Η Σέριφος είναι ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά του Αιγαίου

Βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες ανάμεσα στην Κύθνο και την Σίφνο και απέχει 73 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά ή διαφορετικά, 2 ώρες με ταχύπλοο πλοίο και 5 ώρες με το συμβατικό.
Το νησί ενθουσιάζει με την πρώτη ματιά όσους αγαπούν την κυκλαδίτικη ύπαιθρο και τις πεζοπορικές διαδρομές. Για τους λάτρεις λοιπόν της πεζοπορίας, να αναφέρουμε πως το έδαφος είναι βραχώδες με μικρούς λόφους και ψηλότερη κορυφή τον Τούρλο(585 μέτρα ύψος).Έχει χαρακτηριστεί ως το διαμάντι των Κυκλάδων καθώς έχει 72 παραλίες και αμέτρητα σημεία όπου μπορείς να απολαύσεις μοναδικά ηλιοβασιλέματα.
Το ιστορικό πλαίσιο της Σερίφου ξεκινά από την μυθολογία και καταλήγει το 1916 με την εξέγερση των μεταλλωρύχων. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, το νησί είναι δεμένο με την μορφή του Περσέα, του ήρωα, γιου του Δία και της Δανάης.
Ο παππούς του Ακρίσιος, βασιλιάς του Άργους και πατέρας της Δανάης, φοβούμενος την επαλήθευση του χρησμού οτι θα τον σκοτώσει ο Περσέας, έβαλε αυτόν και την μητέρα του Δανάη σ´ένα ξύλινο κιβώτιο και τους πέταξε στη θάλασσα. Τα κύματα του Αιγαίου ξέβρασαν το κουτί στις ακτές της Σερίφου. Εδώ ανδρώθηκε ο Περσέας και σκότωσε την φοβερή Μέδουσα. Το 1916, οι μεταλλωρύχοι εξεγέρθηκαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Αυτή ήταν η πρώτη αιματηρή εργατική εξέγερση των νεότερων χρόνων στην Ελλάδα.
 Η Χώρα, που απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το Λιβάδι, είναι από τις ομορφότερες στο Αιγαίο. Λιθόστρωτα σοκάκια, περιποιημένα σπιτάκια, αυλές, μια γραφική πλατεία και έναν ανέπαφο κυκλαδίτικο χαρακτήρα.
Στα σοκάκια της Χώρας υπάρχουν μαγαζιά όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά προϊόντα. Τέλος, στην κορυφή της Άνω Χώρας, υπάρχει το κάστρο, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου όπου μπορείτε να θαυμάσετε αναμφισβήτητα την καλύτερη και πιο ρομαντική θέα στο νησί.
Δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια αναφορά στα μικρά χωριά της Σερίφου. Χωριά με κυκλαδίτικο χρώμα, παλαιές εκκλησίες, στέκονται ηρωικά σε απότομες πλαγιές του νησιού. Η Παναγία, το χωριό με την σημαντικότερη βυζαντινή εκκλησία του νησιού που χτίστηκε γύρω στο 950 με 1000 βρίσκεται κοντά στην Χώρα και αξίζει μια επίσκεψη.
Αλλα χωριά είναι η Γαλανή, ο Κένταρχος, το Μεγάλο Χωριό και ο Κουταλάς. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα συγκαταλέγονται επίσης η Μονή Ταξιαρχών, ενα μεσαιωνικό καστρομονάστηρο όπου υπάρχουν άγιες εικόνες τεράστιας αξιάς, το Μεγάλο Λιβάδι, όπου τα απομεινάρια απο τα ορυχεία προκαλούν δέος, ο Άσπρος Πύργος και ο Άγιος Σώστης.
Τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά θα σας κάνουν να αγαπήσετε όλο και πιο πολύ το νησί. Αναμφίβολα η πιο όμορφη παραλία της Σερίφου είναι το Γάνεμα, στο νότιο κομμάτι που απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο του Λιβαδιού.
Η Ψιλή Άμμος είναι επίσης μια φανταστική αμμουδερή παραλία με πράσινα νερά και μεγάλα κύματα(οταν φυσάει φυσικά). Πριν απο λίγα χρόνια ειχε ψηφιστεί ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης. Άλλες παραλίες που προτείνω εγώ προσωπικά είναι ο Άγιος Σώστης(το αξιοθέατο που αναφέρθηκα πιο πάνω) με τον φανταστικό βυθό και τα κρύα νερά, ο Αυλόμωνας, το Καλο Αμπέλι, η Βαγιά και η Συκαμιά.
72 παραλίες έχει η Σέριφος έτσι ώστε να αφήσει ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Παραδοσιακό και σύγχρονο συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας ενα μοναδικό κλίμα. Στην Σέριφο εσύ διαλέγεις πως θα περάσεις το χρόνο σου και οχι το νησί για σένα. Είτε κοντά στην φύση, γαλήνια είτε διασκεδάζοντας στο Λιβάδι και στη Χώρα. Φυσικά, ο συνδυασμός και των δύο υπόσχεται μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία. Η ερωτική Σέριφος σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

Σχόλια