Η γιορτής της διαφορετικότητας  επιστρέφει τον Ιούλιο στην Αθήνα για να μας υπενθυμίσει όλα αυτά που μας ενώνουν.

28 Ιουνίου 1969. Στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, το Stonewall In, ένα γκει κλάμπ γίνεται στόχος της αστυνομίας με την κατηγορία της παράνομης πώλησης οινοπνευματούχων ποτών. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής εφόδου, τρανς άτομα συλλαμβάνονται ενώ τα περιστατικά αστυνομικής βίας εξαγριώνουν το πλήθος.Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ένα κύμα αντιδράσεων με έντονες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ένα μήνα αργότερα, μια  συμμαχία ακτιβιστών  με την ονομασία «Gay απελευθερωτικό μέτωπο», καλεί τους πολίτες σε μαζική συγκέντρωση για σεξουαλική απελευθέρωση, φέρνοντας στο επίκεντρο διεκδικήσεις υπερ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η «πορεία του Stonewall» ένα χρόνο αργότερα θα αποτελέσει το πρώτο άτυπο pride. Μια δήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και υπερ της διαφορετικότητας που σταδιακά απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα.

Η 28η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα ΛΟΑΤ Υπερηφάνειας και γιορτάζεται  πανηγυρικά σε πολλές χώρες κυρίως της Ευρώπης όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία. Η σημαία του ουράνιου τόξου με τις έξι χρωματικές λωρίδες  που  έχει ταυτιστεί με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα υψώθηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο το 1978. Ο καλλιτέχνης Τζίλμπερτ Μπέικερ που την έκανε ευρέως γνωστή είχε αποδώσει συγκεκριμένους συμβολισμούς στο κάθε χρώμα (κόκκινο – ζωή, πορτοκαλί – θεραπεία, κίτρινο – ηλιακό φως, πράσινο – φύση, τιρκουάζ – μαγεία, μπλε – καθαρότητα, βιολετί – πνεύμα).

Η γιορτή της υπερηφάνειας έχει συνδεθεί πέραν των πολιτικών διεκδικήσεων με μια πανηγυρική παρέλαση όπου κυριαρχούν τα χρώματα του ουράνιου τόξου,η ελευθερία της έκφρασης αλλά και της σεξουαλικότητας.Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που συντηρητικοί και θρησκευτικοί κύκλοι καταδίκασαν  τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εκφράζοντας δημόσια την δυσαρέσκεια τους για την παρέλαση.

Η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης «Pride» στην Ελλάδα έγινε στις 28 Ιουνίου του 1980 στην Αθήνα  από το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος και είχε χαρακτήρα πολιτικής εκδήλωσης. Ύστερα από μια δεκαετία αντίστοιχων εκδηλώσεων, η γιορτή της Υπερηφάνειας με τη σημερινή της μορφή πραγματοποιήθηκε το 2005 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο το μήνα Ιούνιο με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Μετά από μια  ιδιαίτερη χρονιά, το Athens Pride επιστρέφει, υπενθυμίζοντας την επιτακτική  ανάγκη για διεκδίκηση δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας  στον απόηχο του φόβου που έφερε η πανδημία.

To Athens Pride 2021 με σύνθημα «Αυτό που μας ενώνει», θα διεξαχθεί κατόπιν αναβολής την περίοδο 18-25 Ιουλίου με πλούσιο πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων ενώ οι εορτασμοί θα κορυφωθούν με ένα μεγάλο πάρτυ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

«Είναι η στιγμή ως κοινότητα να αναζητήσουμε τα στοιχεία που μας ενώνουν, αυτά που μας ενδυναμώνουν και μας φέρνουν κοντά. Αυτά που είναι ο κοινός μας τόπος, από όπου αντλούμε ως κοινότητα καθημερινά δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις που βιώνουμε στις οικογένειές μας, στη δουλειά μας, στις ζωές μας. Αυτά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε παρά τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης, την αστυνομική βία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση που ζούμε. Αγγίζουμε όλα αυτά που θα μας κάνουν να βγούμε με περηφάνια κάνοντας τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας μέρος της νέας μας καθημερινότητας.», αναφέρεται στη σελίδα του Athenspride.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://athenspride.eu/en/

 

Σχόλια