Αποσπάσματα από τη γυναικεία φύση στην ταινία Pieces of a Woman

Στο ιδιότυπο, λόγω των συνθηκών πανδημίας, 77ο Φεστιβάλ της Βενετίας συμμετείχε η ταινία Pieces of a Woman του σκηνοθέτη Kornél Mundruczó. Τον περασμένο Δεκέμβρη κυκλοφόρησε σε επιλεγμένες αίθουσες και κατόπιν έκανε stream από τις 7/1 στην πλατφόρμα του Netflix.

Ένας αναπάντεχος πρόλογος

Μια ταινία δύο ωρών της οποίας, όμως, το πρώτο μισάωρο αρκεί για να σε καθηλώσει. Πρόκειται για τον πρόλογο του Pieces of a Woman, στη διάρκεια του οποίου, και με την τεχνική ενός -φαινομενικά- μονόπλανου, αγωνιούμε μαζί με ένα νεαρό ζευγάρι μπροστά στη διαδικασία της επερχόμενης γέννησης της κόρης τους.

Η Martha Weiss (Βανέσα Κίρμπι, κυρίως γνωστή από την ενσάρκωση της αδελφής της Ελισάβετ Β΄στις πρώτες σεζόν του The Crown) και ο Sean Carson (Σάια Λαμπαφ) αποφασίζουν ο τοκετός να λάβει χώρα στο σπίτι τους.

Καθώς η μαία, που έχει αναλάβει την Martha, αδυνατεί να φτάσει πρόωρα, στον τοκετό προθυμοποιείται να την βοηθήσει η μαία Eva Woodward (Μόλι Πάρκερ). Η αγωνία, ο πόνος και η ναυτία της ετοιμόγεννης γυναίκας δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο μετέχει ο θεατής, και κατόπιν συμβαίνει ένα αναπάντεχο γεγονός (που χάνει τη σημασία του αν το αναφέρω εδώ).

Pieces of a Woman

Το ψηφιδωτό των ανθρώπινων σχέσεων

Χωρισμένο σε κεφάλαια που εναλλάσσονται καθώς περνούν οι μήνες, το κέντρο βάρους της ταινίας πέφτει στις ανθρώπινες σχέσεις. Και όπου ανθρώπινες σχέσεις βλέπε όλες τις εκφάνσεις τους: ερωτικές, οικογενειακές, σχέση με τον εαυτό και αποδοχής γεγονότων.

Γεμάτο υπόγεια σύμβολα, με κύριο εκείνο του μήλου, το Pieces of a Woman στρέφει αρκετά νωρίς το βλέμμα του εξ ολοκλήρου στην Martha την οποία τα γεγονότα καλούν να μαθητεύσει στην ζωή, να δώσει και λάβει εμπειρίες για να ωριμάσει ακόμη περισσότερο.

Και η ωρίμανση φαίνεται στο τέλος, όταν αναλαμβάνει να υπερβεί τον ίδιο της τον εαυτό, να συγχωρέσει λάθη ορισμένων ανθρώπων, συμφιλιωμένη με όλους.

Μήλο: το σύμβολο της μνήμης

Το μήλο, το οποίο ανέφερα ως συμβολισμό, δεν είναι άσχετο με όλα τα παραπάνω, διότι αν ανατρέξουμε σύντομα στην ιστορία και την τέχνη του ανθρώπινου πολιτισμού θα θυμηθούμε αυτομάτως την Εύα στην Παλαιά Διαθήκη και την έναρξη της ανθρώπινης ζωής: πόνος, χαρά, απογοήτευση, συμφιλίωση, συγχώρεση, καταστάσεις στις οποίες περιήλθε το ανθρώπινο γένος ύστερα από τη δοκιμή του απαγορευμένου καρπού.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, παράμετρος γύρω από την οποία κινείται το σύμβολο-μήλο είναι η μνήμη. Τα μήλα, ως γνωστόν, βοηθούν στη μνήμη, και τι καλύτερο από το να συνδεθεί το μήλο με μια τέτοια ταινία.

Pieces of a Woman: οσκαρικές ερμηνείες, ταινία μαθητείας επάνω στη ζωή, πάλη με τη μνήμη.

Υστερόγραφο:

το τέλος, ένα πλάνο μιας τεράστιας μηλιάς να μάς θυμίζει πως οι άνθρωποι είμαστε παλίμψηστα των εμπειριών μας. Ότι οι άνθρωποι είμαστε στιγμές και μνήμες. Τίποτα δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε, ούτε και να προσθέσουμε. Απλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και να συνεχίζουμε να υπάρχουμε μέχρι να ανθίσει κάποια «μηλιά».

Σχόλια