Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2021, το Indie Wire δημοσίευσε τη λίστα με τις 50 καλύτερες της χρονιάς. Μιας χρονιάς που μας στέρησε τη μεγάλη οθόνη, ωστόσο κατάφερε να μας αποζημιώσει λίγο πριν την εκπνοή του με κυκλοφορίες πολυαναμενόμενων ταινιών όπως το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, το «No time to die»  και το «French Dispatch» του Γουές Άντερσον.

50

Παρά τους κλειστούς κινηματογράφους, το διαδικτυακό streaming πήρε φωτιά με τη Netflix να συνεχίζει τη δυναμική της πορεία ως παραγωγός στη κινηματογραφική βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πολλές από τις ταινίες που φιγουράρουν στη λίστα προβάλλονται στη διάσημη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Στην κορυφή συναντάμε τo “The Power of Dog”  της Τζέιν Κάμπιον με πρωταγωνιστή τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Η ιστορία ακολουθεί τη σχέση των αδελφών Μπέρμπανκ, η οποία θα δοκιμαστεί όταν θα έρθει στη φάρμα τους η νέα σύζυγος του Τζόρτζ, ταράζοντας τα νερά της μοναχικής ζωής του καουμπόι Φιλ.

Η βραβευμένη με όσκαρ καλύτερου σεναρίου σκηνοθέτιδα, μετά τα «Μαθήματα Πιάνου» και το «Πορτραίτο μια Κυρίας» θέτει στο επίκεντρο αυτή τη φορά  τη ψυχοσύνθεση ενός μοναχικού άντρα με φόντο στην Άγρια Δύση, χαρίζοντας ένα σαγηνευτικό αντί-γουέστερν που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το «Drive My Car»  του Ryusuke Hamaguchi, το «Licorice Pizza» του Paul Thomas Anderson, το «Τhe Worst Person in the World» του Joachim Trier και το «Memoria» του Apichatpong Weerasethakul. Στην εικοσάδα βρίσκονται το «French Dispatch» του Γουές Άντερσον, το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ και το «West Side Story» του Steven Spilberg.

50

“West Side Story”

Στη 37η θέση φιγουράρει η πολυσυζητημένη «Spencer» του Pablo Larrain με την Kristen Stewart στο ρόλο της πριγκίπισσας Νταϊάννας ενώ από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Παράλληλες Μητέρες» με την Πενέλοπε Κρουζ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στη ψηφοφορία 187 κριτικών κινηματογράφου και δημοσιογράφων των IndieWire, Variety, Rolling Stone, Vanity Fair, and Entertainment Weekly από την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική, μεταξύ άλλων. Στη λίστα περιλαμβάνονται ταινίες που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες ή σε διαδικτυακές πλατφόρμες στις Η.Π.Α, τη χρονιά που μας πέρασε.

50

“Dune”

Αναλυτικά η λίστα με τις 50  καλύτερες ταινίες του 2021:

  1. «The power of dog»
  2. «Drive My Car»
  3. «Licorice Pizza»
  4. «Τhe Worst Person in the World»
  5. «Memoria»
  6. « The French Dispatch»
  7. «Flee»
  8. «Petite Maman»
  9. «Passing»
  10. «C’mon c’mon»
  11. «The Souvenir Part 2»
  12. «The Green Knight»
  13. «Dune»
  14. «Pig»
  15. «Summer of Soul»
  16. «The Lost Daughter»
  17. «Wheel of fortune and Fantasy»
  18. «West Side Story»
  19. «The Tragedy of Macbeth»
  20. «Days»
  21. «Belfast»
  22. «Bergman Island»
  23. «A Hero»
  24. «Bad Luck Banging or Loony Porn»
  25. «Benedetta»
  26. «The Disciple»
  27. «CODA»
  28. «What Do We See When We Look at the Sky?»
  29. «Titane»
  30. «Annette»
  31. «The Velvet Underground»
  32. «Red Rocket»
  33. «El Planeta»
  34. «In the Same Breath»
  35. «Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time»
  36. «Zola»
  37. «Spencer»
  38. «The Card Counter»
  39. «Nine Days»
  40. «Jockey»
  41. «Test Pattern»
  42. «Belle»
  43. «Beginning»
  44. «Cyrano»
  45. «Parallel Mothers»
  46. «Nightmare Alley»
  47. «Identifying Features»
  48. «Mass»
  49. «King Richard»
  50. «Undine»

 

 

 

Σχόλια