Η τέχνη αποτελεί μια διέξοδο για την ανθρώπινη ψυχή σε αντίξοες συνθήκες. Με οδηγό αυτή τη σκέψη, δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες του δρόμου που θέλησαν να αποτυπώσουν με το δικό τους τρόπο τη συμπαράσταση τους σε εμπόλεμες ζώνες, ζωγραφίζοντας αντιπολεμικά συνθήματα στους τοίχους.

 

1

Ένα μάτι που δακρύζει στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας διάλεξε ο street artist με το ψευδώνυμο “My dog sighs” προκειμένου να δώσει το δικό του μήνυμα υποστήριξης στο λαό της Ουκρανίας. Ο καλλιτέχνης με καταγωγή από το Hampshire ζωγράφισε το συγκεκριμένο γκράφιτι στο Κάρντιφ ενώ σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ των Ουκρανών δήλωσε:

“Δεν μπορώ να πολεμήσω. Δεν έχω άλλη επιρροή παρά μόνο μέσω της τέχνης μου. Γι’ αυτό έχει φτιαχτεί η τέχνη. Να σε κάνει να σταματάς και να σκέφτεσαι. Η μικρή συνεισφορά μου είναι να υποστηρίξω τους Ουκρανούς και να δείξω τα συναισθήματα που βιώνουν.”

2

Σε ένα τοίχο κάπου στο Βερολίνο, ο Κολομβιανός street artist Arte Vilu σχεδίασε μια Ουκρανή γυναίκα, ντυμένη με παραδοσιακή στολή ενώ δίπλα της έγραψε “Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία, Συρία, Υεμένη”. Ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για άλλες χώρες που έχουν πέσει θύματα του πολέμου.

γκράφιτι

3

Το 2014, με αφορμή τις αναταραχές στην Ανατολική Ουκρανία γεννήθηκε ένα αντιπολεμικό γκράφιτι στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. Η εικόνα ενός μικρού αγοριού να κλαίει στα χρώματα της Ουκρανίας στέκει σαν ένα προφητικό σημάδι για την εμπόλεμη κατάσταση που εκτυλίσσεται μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, οχτώ χρόνια αργότερα.

γκράφιτι

4

Το 2015, ο διάσημος street artist Banksy που παρά την ευρεία καλλιτεχνική αναγνώριση του παγκοσμίως διατηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με την πραγματική του ταυτότητα κατόρθωσε να βρεθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος, ακολουθώντας τη γνώριμη τακτική του να συνδέει τα έργα του με το χώρο που το περιβάλλουν μεταξύ άλλων ζωγράφισε ένα γατάκι που παίζει με μια μεταλλική μπάλα σε ένα τοίχο ανάμεσα στα ερείπια. Με αυτόν τον τρόπο, όπως δήλωσε ήθελε να δείξει ότι κανείς δεν ασχολείται πια με την πολιτική, όλοι αρκούμαστε να κάνουμε like σε φωτογραφίες με γατάκια.

γκράφιτι

5

Επιπλέον έγραψε στους τοίχους ενός γκρεμισμένου τοίχου : “Εάν νίπτουμε τας χείρας μας στη διαμάχη ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ανίσχυρους, παίρνουμε το μέρος των ισχυρών, δεν παραμένουμε ουδέτεροι.”

γκράφιτι

 

 

Σχόλια