Ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης είναι η Χρυσή ή ως πιο γνωστό Γαϊδουρονήσι.

Πρόκειται για ένα ακατοίκητο, πανέμορφο νησί, με παραδεισένιες παραλίες. Η εντύπωση που δημιουργείται σε κάποιον που επισκέπτεται τη Χρυσή (Γαϊδουρονήσι), είναι ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Πρόκειται για ένα μικρό εξωτικό νησί στο Λιβυκό Πέλαγος, που προστατεύεται από το Natura 2000, ως «περιοχή έντονου φυσικού κάλλους» και φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικώς σχηματιζόμενο δάσος Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη.

Οι παραλίες της έχουν λευκή και ξανθή άμμο, ενώ χρωματίζονται ροζ από τα θραύσματα από κοχύλια που υπάρχουν διάσπαρτα σε πολλά σημεία. Τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και διαυγή με τιρκουάζ απόχρωση.

6+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις στις διακοπές στο Γαϊδουρονήσι

  1. Στη δυτική πλευρά του νησιού, μπορείς να επισκεφθείς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
  2. Κοντά, επίσης, θα συναντήσεις μια αλυκή, τους λαξευτούς τάφους από τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και το φάρο και το λιμενοβραχίονα του αρχαίου λιμανιού του νησιού.
  3. Να πας με την παρέα σου στη Νότια Παραλία, η οποία έχει ξανθή άμμο και ρηχά, πεντακάθαρα νερά. Σε αυτήν θα βρει,ς εκτός από ομπρέλες, και αρκετούς κέδρους για να χαλαρώσεις στη σκιά τους.
  4. Από τη Νότια Παραλία, ένα μονοπάτι ελίσσεται μέσα από τους αμμόλοφους και διασχίζοντας το νησί, οδηγεί στις παραλίες Μπελεγρίνα, Χατζηβόλακας και Καταπρόσωπο.
  5. Η παραλία ΜπελεγρίναΧρυσή Άμμος) είναι η δημοφιλέστερη παραλία της Χρυσής και βρίσκεται στις βόρειες ακτές του νησιού. Εννοείται ότι θα κάνεις join εκεί. Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία με λευκή άμμο, σπασμένα κοχύλια και ρηχά, γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά. Η εικόνα της θυμίζει εξωτική παραλία. Θα βρεις με την παρέα σου και μια καντίνα. Πάρτυ σε λέω. Διακοπές στο Γαϊδουρονήσι: Ο απόλυτος καλοκαιρινός οδηγός!
  6. Ανατολικά της Μπελεγρίνας, βρίσκεται η παραλία Καταπρόσωπο. Το όνομά της οφείλεται στη θέση της. Βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Μικρονήσι, ένα νησάκι που απέχει 700 μ. περίπου από τη Χρυσή και έχει έκταση 117 στρέμματα περίπου. Έχει ψιλό βότσαλο και καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά.
  7. Δυτικά από την Μπελεγρίνα βρίσκεται μια πιο ήρεμη παραλία, ο Χατζηβόλακας. Είναι μια αρκετά βραχώδης παραλία, με λευκή άμμο και ρηχά, γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά, ενώ τριγύρω, υπάρχουν πανύψηλοι κέδροι που προσφέρουν τη σκιά τους στους επισκέπτες.

Πώς θα πάω;

Από την Ιεράπετρα πραγματοποιούνται καθημερινά δύο δρομολόγια για Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Η Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) απέχει 8 ναυτικά μίλια από την Ιεράπετρα. Το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα. Το καραβάκι σας αφήνει στα νότια παράλια του νησιού, στη θέση Βουγιού Μάτι. Για την επιστροφή των επισκεπτών της Χρυσής, πραγματοποιούνται καθημερινά δύο δρομολόγια προς Ιεράπετρα κάθε απόγευμα.

Στο νησάκι απαγορεύεται η κατασκήνωση και η είσοδος στο κεδρόδασος, το οποίο σε πολλά σημεία είναι οριοθετημένο με σχοινί. Επίσης, απαγορεύεται η συλλογή κοχυλιών και άμμου.

Σχόλια