“Beautiful World, where are you?” αναρωτιέται στο τρίτο κατά σειρά της μυθιστόρημα η Sally Rooney και μάς καλεί να βρούμε την απάντηση (εάν αυτή υπάρχει) μέσα από τους ήρωες της.

Ο τίτλος του μυθιστορήματος, όπως εξηγεί η ίδια στο επιλογικό της σημείωμα, προέρχεται από έναν στίχο του ποιήματος “The Gods of Greece” (1788) του Φρίντριχ Σίλερ.

Λίγο πριν την ηλικία των τριάντα, οι δύο πρωταγωνίστριες του βιβλίου θέτουν ενδόμυχα το ίδιο ερώτημα. Από τη μια η διακεκριμένη μυθιστοριογράφος Alice που απομονώνεται λίγο πιο έξω από το Δουβλίνο και γνωρίζει τον Felix. Του προτείνει να την ακολουθήσει για ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Ρώμη και δέχεται.

Από την άλλη, η Eileen που προσπαθεί να ξεπεράσει τον χωρισμό μιας μακροχρόνιας σχέσης και αρχίζει να έχεις επαφές με τον παιδικό της φίλο Simon.

Σε όλες τις σελίδες του βιβλίου και οι δυο φίλες βρίσκονται μόνο μια φορά. Από εκεί και πέρα, διαβάζουμε το αφήγημα της ζωής τους εναλλασσόμενο από εκείνο της Alice σε εκείνο της Eileen.

Επικοινωνούν μεταξύ τους με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατά την άποψή μου τα κεφάλαια αυτά είναι τα πιο ιδιαίτερα του μυθιστορήματος. Εκεί εντοπίζουμε την αγωνιώδη προσπάθεια απαντήσεως του ερωτήματος του τίτλου από τις πρωταγωνίστριες, ερώτημα που τίθεται ουσιαστικά από την ίδια τη συγγραφέα.

Αναζητούν τον όμορφο, χαμένο κόσμο μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Συζητούν για τον έρωτα, την καθημερινότητα, το μέλλον, τους φίλους τους και τη σεξουαλικότητά τους. Επομένως, ως προς τη θεματική του το βιβλίο δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαιτερότητα, κάποια έκπληξη. Και όπως συμβαίνει και στον τρόπο οργάνωσης της θεματικής, φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη ιστορία. Ένα προσγειωμένο μελόδραμα  τριαντάχρονων των οποίων οι επιθυμίες βάλλονται απλά από την ίδια τη ζωή.

Sally Rooney

Το μελόδραμα αυτό λοιπόν γίνεται τέχνη και αποκτά έναν καίριο χαρακτήρα ορίζοντας, προσδιορίζοντας και αναλύοντας ζητήματα που απασχολούν τους νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας στις μέρες μας.

Ο έρωτας, οι σχέσεις, η επαγγελματική εξέλιξη καθρεφτίζονται και παρατηρούνται στο σήμερα, στις συνθήκες του 21ου αιώνα, και είναι αυτή η λεπτομέρεια που κάνει εξαιρετικά σύγχρονο και στοχευμένο το μυθιστόρημα.

Ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που συζητούν η Alice και η Eileen είναι και η κλιματική αλλαγή όχι όμως όπως θα περίμενε κανείς. Συζητούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της αλλαγής οπτικής θέασης του σύγχρονου κόσμου επάνω στην αισθητική, σε αυτό που ορίζεται ως όμορφο.

Και αυτό το μυθιστόρημα με την τόσο απλή θεματική, την εξαιρετικά λιτή του γλώσσα αλλά με τις έντονα εύστοχες παρατηρήσεις του επάνω στο σήμερα συνιστά τέχνη. Σε κρατάει σε μια απνευστί ανάγνωση από την αρχή έως το τέλος του. Για να δοθεί κάπως ασαφώς αλλά με ορθή συλλογιστική πορεία η απάντηση στο ερώτημα: ίσως ο όμορφος, βολικός κόσμος να μην υπάρχει.

Ίσως τελικά η ζωή είναι μια συνεχής περισυλλογή εμπειριών που μάς ωριμάζουν, μάς μαθητεύουν να βλέπουμε την ευτυχία όχι μέσα από το πρίσμα της κατανάλωσης αλλά μέσα από εκείνο της προσφοράς.

*Τα δύο προηγούμενα μυθιστορήματα της Sally Rooney, Συζητήσεις με φίλους και Κανονικοί άνθρωποι κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, ενώ από τον ίδιο εκδοτικό οίκο πρόκειται να μεταφραστεί και το τρίτο κατά σειρά της μυθιστόρημα μέσα στο 2022.

Σχόλια