Το θρυλικό μιούζικαλ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με ένα λαμπερό θίασο και με σεβασμό στον οσκαρικό θρίαμβο του πρωτότυπου.

μιούζικαλ

Υπόθεση: Στο δυτικό Μανχάταν, δυο συμμορίες, οι λευκοί Τζετς και οι Πορτορικανοί Σαρκς διεκδικούν τον έλεγχο της περιοχής μέχρι τελικής πτώσης. Η διαμάχη τους θα κορυφωθεί όταν ο Τόνι, πρώην αρχηγός των Τζετς και η Μαρία, αδερφή του ηγέτη των Σαρκς θα ερωτευτούν παράφορα.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του να ανεβάσει κινηματογραφικά ένα μιούζικαλ. Το στοίχημα ήταν μεγάλο καθώς η κινηματογραφική αναβίωση του θρυλικού «West Side Story» των Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζέρομ Ρόμπινς με τα δέκα όσκαρ και τα εμβληματικό σάουντρακ που άφησε εποχή, συνοδεύει ένα φορτίο ευθύνης και υψηλών προσδοκιών.

Ο σκηνοθέτης φαίνεται να ακολουθεί πιστά το πρωτότυπο έργο, στρέφοντας το βλέμμα στην κοινωνική ανισότητα, στις φυλετικές διαφορές δυο κόσμων που προσπαθούν να συνυπάρξουν σε μια υποβαθμισμένη περιοχή που σύντομα θα κηρύξει έκπτωτους και τους δυο. Στο βάθος, το αμερικανικό όνειρο, οι υποσχέσεις και οι διαψεύσεις μιας εποχής που δεν διαφέρει πολύ από το σήμερα, καθώς η διαχρονικότητα συμπορεύεται με τους κοινωνικούς κλυδωνισμούς.

Στη μέση του κοινωνικού πολέμου, ο απαγορευμένος έρωτας του Τόνι και της Μαρία που υμνείται με σαιξπηρικές  καταβολές  από το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, χαρίζοντας γενναιόδωρες δόσεις  ρομαντισμού και συγκίνησης κόντρα στη βία και τις αιματηρές συγκρούσεις των δυο συμμοριών.

μιούζικαλ

Το χορογραφικό υπερθέαμα δεν λείπει, με τις  εντυπωσιακές χορογραφίες να δίνουν το δικό τους ρυθμό στις μελωδίες του Λέοναρντ Μπερνστάιν. Το αποτέλεσμα είναι ένα άψογα ενορχηστρωμένο μουσικοχορευτικό κράμα που σφύζει από στυλ και φινέτσα.

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Άνσελ Έλγκορτ και Ρέιτσελ Ζέγκλερ διαπνέεται από ερμηνευτική διακριτικότητα σε αντίθεση με το έτερο εκρηκτικό ζευγάρι Αριάνα Ντεμπόζ (Ανίτα) και Νταβίντ Αλβάρεζ(Μπερνάρντο)  που καθηλώνει με την ενέργεια του σε κάθε κίνηση. Αξιοσημείωτη προσθήκη ο ρόλος της Βαλεντίνα, τον οποίο υποδύεται η Ρίτα Μορένο, μια ηρωϊδα που στέκεται με σοφία και αγάπη σαν ειρηνευτική δύναμη ανάμεσα στους δυο κόσμους.

Όταν η αυλαία πέφτει, με ένα  θεατρικό και σιωπηλό φινάλε, το στοίχημα του Σπίλμπεργκ έχει κερδηθεί. Το «West Side Story» εξήντα χρόνια μετά, έρχεται στο σήμερα με όλες τις τιμές και το σεβασμό που του αξίζουν, χαρίζοντας στο κοινό ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ για παρατεταμένο χειροκρότημα.

 

 

 

Σχόλια