Η ζωή της Gerda Taro πίσω από το φακό ήταν γεμάτη πείσμα,δύναμη  και έρωτα. Ποιά ήταν η φωτορεπόρτερ που χάθηκε στο μέτωπο του πολέμου;

Γεννημένη την 1η Αυγούστου του 1910 στην Στουτγάρδη, η γερμανικής καταγωγής Gerda Pohorylle ή Taro όπως έγινε ευρέως γνωστή, είναι η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου και έχασε τη ζωή της εν ώρα καθήκοντος.

Με την άνθηση του ναζιστικού κόμματος, η ίδια τάχθηκε κατά του φασισμού  και έγινε μέλος  του αριστερού κινήματος ενώ το 1933 συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για 17 ημέρες επειδή μοίραζε φυλλάδια αντιφασιστικού περιεχομένου.

Το 1934, αναζήτησε καταφύγιο στο Παρίσι, όπου και συνάντησε για πρώτη φορά  τον Ούγγρο φωτογράφο Endre Friedmann, μετέπειτα μέντορα, συνεργάτη και σύντροφο της ο οποίος  έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καριέρα της ως φωτορεπόρτερ.

Οι δυο τους θα αποφασίσουν να δημοσιεύουν από κοινού φωτογραφίες τους με την υπoγραφή Robert Capa, ένα φανταστικό αμερικανικό όνομα που επινόησαν για να τύχουν ευρύτερης  αποδοχής καθώς  έφεραν την «ταμπέλα» του μετανάστη.

Η «μικρή ξανθιά» όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν, σταδιακά άρχισε να ανεξαρτητοποιείται από το σχήμα του Capa, και να συνεργάζεται με γνωστές γαλλικές εφημερίδες της εποχής όπως  η «Ce soir», καλύπτοντας τις πολεμικές συγκρούσεις στον Ισπανικό Εμφύλιο.

Η φωτορεπόρτερ που ήταν στην πρώτη γραμμή των βομβαρδισμών της Βαλένθια είχε πλέον το δικό της όνομα. Taro, όπως  λεγόταν και ο  Ιάπωνας καλλιτέχνης Taro Otakomoto. Οι φωτογραφίες της αποτελούσαν τη μοναδική απόδειξη έναντι της εθνικιστικής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, συμβάλλοντας στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και δίνοντας μια  δυναμική και πρωτοπόρα  διάσταση  στο ρόλο της γυναίκας.

«Για να είναι καλή η φωτογραφία πρέπει να είσαι αρκετά κοντά», δήλωνε ο μέντορας της Robert Capa. Αυτή τη συμβουλή  φαίνεται να ακολούθησε και η Gerda στη μάχη του Brunete, κοντά στη Μαδρίτη, στις 25 Ιουλίου 1937 ,όπου τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από σύγκρουση του οχήματος που επέβαινε με τανκ. Η ίδια μεταφέρθηκε στο Βρετανικό νοσοκομείο  αλλά  κατέληξε  την επόμενη μέρα. Ο κύκλος της ζωής της που διήρκεσε 26  μόλις χρόνια  έκλεισε με την ταφή της στο Παρίσι ,την 1η Αυγούστου 1937, ημέρα των γενεθλίων της.

Η ιστορία και το έργο της Gerda Taro έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για φωτογράφους, συγγραφείς, φεμινιστικά κινήματα αλλά και μουσικούς. Το 2018, το βρετανικό  indie συγκρότημα AltJ  κυκλοφόρησε στο πρώτο του άλμπουμ «An Awesome Wave», το τραγούδι «Taro», μια  μεταθανάτια συνάντηση της Taro και του Capa,ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στον πόλεμο της Ινδοκίνας είκοσι χρόνια μετά το θάνατο της.

 

Σχόλια