Η πολυαναμενόμενη μίνι σειρά που στριμάρει στο Netflix και φιγουράρει ήδη στη χρυσή δεκάδα  της πλατφόρμας είναι ένα ψυχολογικό δράμα με φόντο το #metoo. Επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες του κοινού  ή ακολούθησε μια πολυφορεμένη συνταγή;

σειρά

Υπόθεση: Ο Τζειμς Γουάιτχαουζ, Υπουργός της Βρετανικής Κυβέρνησης απολαμβάνει μια ιδανική ζωή στο πλευρό της συζύγου του Σόφι μέχρι τη στιγμή που θα κατηγορηθεί για βιασμό από την συνεργάτιδα του Ολίβια Λίτον. Η υπόθεση θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες με την αυστηρή δικηγόρο Κέιτ Γούντκροφτ να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της δίκης.

O David E.Kelley, σεναριογράφος του ‘Undoing” εμπνέεται από το ομώνυμο best-seller της Sarah Vaughan και επιχειρεί να διαλευκάνει το μυστήριο ενός σεξουαλικού σκανδάλου. Η ηθική αναμετριέται με το ψέμα και τα πολιτικά παιχνίδια ενώ διακυβεύεται η συναίνεση μιας γυναίκας στη σεξουαλική πράξη. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι καίρια και αγγίζουν με λεπτότητα το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης από τη θέση του θύματος.

Ωστόσο, και ενώ οι προθέσεις είναι καλές η πλοκή δεν κατορθώνει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που δημιουργεί. Το σενάριο σκοντάφτει σταδιακά σε κενά και επιτηδευμένες ανατροπές προκειμένου να δικαιολογήσει τα συστατικά του ψυχολογικού δράματος που αναζητά το plot twist και τη δικαίωση.

Το αφήγημα των πατριαρχικών στερεοτύπων παρελαύνει εσκεμμένα στην αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς όμως να ομολογεί κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε αντίστοιχες υποθέσεις. Οι χαρακτήρες ψυχογραφούνται μερικώς και προσπαθούν να μπουν στα  καλούπια μιας αρχικής ιδέας  χωρίς να ακολουθούν απαραίτητα  τις αφηγηματικές εξελίξεις.

Η Sienna Miller, ως προδομένη σύζυγος που βλέπει την τέλεια ζωή της να καταρρέει δικαιώνει την επιλογή της με τα όλο νόημα βλέμματα της ενώ και η Michelle Dockery πείθει στο μυστηριώδη ρόλο της Γουντκροφτ.

Από την άλλη πλευρά, η σκηνοθεσία της S.J Clarkson προσπαθεί να δώσει ένα φρέσκο αέρα με ευφυή τεχνάσματα που ωστόσο ακροβατούν ανάμεσα στην καινοτομία και την επιτήδευση.

Το αποτέλεσμα είναι μια καλοστημένη σειρά με ατμοσφαιρική διάθεση που καταλήγει όμως να είναι μια επιδερμική ανάγνωση ενός σοβαρού ζητήματος. Μια μέτρια προσπάθεια που παραμέρισε το δυνατό της χαρτί, το σενάριο αφήνοντας τον τίτλο της ανεκμετάλλευτο.

 

Σχόλια