Οι μέρες που βιώνουμε είναι δύσκολες και περίεργες. Η καραντίνα καλά κρατεί και οι μετακινήσεις μας βρίσκονται υπό περιορισμό. Ευτυχώς όμως υπάρχει και η μετακίνηση με τον αριθμό 6, με σκοπό τη σωματική άσκηση ή άθληση.

Το Σάββατο που μας πέρασε, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος είχε την καταπληκτική ιδέα, αυτή την μετακίνηση 6 να την κάνει πιο ενδιαφέρουσα από ποτέ. Πώς; Καθαρίζοντας τα Τουρκοβούνια.

Του Θανάση Ξάνθου

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του ίδιου, αλλά και με την ηχηρή βοήθεια της Π3= Plastic Pollution Prevention , 26 άτομα, χωρισμένα σε πολύ μικρές ομάδες στο…πνεύμα των ημερών, κατάφεραν σε 3 διαφορετικά πολυσύχναστα σημεία θέας στα Τουρκοβούνια να συλλέξουν πάνω απο 10.600 λίτρα σκουπίδια κάνοντας ιδιαίτερα αισθητό το αποτέλεσμα τους. 14.200 λίτρα έχουν μαζευτεί ως τώρα σε αυτά τα σημεία, και όμως απέχουν αρκετά από το να θεωρούνται καθαρά. Οι απειροελάχιστοι ζωντανοί οργανισμοί που ζουν σε αυτά τα βουνά παλεύουν να επιβιώσουν ακόμα υπο αυτές τις συνθήκες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Βασίλης, οι δράσεις θα συνεχιστούν όχι μέχρι να “ολοκληρώσουν” τα έργα καθαριότητας αλλά μέχρι να επηρεαστεί θετικά έστω ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας – Δήμοι και πολίτες – με ανάπτυξη μιας στοιχειώδους περιβαλλοντικής λογικής:

«Κανένα σκουπίδι δεν έχει ρόλο έξω από τον κάδο του.»  Ακόμα και να υπάρχουν σε ορισμένους χώρους, δεν μας δίνει αυτό το δικαίωμα να πετάμε και εμείς τα δικά μας.

Όλοι οι εθελοντές, σε μία τόσο δύσκολη εποχή που περνάμε, τήρησαν όλα τα υγειονομικά μέτρα και έδειξαν το προφανές. Την αγάπη τους για το φυσικό περιβάλλον. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί τόσο στην περιοχή, όσο και σε άλλες γειτονιές της πόλης. Αρκεί να υπάρχει θέληση και ενσυναίσθηση. Η κατάσταση αλλάζει, μόνο αν δράσεις και την πάρεις στα χέρια σου!

 

Πληροφορίες:

Vassilis Sfakianopoulos

Π3= Plastic Pollution Prevention

Photo Credits: Mike Tsolis, Konstantinos Zilos

Orestis Angouridakis 

Σχόλια