Περιγράφεται ως «το πιο ευτυχισμένο σπίτι στη γη». Το Happy Rizzi House (Rizzihaus) στο Brunswick είναι ένα αριστοκρατικό δημιούργημα γεμάτο με κινούμενα σχέδια αρχιτεκτονική εμπνευσμένη στην καρδιά μιας ιστορικής γειτονιάς της Γερμανίας.

Happy Rizzi HouseΤο Happy Rizzi House, το έργο του καλλιτέχνη James Rizzi της Νέας Υόρκης, βρίσκεται στο Braunschweig και θεωρείται το “πιο ευτυχισμένο σπίτι στον κόσμο”. Το Braunschweig είναι μια μικρή πόλη στην Κάτω Σαξονία (Γερμανία) η οποία, ανάμεσα στα διάφορα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος, περιλαμβάνει ένα μοναδικό κτήριο του είδους του: το πολύχρωμο Happy Rizzi House.

Χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός παλιού αρχοντικού μεταξύ 1997 και 1999. Το Happy Rizzi House σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό καλλιτέχνη James Rizzi, διάσημο για τα τρισδιάστατα γραφικά του που ανήκε στο ρεύμα της Pop Art, και από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Konrad Kloster.

Αυτό το ιδιαίτερο αρχοντικό, του οποίου οι εξωτερικοί τοίχοι καλύπτονται εξ ολοκλήρου με γκράφιτι, είναι μια πραγματική έκρηξη χρωμάτων. Κίτρινο, ροζ, πράσινο και μπλε είναι το υπόβαθρο για καρδιές, μάτια, σπείρες, ιπτάμενα πουλιά, αστέρια. Τα παράθυρα σε σχήμα στόματος ή ματιών δίνουν ζωή σε εκκεντρικά και υπερβολικά πρόσωπα, φέρνοντας μια ανάσα ευτυχίας και χαράς στη γύρω πόλη.

Αντιπροσωπευτικό του στυλ του Ρίζι, είναι οι διακοσμημένες δομές σε άγρια σχήματα και πρόσωπα με έντονα ροζ, κίτρινα και πράσινα που θυμίζουν ένα μουσικό βίντεο της δεκαετίας του ’80.Happy Rizzi House

Το Happy Rizzi House, εμπνευσμένο από τον κόσμο των κόμικς, έγινε αρχικά αποδεκτό με επιφύλαξη από τους κατοίκους του Braunschweig για τα τόσο εκκεντρικά και αποσπασμένα από το αστικό περιβάλλον χαρακτηριστικά του. Σε σύντομο, όμως, χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει τον θαυμασμό όλων, και έγινε από τα πιο δημοφιλή και φωτογραφημένα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Πλήρως οικολογικά βιώσιμο, το πιο ευτυχισμένο σπίτι στον κόσμο, ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται ως ιδιωτικές κατοικίες αλλά στεγάζει γραφεία, ένα εστιατόριο και ένα μουσείο αφιερωμένο στον δημιουργό του, Τζέιμς Ρίζι, ο οποίος πέθανε το 2011.

Σχόλια