Το lockdown μας φέρνει αντιμέτωπους με τους εαυτούς μας…

 

Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός. Εκτός και αν είσαι ένας εσωστρεφής εισοδηματίας, αυτή η κατάσταση θα σε έχει επηρεάσει αρνητικά. Πιθανόν έχασες την δουλειά σου, ή ακόμα ένα εξάμηνο από την σχολή σου. Είναι δύσκολο να βλέπεις την ζωή σου να καταρρέει και εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό. Ο εγκλεισμός μέσα σε τέσσερις τοίχους κάνει την κατάσταση ακόμα πιο αβάσταχτη.

 

Παρόλα τα αρνητικά, ένα θετικό που αναγνωρίζω στην κατάσταση αυτή είναι η ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Θα βρεθούμε που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τους “δαίμονες” μας, ευκαιρία να τους αντιμετωπίσουμε. Το να μάθει κανείς τον εαυτό του είναι ένα μοναχικό ταξίδι, γι’ αυτό είναι και τόσο δύσκολο. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αγνοήσουν αυτά που τους τρώνε την ψυχή με αντιπερισπασμούς: ποτό, τσιγάρο, ψώνια. Ο κυριότερος ίσως αντιπερισπασμός είναι οι άλλοι άνθρωποι. Οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα μπορούμε να κάτσουμε μόνοι μας σε ένα άδειο δωμάτιο, καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας. 

 

Ο ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι είχε συμβουλέψει τους νέους να “μάθουν να αγαπούν την μοναξιά”. Στην θεωρία είναι εύκολο, αλλά πόσοι από εμάς μπορούμε να κάτσουμε μια μέρα χωρίς καθόλου ανθρώπινη αλληλεπίδραση; Άλλωστε, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο.

 

 

Η καραντίνα μας αναγκάζει να μείνουμε μόνοι με το ζόρι. Μπορούμε είτε να αφήσουμε να μας καταβάλει, ή να αντιμετωπίσουμε την μοναξιά. Να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά που δεν αντέχουμε στον εαυτό μας.

 

Μια πολύ καλή μέθοδος είναι το ημερολόγιο. Γράψε ότι περνάει από το μυαλό σου. Τι νιώθεις; Τι σε ενοχλεί; Γιατί σε ενοχλεί αυτό που σε ενοχλεί; Τι σε τρομάζει, και γιατί; Ίσως φαίνεται χαζό να το κάνει κανείς. Αφού ήδη ξέρεις τις απαντήσεις και τις έχεις στο μυαλό σου, γιατί να χάσεις χρόνο γράφοντας τες; Το να γράψουμε τις σκέψεις μας μας επιτρέπει να τις βάλουμε σε μια σειρά. Επιπλέον, είναι κάπως καθαρτική σαν διαδικασία. Βγάζεις ότι άσχημο νιώθεις μέσα σου και το αποτυπώνεις στο χαρτί. 

 

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για εμένα καθώς έχασα πολλές ευκαιρίες και βίωσα πολλές απογοητεύσεις. Ωστόσο, νιώθω ότι ήρθα πιο κοντά με τον εαυτό μου. Είναι κάτι και αυτό.

Σχόλια