Χθες τη συνάντησα στο δρόμο. Κολλούσε πάλι αφίσες στους τοίχους. Άκουγα τη φωνή της από το διπλανό μπαλκόνι. Θα ήταν παράλληλα  σε κάποιο πάνελ στην τηλεόραση. Την πετυχαίνω όλο και πιο συχνά τελευταία. Πρέπει να της μιλήσω. Να μου μάθει τα μυστικά της.

Την στρίμωξα. Στην αρχή δεν ήθελε να μου μιλήσει. Είχε αυτή την έπαρση του νικητή που κέρδισε  με νοθεία τον αγώνα χωρίς κανείς να το γνωρίζει. Έτσι πιστεύει τουλάχιστον. Αλλά ύστερα θυμήθηκε ποια είναι η δουλειά της και δέχτηκε. Εξάλλου ο ρόλος της προπαγάνδας είναι να ακούγεται όσο περισσότερο μπορεί.

Πού σε βρίσκουμε αυτόν το καιρό;

Παντού. Στην τηλεόραση,στο ραδιόφωνο,στον τύπο. Αλλά νομίζω προτιμώ την τηλεόραση. Τρυπώνω πιο εύκολα. Με το πάτημα ενός κουμπιού η φωνή μου είναι στο σπίτι όλων.

Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Να μεταδίδω μηνύματα με σκοπό να εξυπηρετήσω συγκεκριμένους σκοπούς. Να επηρεάσω,να διαμορφώσω στη σκέψη των ανθρώπων την άποψη που θέλω. Με λίγα λόγια να κάνω το δικό μου.

Μοιάζουμε λίγο με τη διαφήμιση,μόνο που εδώ παίζονται άλλα συμφέροντα κυρίως πολιτικά ή θρησκευτικά και όχι τόσο εμπορικά.

Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας σου;

Ταχύτητα, επανάληψη και επίκληση στο συναίσθημα. Πρέπει να είμαι γρήγορη για να  προλάβω να καταπνίξω τις άλλες πλευρές. Επίσης πρέπει να επαναλαμβάνω τα μηνύματα μου διαρκώς γιατί οι άνθρωποι ξεχνούν.

Οπωσδήποτε πρέπει να στοχεύω στην καρδιά, εμπνέοντας φόβο,άγχος,ή ενθουσιασμό ανάλογα την περίπτωση. Η συναισθηματική χειραγώγηση είναι το παν. Η πραγματικότητα είναι μια και είναι δική μου.

Μερικές φορές επιμένω σε ένα επιχείρημα, προωθώντας το ως ορθό,ή απλώς δεν θέτω καν το διακύβευμα αν είναι ορθό ή όχι. Θεωρώ δεδομένη την ορθότητα του και απλώς ασχολούμαι με κάποιες πλευρές του για να τους πείσω για κάτι.

Για παράδειγμα, αν μου ζητηθεί να οργανώσω ένα πόλεμο θα προσπαθήσω να  τους πείσω για τα οφέλη του ή θα επικαλεστώ πόσο κακοί είναι οι άλλοι για να τον αξίζουν. Δεν θα ασχοληθώ με το αν ο ίδιος ο πόλεμος είναι δίκαιος ή νόμιμος.

Παράλληλα αποκρύπτω την αλήθεια ή κατασκευάζω μια. Ξέρεις, ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια. Μόνο που εγώ κατασκευάζω κάποιες.Έχει περισσότερο ενδιαφέρον όταν φτιάχνεις τις δικές σου ιστορίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων:

Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

Και η ελευθερία του τύπου;

Η ποιά; Δεν την γνωρίζω. Ασχολείται περισσότερο η λογοκρισία μαζί της. Εγώ παραπλανώ, εκείνη εμποδίζει την έκφραση αντίθετης γνώμης. Η καθεμία τη δουλειά της.

Πώς μπορείς να σε αναγνωρίσει κάποιος;

Η αλήθεια είναι ότι αλλάζω συχνά φόρεμα για να μην με καταλάβουν.Φοράω όμως πάντα γυαλιά ηλίου,ακόμη και τη νύχτα για να μην βλέπουν τα μάτια μου. Δυστυχώς δεν μπορώ να κρυφτώ από όλους.

Κάποιοι που  κυκλοφορούν με λογική και κριτική ικανότητα με κυνηγούν. Συνήθως φιλτράρουν ό,τι διαβάζουν. Σκέφτονται,αμφισβητούν,διασταυρώνουν από διαφορετικές πηγές,ψάχνουν. Τους φοβάμαι πολύ.

Αν  ρωτάς τον εαυτό σου ποιος  γράφει ή λέει κάτι,πού και γιατί,δεν θα σου πάρει πολύ χρόνο να βρείς πού είμαι.

Έχεις πολλές μορφές . Ποια σε εκφράζει περισσότερο;

Νομίζω η «προπαγάνδα της χαράς». Η εξύμνηση των θετικών σημείων (υπάρχουν δεν υπάρχουν), η χρήση επικοινωνιακών συμβολισμών, η προσποιητή αισιοδοξία για να ξεχαστεί το πρόβλημα.

Περνάω καλύτερα εκεί. Νιώθω σαν να τους μεθώ.Το ξέρω ότι τους κοροϊδεύω, αλλά τουλάχιστον είναι χαρούμενοι.

Ξέρεις δεν είμαι τόσο κακιά όσο φαίνομαι. Το ξέρω ότι το όνομα μου έχει συνδεθεί με αρνητική χροιά αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Μερικές φορές, είμαι απαραίτητη για να αποτρέψω κάτι κακό.

Σκέφτεσαι κάποια στιγμή να φύγεις;

Όχι. Νομίζω ότι όλοι με χρειάζεστε. Το σύστημα με χρειάζεται για να συντηρηθεί. Πρέπει να υπάρχει ένας οδηγός, ένας ηγέτης για την ασφάλεια όλων. Η μάζα νιώθει ασφάλεια όταν υπάρχει μια φωνή, μια αλήθεια. Ακόμη και αν αυτή δεν υπάρχει πραγματικά.

Όσο και να αμφισβητείς, κάποια στιγμή πρέπει να μπείς στο ίδιο πλαίσιο για να επιβιώσεις. Δεν θες να είσαι το μαύρο πρόβατο. Σωστά;

Λάθος.

 

Σχόλια