Με αφορμή ένα νέο θεσμό που γεννιέται στον φιλόξενο χώρο της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανογλώσσων εν Ελλάδι, την ‘Απογευματινή Μουσική’ (ABENDMUSIK), για την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο, έχουμε την χαρά και την τιμή να συναντούμε την σολίστ στην συναυλία του Απριλίου, Σοπράνο, Ελένη Σωτηρίου.

Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για την Τέχνη του Τραγουδιού,ως Λυρική Τραγουδίστρια, και την παρουσία του στην Ελλάδα?

Η Ελλάδα ανέκαθεν παρήγαγε φωνές πλούσιες σε μουσικότητα και όμορφο χρώμα. Οι αντίστοιχες εκπαιδευτικές υποδομές δε συμβάδισαν όμως αντίστοιχα σε ποιότητα, αναγκάζοντας τους τραγουδιστές να αναζητούν την περαιτέρω εξέλιξή τους στο εξωτερικό. Αυτή η κατάσταση τα τελευταία χρόνια αλλάζει προς το καλύτερο.

Ποια η θέση του Μουσικού στην κοινωνία του σήμερα ,και τι θα θέλατε να της πείτε με την Μουσική σας?

Η θέση του Μουσικού, καθώς και του καλλιτέχνη είναι σίγουρα καλύτερη σήμερα από ό,τι στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δε γνωρίζει σε βάθος τις προδιαγραφές, την εξειδίκευση και την αφοσίωση που απαιτούνται σε αυτές τις μορφές τέχνης που υπερβαίνουν την απλή διασκέδαση.
Ακόμη και στις πιο ζοφερές στιγμές της, η ζωή είναι πολύτιμη. Η ελπίδα δεν πρέπει να σβήνει, πρέπει να στρεφόμαστε προς το Φως.

Περί μουσικής με την Σοπράνο, Ελένη Σωτηρίου.

Περί μουσικής με την Σοπράνο, Ελένη Σωτηρίου.

Σχετικά με την συναυλία και το έργο που θα ερμηνεύσετε ?

Το ρεπερτόριο συναυλιών με έργα κλασικής μουσικής θρησκευτικού χαρακτήρα, μίας παράδοσης αρχικά ξένης προς τα ελληνικά ήθη, έγινε ιδιαίτερα αγαπητό συν τω χρόνω καθώς συμπεριλαμβάνει μερικά από τα ωραιότερα έργα μεγάλων συνθετών που απαθανάτισαν με τη δικιά τους φωνή το μετουσιωμένο θρησκευτικό συναίσθημα. Το Stabat Mater, μέρος της Λατινικής Ακολουθίας έχει εμπνεύσει πολλούς μεγάλους κλασικού συνθέτες, όπως του G. Pergolesi, Fr. Schubert, A. Dvorak κα.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τα λόγια που μας προσφέρατε, ανυπομονούμε και για την Μουσική σας προσφορά στην προσεχή Συναυλία!


Απρίλιος 2022

ABENDMUSIK

Giovanni Battista Pergolesi(1710-1736) Stabat Mater
I. Stabat Mater Dolorosa
V. Quis est homo
X. Fac ut portem Christi mortem
XII. Quando corpus morietur

Franz Schubert(1797-1828) Stabat Mater
Bei des Mittlers Kreuze standen

Σοπράνο Ι
Ελένη Σωτηρίου

Σοπράνο ΙΙ
Μαρία Κατσούρα

Ορχήστρα εγχόρδων
De Profundis


 Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων Εν Ελλάδι, Σίνα 66, Αθήνα 10672

Η συναυλία θα προβληθεί στους παρακάτω συνδέσμους.

  1. Μουσική και Εκκλησία – Musik und Kirche
  2. De Profundis Ensemble – YouTube
  3. De Profundis Ensemble – Facebook

Σχόλια