Η υποψήφια για τέσσερα BAFTA ταινία του Φίλιπ Μπαραντίνι είναι μια εύστοχη ρεαλιστική αποτύπωση όσων εκτυλίσσονται σε μια επαγγελματική κουζίνα που «βράζει» στο ευρύτερο καζάνι της κοινωνίας.

 

Υπόθεση: Ο Άντι, σεφ και συνιδιοκτήτης ενός βραβευμένου εστιατορίου καλείται να αντιμετωπίσει μέσα σε ένα βράδυ μια σειρά από απρόοπτα που εκτυλίσσονται στην κουζίνα του. Από τον έλεγχο του υγειονομικού και την κακή αξιολόγηση μέχρι τις παράλογες απαιτήσεις των πελατών και τις διαμάχες μεταξύ του προσωπικού, η κουζίνα δεν αργεί να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Ο Φίλιπ Μπαραντίνι σεφ, ηθοποιός και πλέον σκηνοθέτης με αφορμή τη μικρού μήκους ταινία του «Boiling point» αποφάσισε να την επεκτείνει σε διάρκεια, μαγειρεύοντας μια σειρά από ατυχή γεγονότα που φέρνουν στην επιφάνεια τα οριακά σημεία τόσο του πρωταγωνιστή όσο και των υπόλοιπων ηρώων.

Ο καλύτερος τρόπος να αποτυπώσει την ένταση που επικρατεί σε μια επαγγελματική κουζίνα είναι να ακολουθήσει τους  γρήγορους ρυθμούς και κινήσεις των ηρώων κατά πόδας.  Για αυτό το λόγο επιλέγει εύστοχα την τεχνική του μονοπλάνου, με την κάμερα να περιφέρεται διαρκώς στο εστιατόριο παρατηρώντας και καταγράφοντας όχι μόνο τα πιάτα αλλά τις ιστορίες και τις αντιδράσεις προσωπικού και πελατών.

Ο μικρόκοσμος του εστιατορίου είναι ένα μωσαϊκό της κοινωνίας με καθημερινούς ήρωες να παρελαύνουν πάνω από τα πιάτα και να σερβίρουν τη δική τους προσωπικότητα στο τραπέζι. Απαιτητικοί πελάτες με ρατσιστικό υπόβαθρο ή επίδοξοι influencers, σερβιτόροι που ονειρεύονται να αλλάξουν δουλειά, σεφ που υποκύπτουν στη πίεση της δουλειάς διεκδικούν την προσοχή και το χώρο τους σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό που μυρίζει μπαρούτι.

Στο επίκεντρο στέκεται ο απορρυθμισμένος Άντι,τον οποίο υποδύεται ο Στίβεν Γκράχαμ με όπλα του τον ρεαλισμό και μια μετρημένη ερμηνευτική  προσέγγιση. Ωστόσο, τις εντυπώσεις κλέβει η Κάρλι ή αλλιώς Βινέτ Ρόμπινσον τόσο με το χαρακτήρα όσο και με τη δυναμική της ερμηνεία που στέκεται σαν ήρεμη δύναμη  στους κόλπους της κουζίνας, λειτουργώντας ως σανίδα σωτήριας για τον Άντι.

Ο σκηνοθέτης  αφουγκράζεται πλήρως τον κόσμο και τις ανησυχίες της επαγγελματικής κουζίνας, χτίζοντας  ένα σκηνικό αληθοφανές που κρατά αμείωτη την ένταση και την αγωνία μέχρι τέλους. Μέχρι το τελευταίο πιάτο, μέχρι την  κορύφωση του δράματος. Μέχρι το σημείο βρασμού. Και αυτή είναι ακριβώς η επιτυχία του.

Μια  γρήγορη συνταγή με πολλά υλικά που  περιμένεις για περίπου μιάμιση ώρα να έρθει στο πιάτο σου και  στο τέλος σου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Σχόλια