Όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα μορφή σεξουαλικής επίθεσης που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Stealthing

Τι είναι ;

Stealthing είναι η αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης από τον άνδρα χωρίς την συγκατάθεση του/της ερωτικού συντρόφου. Πρόκειται για μια επικίνδυνη τάση που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια  και εξελίσσεται σε μια νέα μορφή σεξουαλικής επίθεσης.

Αιτίες και συνέπειες

Σύμφωνα με έρευνες, οι άντρες προβαίνουν στην πράξη αφαίρεσης καθώς εσφαλμένα θεωρούν ότι εμπίπτει στα δικαιώματα τους και δικαιολογείται από το αναπαραγωγικό ένστικτο ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να το δημοσιοποιούν και να υπερηφανεύονται για το κακοποιητικό τους κατόρθωμα. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί είναι εκείνοι που ενθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές μέσω διαδικτύου και ανταλλάσσουν συμβουλές σχετικά με το πώς γίνεται χωρίς να το αντιληφθεί ο/η σύντροφος.

Το stealthing έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων. Πρόκειται για μια κακοποιητική πράξη που παραβιάζει το χώρο του ατόμου και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ή την μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επιπλέον, ως μια μορφή σεξουαλικής επίθεσης δημιουργεί ταπεινωτικά και αρνητικά συναισθήματα στο θύμα, το οποίο επιβαρύνεται ψυχικά μετά από την τραυματική αυτή εμπειρία.

Stealthing

 Θεωρείται ποινικό αδίκημα;

Το stealthing  έχει απασχολήσει τη δικαστηριακή νομολογία σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως  η Βρετανία, η Γερμανία και την Ελβετία. Ειδικότερα, για το βρετανικό δίκαιο η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού θεωρείται ποινικό αδίκημα που ισοδυναμεί με πράξη βιασμού ενώ το ίδιο ισχύει και για την Ελβετία, η οποία καταδίκασε το 2017 ένα 47χρονο άνδρα σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή επειδή αφαίρεσε κρυφά το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Το 2021, η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία της Αμερικής που έκρινε την πρακτική του  stealthing ως παράνομη πράξη που μπορεί να μηνυθεί στις Αρχές και έδωσε τη δυνατότητα στους παθόντες να μπορούν να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση. Ωστόσο, παρά τη νέα νομοθετική ρύθμιση εξακολουθεί να μην θεωρείται ποινικά κολάσιμη πράξη, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ελληνικό δίκαιο, προς το παρόν δεν υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη που να ποινικοποιεί τη μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού αλλά δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν το αδίκημα το βιασμού.

Το stealthing θεωρείται βιασμός;

Η συναίνεση αποτελεί, όπως ακριβώς και στην περίπτωση του βιασμού τη διαχωριστική γραμμή προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ποινικό αδίκημα. Η πράξη του βιασμού περιγράφεται ως διείσδυση χωρίς τη συναίνεση του παθόντος. Στο stealthing, υπάρχει συναίνεση ως προς την σεξουαλική συνεύρεση αλλά δεν υπάρχει συναίνεση ως προς την αφαίρεση του προφυλακτικού. Συνεπώς, και σύμφωνα με νομικές πηγές  θα μπορούσε να θεωρηθεί μια περίπτωση βιασμού, εφόσον παραβιάζεται η ελεύθερη βούληση του ατόμου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

 

*Με πληροφορίες από BBC, The Independent, Boston Review

 

 

 

 

 

Σχόλια