Το Balkans Beyond Borders (ΒΒΒ) ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής για την 12η έκδοση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους BALKANS BEYOND BORDERS ως τις 10 Ιουνίου. Φέτος εμπνεόμαστε από τη θεματική “Skin to (Screen to) Skin”

Δεχόμαστε όλα τα είδη κινηματογραφικών ταινιών (μυθοπλασία, animation, πειραματικές, ντοκιμαντέρ καθώς και ψηφιακές τέχνες) με διάρκεια έως και 30 λεπτά. Επιλέξιμες υποβολές είναι α) όσες προέρχονται από κινηματογραφιστές ηλικίας μέχρι 35 ετών ή άνω των 35 ετών υπό την προϋπόθεση ότι η υποβληθείσα ταινία τους είναι το ντεμπούτο τους β) να προέρχονται από βαλκανική χώρα ή / και η ταινία τους να είναι βαλκανική παραγωγή και γ) να εμπίπτει στο θέμα του φεστιβάλ. Φέτος το θέμα του Φεστιβάλ είναι:
Skin to (Screen to) Skin που εμπνέεται από τη σύνδεση και την αποσύνδεση που αντιμετωπίσαμε κατά την πανδημία του 2020, αλλά που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο από ποτέ την κοινή μας κληρονομιά και κοινή μας ευαλωτότητα. Το 2020 βιώσαμε μοναξιά, ασφυξία, απομόνωση. Χάσαμε την αφή και χάσαμε την ομορφιά της ανάγνωσης των χειλιών. Σίγουρα αφορούσε την εικόνα.

“Skin to (Screen to) Skin”

“Skin to (Screen to) Skin”

Ανακαλύψαμε πολλούς τρόπους για να συνδεθούμε ξανά και η τεχνολογία ήταν το κλειδί για την εξάλειψη αυτής της φυσικής απόστασης. Ήταν αρκετό; Το 2021 δεν θα επιστρέψουμε στην παγκόσμια κατάσταση όπως τη γνωρίζαμε, αλλά θέλουμε να επανασυνδεθούμε με την καταγωγή μας, τη γη, τη φύση και τις αισθήσεις μας.

Όλες οι υποβολές θα περάσουν από μια επιτροπή προεπιλογής, η οποία αποτελείται από νέους
επαγγελματίες από την κινηματογραφική βιομηχανία, εξασφαλίζοντας ότι οι φιναλίστ θα πληρούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Η τελική Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από γνωστούς επαγγελματίες από την κινηματογραφική βιομηχανία στα Βαλκάνια, θα επιλέξει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας το οποίο θα λάβει το πρώτο βραβείο και 1000 ευρώ. Τα άλλα βραβεία είναι τα εξής: καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ταινία, Βραβείο Κοινού ενώ θα δοθούν βραβεία τιμής ένεκεν.

Το “Balkans Beyond Borders Short Film Festival” είναι το μοναδικό Φεστιβάλ που ταξιδεύει κάθε χρόνο σε μια διαφορετική πόλη και είναι ένα από τα ελάχιστα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που εστιάζουν στις χώρες των Βαλκανίων. Παρέχει το έδαφος για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ διαφόρων παραγόντων και τη στήριξη της αλληλεπίδρασης της νέας γενιάς καλλιτεχνών και διαφόρων θεσμών που με σκοπό την προώθηση της πολιτιστικής βιομηχανίας των Βαλκανίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι επίσης ένα μοναδικό
φεστιβάλ γιατί κάθε χρόνο έχει ένα διαφορετική θεματική εμπνευσμένη από τα σύγχρονα θέματα και τάσεις της εποχής, προκειμένου να ενισχυθεί ο διάλογος και η γνώση για την περιοχή. Μετά από ένα ταξίδι σε 10 διαφορετικές πόλεις στα Βαλκάνια και στην ΕΕ, με πάνω από 450 Βαλκάνια και πάνω από 260 ταινίες μικρού μήκους των Βαλκανίων, προσκαλώντας περισσότερους από 150 συμμετέχοντες σκηνοθέτες, προσκεκλημένους ομιλητές, BBB Ambassadors και τοπικούς εταίρους σε κάθε πόλη, το BBB Short Film Festival
είναι ένας κόμβος για παραγωγική δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών της περιοχής. Επόμενος προορισμός θα είναι η Πρίστινα, στο Κόσοβο όπου θα επεκτείνουμε την ενδυνάμωση νέων καλλιτεχνών, ερευνητών, δημοσιογράφων και συνεργατών στην περιοχή της BBB.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής ταινιών:

  • www.balkansbeyondborders.eu
  • Facebook: BalkansBeyondBorders
  • Twitter: BalkansBB
  • Instagram: balkansbeyond

Σχόλια