις και το στοιχείο αυτό είναι που βγάζει τον πραγματικό αυτό σου, σε αφήνει να επικοινωνήσεις πραγματικά με έναν άλλον άνθρωπο και για κάποιο χρονικό διάστημα, την στιγμή του χορού, να ρίξεις όλα τα τείχη σου και τους φραγμούς σου, χωρίς να μπορείς να κρύψεις απολύτως τίποτα.

 

Tango

Practica @ Besousan Han

 

Στο χώρο του Bensousan Han, γίνεται η practica. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

– Κατ’ αρχάς, στην αρχή εμείς ψάχναμε ένα χώρο για να διοργανώνουμε μιλόνγκες. Ήρθαμε σε επαφή με τον χώρο του Besousan για τον λόγο αυτό, αλλά στην συνέχεια καταλάβαμε ότι λόγω δομής του χώρου, δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε στο επόμενο στάδιο και να εκμεταλλευτούμε τον χώρο αυτόν, μιας και είναι πανέμορφος, και να διοργανώσουμε κάτι εκεί. Η ιδέα της practica, ήταν πραγματικά μια ευκαιρία, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην πόλη. Το ιστορικό λοιπόν κτίριο αυτό, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, και αφορμή συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο αλλά με κοινό παρονομαστή την αγάπης τους για το tango, με σκοπό την αλληλεπίδραση και την αλληλοβοήθεια, καθώς μια practica απευθύνεται σε χορευτές όλων των επιπέδων. Με το όλο concept της ελεύθερης συνεισφοράς, αποσκοπούμε στην μετάδοση της κουλτούρας του tango και στην επικοινωνία του, και όχι στο κέρδος.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, έρχεται συνεχώς καινούριος κόσμος και για τον λόγο αυτόν πριν από κάθε practica, γίνεται ένα εισαγωγικό μάθημα.

Tango

Το μάθημα πριν την Practica στο Besousan Han

Που μπορεί να βρει κάποιος στην Θεσσαλονίκη μιλόνγκες;

Κάποιος που ενδιαφέρεται, μπορεί να βρει καθημερινά μέρη που φιλοξενούν μιλόνγκες. Το Tango Bar, για παράδειγμα αποτελεί ένα μαγαζί, στο οποίο καθημερινά διοργανώνονται μιλόνγκες. Πέρα από αυτό μπορεί να απευθυνθεί και στον ΕΚΧ “Σχολείο”, όπου τα απογεύματα Σαββάτου διοργανώνεται επίσης μιλόνγκα.
Επιπλέον, μιλόγκες διοργανώνονται στο “Κοχύλι Cafe- Bar” τα απογεύματα του Σαββάτου, από την Tango Studio.

Η Practica πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα μετά τις 10 το βράδυ στον χώρο του Besousan Han
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Γρηγόρη και στον Πρόδρομο στο Facebook, καθώς και στα τηλέφωνα: 6944964131 και 6993925904 αντίστοιχα.

Tango

Practica @Besousan Han

Tango

Practica @ Besousan Han

Tango

Practica @ Besousan Han

Tango

Practica @ Besousan Han

Tango

Practica @ Besousan Han

Tango

Practica @ Besousan Han

Tango

Practica @ Besousan Han

 

Tango

Practica @ Besousan Han

Tango

Practica @ Besousan Han

Tango

Practica @ Besousan Han

 

Φωτογραφίες: Αχιλλέας Πιτσάβας 

Σχόλια