Το εκρηκτικό μιούζικαλ του Τζόναθαν Λάρσον ανεβαίνει κινηματογραφικά, ως ένας φόρος τιμής στο δημιουργό του με τον Άντριου Γκάρλφιντ σε μια καθηλωτική ερμηνεία.

μιούζικαλ

 Υπόθεση: Τη δεκαετία του ’90,ο Τζόναθαν , ένας νέος και φιλόδοξος συνθέτης, προετοιμάζει την παρουσίαση του  πρώτου του έργου «Superbia» το οποίο φιλοδοξεί να ανεβάσει στο Μπρόντγουει. Παράλληλα, δουλεύει σαν σερβιτόρος και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις στίβες των απλήρωτων λογαριασμών, τα όνειρα του και τις ματαιώσεις της ενήλικης ζωής.

Λίγα λόγια για τον Τζόναθαν Λάρσον

Κάποιος μου είχε πει ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα το αγαπήσουν και οι άλλοι. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να ήταν ο Τζόναθαν Λάρσον. Γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου του 1960, o δημιουργός του “Rent”  μυήθηκε από μικρή ηλικία στο θέατρο και σύντομα ξεκίνησε να γράφει τις δικές του παραστάσεις. Σημείο-σταθμός στην απόφαση του αυτή ήταν η όπερα “Μποέμ” του Πουτσίνι, που παρακολούθησε σε ηλικία πέντε ετών.

Ο δρόμος προς το Μπρόντγουει δεν ήταν εύκολος, εκείνος όμως δεν τα παράτησε ποτέ. Το μιούζικαλ «Rent»  ανέβηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1996, έλαβε διθυραμβικές κριτικές και άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τα μιούζικαλ. Το όνειρο του Λάρσον επιτέλους είχε γίνει πραγματικότητα. Το θαύμα συνέβη. Δυστυχώς όμως εκείνος δεν ήταν εκεί για να το δει. Έφυγε από τη ζωή  λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα ξαφνικά και άδικα από ανεύρυσμα αορτής σε ηλικία μόλις 35 ετών.

μιούζικαλ

Η ταινία

Ο Λιν Μάνουελ Μιράντα, διακεκριμένος θεατράνθρωπος του Μπρόντγουει και όχι μόνο κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το αυτοβιογραφικό μιούζικαλ-μονόλογο του Λάρσον «Tick tick boom!». Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Ο Μιράντα δημιουργεί μια ωδή στον καλλιτέχνη που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με το μιούζικαλ. Μια κινηματογραφική παράσταση για όσους ονειρεύονται να δουν το έργο τους να ζωντανεύει πάνω στη σκηνή και να αναγνωρίζεται. Και το κάνει με πολλή αγάπη.

Λίγο πριν κλείσει τα 30, ο Τζόναθαν αναρωτιέται αν προλαβαίνει να πετύχει. Ακούει τους δείκτες του ρολογιού να χτυπούν μέσα του. Ο χρόνος του άραγε τελειώνει;

Αποφασίζει να παραιτηθεί για να αφοσιωθεί στη «Superbia». Πρέπει να γράψει το τραγούδι της δεύτερης πράξης. Πρέπει να αποφασίσει αν θα μετακομίσει με την κοπέλα του σε άλλη πόλη. Πρέπει να βρεί χρήματα για τη μπάντα, για το ρεύμα, για το σπίτι. Μήπως να τα παρατήσει όλα και να δεχτεί τη δουλειά  στη διαφημιστική που τον πιέζει ο φίλος του;

Τα διλήμματα πολλά  με φόντο την έξαρση του AIDS και τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν και χάνονται σε ένα βράδυ, και εκείνους που φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι. Ο κλοιός για τον συνθέτη στενεύει καθώς όλο και περισσότεροι φίλοι εγκαταλείπουν την τέχνη και στρέφονται στο αμερικανικό όνειρο για να ζήσουν μια άνετη ζωή. Αξίζει άραγε;

μιούζικαλ

Ο γνωστός σκηνοθέτης χτίζει ένα κυνηγητό έντασης και στόχων που σε καλεί να τρέξεις μαζί με τον Τζόναθαν στο δρόμο των ονείρων. Ο ρυθμός της ταινίας είναι γρήγορος, όπως και ο αεικίνητος  πρωταγωνιστής της, Άντριου Γκάρφιλντ που παντρεύει όλα εκείνα τα στοιχεία μιας  δημιουργικής και ενθουσιώδους προσωπικότητας που δεν μπορεί να σταματήσει μπροστά σε κανένα εμπόδιο, ακόμη και όταν οι ματαιώσεις πέφτουν βροχή πάνω του.

Ο ταλαντούχος  ηθοποιός τα δίνει όλα ερμηνευτικά, ακροβατώντας ανάμεσα στο χιούμορ και στην ευαλωτότητα, την καλλιτεχνική τρέλα και τις συναισθηματικές εκρήξεις με άνεση και ευκολία. Είναι ένας χαρακτήρας προσιτός και αληθινός που παλεύει για το θαύμα του, όπως θα ήθελε και ο Λάρσον. Με την συγκλονιστική ερμηνεία του, πιθανότητα θα τον δούμε να οδεύει ολοταχώς και με αξιώσεις  στην φετινή απονομή των όσκαρ.

Το « Tick tick..Boom» ακροβατεί ανάμεσα στο μιούζικαλ, τον μονόλογο, το δράμα με μια αξιοζήλευτη λεπτότητα που δεν σε αφήνει να το προσπεράσεις. Είναι φτιαγμένο όχι μόνο με υπέροχες μελωδίες αλλά και  με στοιχεία που δεν συναντάμε συχνά. Με  αγάπη και ειλικρίνεια.

Μέχρι να βρεθούν οι τελευταίες νότες δεν έχεις να πας πουθενά. Πρέπει να παραμείνεις στο παιχνίδι με τον Τζόναθαν. Να νιώσεις την αγωνία του, την απογοήτευση του. Και μετά, όταν ο χρόνος του τελειώσει να τον χειροκροτήσεις με δάκρυα στα μάτια για αυτά που κατάφερε. Και ας μην σε βλέπει.

Φτερά ή κλουβιά; Φόβος ή αγάπη; Με τις πράξεις σου θα δείξεις τι αποφάσισες, όχι με τα λόγια.

 

*Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix

 

 

Σχόλια