Μάθε τα πάντα για τις διακοπές στη Δήλο – “Δήλος, ένα νησί μαγικό, όπου διασταυρώνονται σπινθηρισμοί”

Μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το νησί της Δήλου, ως ο πιο μεγάλος φυσικός νησιωτικός αρχαιολογικός χώρος. Σε κανένα άλλο νησί δεν φιλοξενούνται τόσα πολλά μνημεία αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και γι’ αυτό αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η ιερότητα του πανέμορφου αυτού τόπου οφείλεται στον μύθο της γέννησης του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος. Σύμφωνα με την μυθολογία όταν ο Δίας ερωτεύτηκε την Λητώ και εκείνη έμεινε έγκυος, αντιμετώπισε την οργή της Ήρας, της γυναίκας του Δία. Έτσι, ο Δίας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα, να βοηθήσει να βρεθεί για τη Λητώ ένα καταφύγιο για να γεννηθούν τα παιδιά του. Ο Ποσειδώνας πήρε τον αθέατο βράχο -την Άδηλο- και βρήκε μια αρκετά προστατευμένη θέση ανάμεσα στα άλλα νησιά και τη μετονόμασε σε Δήλο (φανερή). Στο νησί αυτό η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα, θεό του φωτός και την Άρτεμη.

Δήλος

Το φως σε αυτό το νησί δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Λένε πως, όταν το Αιγαίο είναι συννεφιασμένο, στη Δήλο το φως σε θαμπώνει… Όπως σε θαμπώνει και η απίστευτη διαδρομή μέσα στον χρόνο. H Δήλος όλη είναι ένα ταξίδι με τα πόδια σε άλλες εποχές.

Πως να πάτε

Στη Δήλο μπορείτε να πάτε με πλοίο από Μύκονο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και από Πάρο, Νάξο, Τήνο και Σύρο.

Η απόσταση της Δήλου από την Μύκονο είναι 3.5 χλμ. Την Δήλο μπορείτε να την επισκεφτείτε με σκάφος ή με πλοίο από το λιμάνι της Μυκόνου και τα εισιτήρια μπορείτε να τα εκδώσετε από τα πρακτορεία του λιμανιού. Οι εκδρομές είναι καθημερινές και με μεγάλη συχνότητα.

Από τη Μύκονο το καλοκαίρι υπάρχουν δρομολόγια για τη Δήλο καθημερινά. Από το Νοέμβριο τα δρομολόγια είναι ένα κάθε ημέρα εκτός Δευτέρας και από 1 Δεκεμβρίου έως 31 Μαρτίου γίνεται ένα δρομολόγιο κάθε Παρασκευή και Κυριακή. Το ταξίδι στην Δήλο διαρκεί 30 λεπτά.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό – το φως είναι απίστευτα εκτυφλωτικό.

 

Τόποι για εξερεύνηση

 

1. Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Το μουσείο κτίστηκε το 1904 και σήμερα διαθέτει εννιά αίθουσες. Στο μουσείο θα δείτε εκπληκτικά δείγματα αρχαϊκής γλυπτικής, του περίφημους Κούρους, που τοποθετούνται χρονολογικά στο 6ο αιώνα π.Χ.. Άλλα σημαντικά εκθέματα της ίδια περιόδου είναι η σφίγγα, η ενεπίγραφη βάση του Ευθυκρατίδη και άλλα αγάλματα θεοτήτων.

Τηλέφωνο: 22890 22259
Είσοδος: 12 ευρώ(συμπεριλαμβάνει και την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου)
Μειωμένο:6 ευρώ
Ώρες λειτουργίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου Τρίτη έως Παρασκευή και Κυριακή 08:00-20:00
Σάββατο-Δευτέρα: 08:00- 15:00

 2. Βουνό Κύνθος

Δήλος

Βουνό Κύνθος

Είναι το υψηλότερο σημείο του νησιού και το ύψος του είναι 112 μέτρα. Το ανέβασμα στον Κύνθο, το βραχώδες ύψωμα της Δήλου, είναι επιβεβλημένο και το αρχαίο μονοπάτι όσο ανηφορικό είναι, τόσο εντυπωσιακά σε αποζημιώνει με τη θέα που αποκαλύπτει κάτω από τα πόδια σου. Ολόγυρά σας θα δείτε τη Νάξο, την Πάρο, την Τήνο, την Άνδρο, την Σύρο, την Μύκονο… Κατηφορίζοντας προς το Μουσείο, στην καντίνα μπορείτε να ξαποστάσετε με έναν καφέ ή αναψυκτικό

3. Αγορά των Κομπεταλιαστών

Δήλος

H Αγορά των Κομπεταλιαστών, περιτριγυρισμένη από καταστήματα, ναΐσκους και βωμούς, είναι το πρώτο μνημείο που συναντά ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στο αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Αποτελεί μία από τις αγορές της αρχαίας πόλης με δύο ναίσκους του Ερμή και ξεχωρίζει για την καλυμμένη με πλάκες γρανίτη κύρια πλατεία της. Πήρε το όνομά της από τους Κομπεταλιαστές, μια ένωση απελεύθερων και δούλων.

4. Άνδηρο των Λεόντων

Τα μαρμάρινα λιοντάρια, αφιέρωμα των Ναξίων γύρω στο τέλος του 7ου  αιώνα π.Χ., είναι τοποθετημένα σε μια σειρά ατενίζοντας ανατολικά προς την Ιερή Λίμνη. Υπολογίζεται ότι αρχικά ήταν 16, αλλά μόνο πέντε και τμήματα από τρία ακόμη σώζονται στο χώρο, ενώ το ακέφαλο σώμα ενός άλλου κοσμεί τον Ναύσταθμο της Βενετίας. Τοποθετημένα στην δυτική πλευρά του δρόμου, από το αρχαϊκό λιμάνι του Σκαρδανά στου ναούς, ήταν οι αιώνιοι φρουροί του Ιερού. Οι αυθεντικοί μαρμάρινοι λέοντες φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

5. Το Θέατρο

Το αρχικό ξύλινο θέατρο αντικαταστάθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., με το σημερινό λίθινο. Το μνημείο έχει την τριμερή διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων, δηλαδή αποτελείται από κοίλο,ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα και μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 6.500 θεατές. Στο αρχαίο θέατρο διοργανώνονταν αγώνες στο πλαίσιο των Δηλίων. Στο χώρο του θεάτρου σώζονται σήμερα λείψανα βωμών και ιερών, αφιερωμένων στον Δίονυσο, στον Ερμή, στον Πάνα, στην Άρτεμη Εκάτη αλλά και στον Απόλλωνα.

 

6. Ναός της Ίσιδας

Από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού είναι και ο ναός της Ίσιδας, όπου στο εσωτερικό του βρίσκεται το άγαλμα της θεάς, προστάτιδας των ναυτικών. Ο ναός βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Κύθνου και οικοδομήθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. και επισκευάσθηκε από τους Αθηναίους το 135 π.Χ.

7. Οικία του Διονύσου

Η οικία του Διονύσου, ξεχωρίζει από μακρυά με τις τεράστιες μαρμάρινες κολόνες που εξέχουν πάνω από τους τοίχους.Το πιο διάσημο στοιχείο του σπιτιού είναι το έξοχο έμβλημα στο  κέντρο του ψηφιδωτού δαπέδου της αυλής που αποτελεί  ένα από τα πιο θαυμασιότερα δημιουργήματα της ελληνιστικής ψηφιδωτής διακόσμησης. Παριστάνεται ο θεός Διόνυσος με ολάνοιχτες φτερούγες, στεφανωμένος με κισσό, πάνω σε τίγρη που φέρει επίσης γύρω στο λαιμό στεφάνι με κληματίδες και σταφύλια. Παριστάνεται εδώ ίσως το ταξίδι του ερχομού του από την Ινδία

 


Αυτά είναι κάποια από τα αξιοθέατα που θα δεις στην Δήλο. Όλο το νησί είναι ένα υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο, που φέρει μνημεία 5.000 ετών. Κτίσματα ναών, ιερών, αγοράς, θεάτρου, γυμναστηρίου και οικιών, φανερώνουν το μεγαλείο αυτού του θρησκευτικού και πολιτιστικού κέντρου του Aιγαίου. Το νησί αυτό έχει τη μοναδική ικανότητα να σε γεμίζει με ενέργεια!


Διαμονή – Φαγητό

Κανείς δεν διανυκτερεύει στο ακατοίκητο νησί, με τους επισκέπτες να καταφθάνουν καθημερινά από τα γειτονικά νησιά για μια αξέχαστη και μαγική εμπειρία. Ένα μικρό τουριστικό κέντρο στο Ιερό του Απόλλωνα περιλαμβάνει ένα εστιατόριο και μπαρ.

Παραλίες

Στον όρμο Φούρνος υπάρχει και η μοναδική αμμώδης παραλία της Δήλου. Μπορείτε να βουτήξετε στην παραλία Φούρνοι, στην οποία θα φτάσετε αν ακολουθήσετε για 15 περίπου λεπτά το μονοπάτι που ξεκινά στα δεξιά του λιμανιού.Δήλος

Χρήσιμα τηλέφωνα

Λιμεναρχείο Μυκόνου +30 22890 22218
Πληροφορίες Επισκεπτών +30 22890 22259

 

Σχόλια