Στον διαγωνισμό συμμετείχαν προτάσεις από όλη την Ελλάδα!

 

Η τελετή ανακοίνωσης των τριών ονομάτων που θα αποσταλούν εκ μέρους της Ελλάδας στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση για το διαγωνισμό NameExoWorlds 2022 (https://hub.uoa.gr/nameexoworlds2022/) θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου, στις 7μμ, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Ο διαγωνισμός αφορούσε στην πρόταση ονόματος για έναν από τους 20 εξωπλανήτες (δηλαδή πλανήτες άλλων ηλιακών συστημάτων) που θα παρατηρηθούν εντός του επόμενου έτους από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope. Ο διαγωνισμός διαδραματιστηκε σε εθνικό επίπεδο ~100 χωρών και η τελική επιλογή ανάμεσα στα προτεινόμενα από κάθε χώρα ονόματα θα γίνει από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και τους ερευνητές που ανακάλυψαν τους εξωπλανήτες.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα γίνουν σχετικές ομιλίες από τους αστροφυσικούς Κ. Δασύρα (ΕΚΠΑ), Π. Νιάρχο (ΕΚΠΑ), Π. Πατάπη (Πολυτεχνείο Ζυριχης και τον γεωγόλο Ι. Μπαζιώτη (ΓΠΑ) ενώ θα βραβευθούν οι ομάδες που πρότειναν τα τρία καλύτερα ονόματα. Συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αλλά και γενικότερα φίλοι της αστρονομίας είναι ευπρόσδεκτοι.

Περισσότερα για τον διαγωνισμό NameExoWorlds:

Οι πρώτοι εξωπλανήτες ανακαλύφθηκαν μόλις πριν από τρεις δεκαετίες και από τότε έχουν εντοπιστεί πάνω από 5000. Οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρονται μόνο με επιστημονικούς όρους, δεν έχουν καμία σχέση με τις ιστορίες και τους πολιτισμούς μας και μέχρι το 2015 λάμβαναν την ονομασία τους αποκλειστικά από την επιστημονική κοινότητα.
Το 2015 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (στην οποία η Ελλάδα ήταν ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη), διακρίνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για την αστρονομία σε διεθνές επίπεδο, διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό ονοματοδοσίας «NameExoWorlds 2015», προσφέροντας την ευκαιρία στη μεγάλη παγκόσμια κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων και γενικότερα των φίλων του Διαστήματος να συμμετέχουν. Από εκείνο τον διαγωνισμό προέκυψαν 19 ονομασίες (14 για αστέρια και 31 για εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω τους), με πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους από 182 χώρες και περιοχές.

Το 2019, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), ο διεθνής διαγωνισμός “NameExoWorlds” επαναλήφθηκε, προσφέροντας σε κάθε χώρα την ευκαιρία να προτείνει ονομασία για έναν εξωπλανήτη και το άστρο γύρω από το οποίο περιφέρεται. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, 112 χώρες οργάνωσαν εθνικές εκστρατείες που περιλάμβαναν την άμεση συμμετοχή περισσότερων από 780.000 ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Φέτος η Διεθνής Αστρονομική Ένωση διοργάνωσε τον ανοικτό διαγωνισμό «NameExoWorlds 2022» που αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της Ομάδας Εργασίας της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Ονοματολογία Εξωπλανητικών Συστημάτων και του Γραφείου Αστρονομίας της IAU.

 

Πληροφορίες: Καλλιόπη Δασύρα,
210 727 6815, uoa.astroqueries@gmail.com

Σχόλια