Γιατί να μάθει κάποιος σλοβάκικα; Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας σκοπός να μάθεις αυτή τη γλώσσα, εκτός αν είσαι ξένος που μένει στη Σλοβακία, αν είσαι σύζυγος σ’ ένα μεικτό γάμο, αν κατοικείς σε μια συνοριακή περιοχή, αν είσαι Σλοβάκος στο εξωτερικό, αν είσαι μετανάστης, σπουδαστής ή τουρίστας.

Τα Σλοβάκικα είναι μια δυτική σλαβική γλώσσα με περίπου 5 εκατομμύρια ομιλητές, κυρίως στη Σλοβακία (κοντά στο 90%) και σε άλλες κοινότητες ανά τον κόσμο. Συγγενικές γλώσσες είναι τα Πολωνικά, τα Τσέχικα, τα Σιλεσιανά (στα νότια της Πολωνίας), τα Κασουβικά (στην περιοχή της Πομερανίας, στην νότια ακτή της Βαλτικής) και τα Σορβικά (στην ανατολική Γερμανία).

Κάτοικοι της Τσεχίας, της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και άλλων χωρών μιλούν σλοβάκικα. Βέβαια, αν ταξιδέψεις στη Σλοβακία από την Τσεχία, δε θα χρειαστεί να μάθεις τη γλώσσα. Και οι δύο γλώσσες είναι κατανοητές και διαβάζονται εύκολα. Αν όμως δε μιλάς σλοβάκικα, θα δεις ότι είναι λίγο πιο δύσκολα από τα τσέχικα. Παρόλο που μοιάζει με πολλές άλλες σλαβικές γλώσσες, είναι δυσνόητη χωρίς τις βασικές γνώσεις. Αν η μητρική σου γλώσσα είναι τα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιαπωνικά ή τα Σουαχίλι, τότε για να μιλήσεις σλοβάκικα πρέπει να τα μάθεις.

Το αλφάβητο είναι λίγο δύσκολο, αλλά δε μοιάζουν με ιερογλυφικά, όπως τα αραβικά.

abeceda

Μην πτοείσαι όμως! Αν μάθεις σωστά τα διακριτικά σύμβολα, θα μπορείς άνετα να διαβάζεις κάθε λέξη σωστά. Και όταν ξεκινήσεις τη γραμματική, θα καταλάβεις ότι είναι κάπως ανώμαλη, αλλά αν επαναλαμβάνεις τους κανόνες, τότε η δομή εισχωρεί στις φλέβες σου!

Τα Σλοβάκικα, πάντως, είναι μια πανέμορφη γλώσσα, που πολλοί θα χαρακτήριζαν βλάχικη (όπως κι εγώ στην αρχή). Αν θες να τα μάθεις, μπορείς να μείνεις κοντά σε ανθρώπους που τη μιλούν ή να πας σ’ ένα σχολείο με ειδικά μαθήματα.

Αν, όμως, διαβάζεις Frapress, έχεις και την τρίτη επιλογή να μπεις σ’ ένα από τα παρακάτω links και να παρακολουθήσεις διαδικτυακά μαθήματα για την εκμάθηση της γλώσσας.

  1. Livemocha : για αρχάριους και προχωρημένους, με έξτρα μέθοδο τη Rosetta Stone. Επί πληρωμή.
  2. Slovake.eu : με δύο μαθήματα, γραμματική και παιχνίδια κατανόησης
  3. Surface languages: παιχνίδια και φράσεις
  4. Sites.Google
  5. E-Slovak : To μάθημα ξεκινά στις 2/3/2015. Χρειάζεται εγγραφή, χωρίς πληρωμή.
  6. Berlitz
  7. Transparent
  8. Get the skill : με μαθήματα και για παιδιά
  9. She-rock-a
  10. I-languages

Για επιπρόσθετη βοήθεια μπορείς να αγοράσεις (κάποιο από) τα προτεινόμενα βιβλία και λεξικά:

  1. Colloquial Slovak: A Complete Course for Beginners (Book and 2 Cassettes)
  2. Slovak-English, English-Slovak Dictionary & Phrasebook
  3. Dic Slovak-English English-Slovak Compact Dictionary (Hippocrene Compact Dictionaries)

και για τους γερμανόγλωσσους:

  1. Langenscheidts Universal-Wörterbuch, Slowakisch (Langenscheidt universal woerterbuchs)

 

Σχόλια