Η Pixar επιστρέφει με ένα συγκινητικό animation για το νόημα της ζωής. Στα βήματα του επιτυχημένου “Inside Out” , το “Soul”ήρθε για να αποκαλύψει την άβυσσο  της ψυχή μας.

 

Υπόθεση: Ο Τζό Γκάρντνερ είναι  καθηγητής μουσικής που έχει πάθος με τη τζάζ. Όταν το όνειρο του  γίνεται πραγματικότητα ,εκείνος  «προσγειώνεται» σε μια άλλη διάσταση και καλείται να αναμετρηθεί με την ψυχή του αλλά και μια 22χρονη που ψάχνει το νόημα της ζωής προκειμένου να γεννηθεί.

Οι δημιουργοί των επιτυχημένων ταινιών «Up», «Inside out» και «Coco» σχεδιάζουν ένα ενήλικο animation για το ταξίδι μιας ψυχής από τη γέννηση της στον κόσμο.  Γιατί ερχόμαστε στη γη; Ποιος είναι ο σκοπός μας; Για τι προοριζόμαστε; Πόσο εύκολο είναι να ανακαλύψεις το πάθος σου;  Και τι συμβαίνει όταν εκπληρωθούν τα όνειρα σου;

Ερωτήματα που αγγίζουν το υπαρξιακό και φιλοσοφικό πλέγμα πρωταγωνιστούν σε ένα αρμονικό σκηνικό που στοχεύει σε ευαίσθητες χορδές  και όχι στις πολύχρωμες εικονικές φανφάρες. Η αλληγορική χροιά είναι έκδηλη χωρίς να λείπει το απαραίτητο χιούμορ που συνοδεύει το είδος και χαρίζει μια ευχάριστη και τρυφερή νότα στη βαθυστόχαστη εσωτερική αναζήτηση του Τζο  και της ατίθασης 22.

Το ευρηματικό  μπλε σκηνικό μιας  ενδιάμεσης πνευματικής διάστασης όπου κυκλοφορούν και  οι χαμένες ψυχές, τα σεμινάρια στις «αγέννητες ψυχές», η κωμικοτραγική διαπαιδαγώγηση της 22 που αρνείται πεισματικά να κατέβει στη Γη, βουτηγμένη στην απάθεια  αποτελούν  ευφυή τεχνάσματα που ξεδιπλώνουν πτυχές  της ανθρώπινης φύσης.

Η πλοκή αλλάζει αφηγηματικά επίπεδα και πραγματικότητες με ευκολία και ταχύτητα εναλλάσσοντας το υπερφυσικό  με το ρεαλιστικό στοιχείο με αξιοσημείωτο χειρισμό. Οι χαρακτήρες δεν πέφτουν στην παγίδα της καρικατούρας αλλά  αποτελούν έναν ψυχογραφικό καμβά πάνω στον οποίο ζωγραφίζονται καθημερινές  επιθυμίες και απογοητεύσεις. Η επιδεικτική αντίθεση του καθηγητή που θέλει να επιστρέψει πάση θυσία στα εγκόσμια με την άρνηση της 22 να έρθει στη ζωή γεννά μια ενδιαφέρουσα μάχη ανάμεσα στην επιθυμία και την απάθεια.

Ρόλο- κλειδί στο “Soul” παίζουν οι μελωδίες της τζαζ , το πάθος του Γκάρντνερ. Το πάντρεμα της με τους μαύρους πρωταγωνιστές, τον Τζο αλλά και την διάσημη τραγουδίστρια της μπάντας που ονειρεύεται να συνεργαστεί, μοιάζει  αναπόφευκτη και σημειολογική. Στις φωνές των πρωταγωνιστικών ρόλων ο Τζέιμι Φοξ και η Τίνα Φέι σε μια εύστοχη και ταιριαστή ηχητική συνύπαρξη.

Τρυφερό και συγκινητικό αλλά συνάμα διασκεδαστικό, το «Soul» ως «αδερφάκι» ή  αλλιώς μια πιο ώριμη  εκδοχή  του «Inside out»,  κατορθώνει να απαντήσει με ένα ξεχωριστό τρόπο  σε αιώνια ερωτήματα, γρατσουνώντας  γλυκά τη ψυχή μας.

*Η ταινία κυκλοφόρησε στις 25 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα DISNEY PLUS.

Σχόλια