Το ταξίδι μιας νομαδικής ψυχής από το Πεκίνο στο Χόλυγουντ με πυξίδα τον κινηματογράφο. Ποια είναι η δημιουργός του “Nomadland”;

«Πάντα ήμουν το αουτσάιντερ» είχε δηλώσει στο παρελθόν η Κλόι Ζάο.

Η 93η απονομή τελετής των όσκαρ ήρθε για να τη διαψεύσει, χαρίζοντας της το όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Η τριανταεννιάχρονη σκηνοθέτις είναι η πρώτη ασιάτισσα που κατορθώνει να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο και η δεύτερη γυναίκα που παραλαμβάνει το βραβείο σκηνοθεσίας στην ιστορία του θεσμού.

Γεννημένη στις 31 Μαρτίου του 1982, η Ζάο ήταν ένα παιδί εύπορης οικογένειας που μεγάλωσε στο Πεκίνο με δυτικά πρότυπα. Από την παιδική της ηλικία ξεχωρίζει τα ποιήματα που διάβαζε με τον πατέρα της, όπως ανέφερε στον ευχαριστήριο λόγο της.

«Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ”οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί”. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους. Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν».

Γνώρισε και ερωτεύτηκε στο σινεμά στα εφηβικά της χρόνια μέσα από τις ταινίες του Γουόνγκ Καρ Γουάι. Το γεγονός ότι δεν γνώριζε αγγλικά, δεν την εμπόδισε να μεταναστεύσει στην Αγγλία για να φοιτήσει σε οικοτροφείο ύστερα από την επιθυμία των γονιών της να διευρύνει τους μορφωτικούς ορίζοντες της. Επόμενος σταθμός του ταξιδιού της το Λος Άτζελες και η Μασαχουσέτη όπου σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησε ότι της αρέσει να συναντά ανθρώπους και να ακούει τις ιστορίες τους. Το επόμενο βήμα ήταν η Σχολή Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, όπου μαθήτευσε κοντά στον διάσημο σκηνοθέτη Σπάικ Λι.

«Νιώθω συχνά σαν ξένη όπου και να βρίσκομαι, οπότε με γοητεύουν ιστορίες για την ταυτότητα και τη σημασία της πατρίδας. Ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ δεν μπορεί παρά να ποτίσει την ιστορία του με ποίηση. Εγώ ποτίζω τη μυθοπλασία με αλήθεια. Αυτά τα δύο πάνε μαζί».

Το «νομαδικό» της ταξίδι  από την Ασία σε διάφορες περιοχές της  Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, την επηρέασε πνευματικά,μαθαίνοντας την να οπλίζεται με γνώση και να  αμφισβητεί, με αποτέλεσμα να  ασκήσει έντονη κριτική και στο καθεστώς της χώρας της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «Nomadland» είχε περιορισμένη διανομή στην Κίνα ενώ αποφασίστηκε να μην προβληθεί  η τελετή απονομής των όσκαρ στη χώρα.

Το σκηνοθετικό της ντεμπούτο έγινε το 2015 με το «Songs my brother taught me», το οποίο γυρίστηκε σε ένα καταυλισμό ινδιάνων Σιού στη Νότια Ντακότα. Δυο χρόνια αργότερα,η τριανταεννιάχρονη σκηνοθέτις  θα εδραιώσει τη κινηματογραφική της ταυτότητα, κερδίζοντας  διεθνή αναγνώριση με το  «Καλπάζοντας το όνειρο».

Η Κλόι Ζάο στα γυρίσματα του Nomadland με την ηθοποιό, Φράνσις Μακντόρμαντ

Με το «Nomadland», η Ζάο  σημείωσε ρεκόρ βραβείων σε μια σεζόν, συγκεντρώνοντας  για την ταινία της  συνολικά 137 υποψηφιότητες και 232 νίκες, μεταξύ των οποίων όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και α’γυναικείου ρόλου.

Επόμενος στόχος της Κλόι Ζάο, το άγνωστο. Η πρόκληση του μυστηριώδους ορίζοντα.

 

Σχόλια