«Η Πολιτική Ιστορία του Νομού Μεσσηνίας, 1974-2014»: Βιβλίο-οδοιπορικό στη Μεσσηνιακή ιστορία

Ένα βιβλίο με τίτλο «Η Πολιτική Ιστορία του Νομού Μεσσηνίας, 1974-2014» που θα μας μυήσει στην ιστορία ενός από τους πιο γοητευτικούς και ξακουστούς νομούς της Ελλάδας.
Συγγραφέας του βιβλίου ένα νέο παιδί, ένας ντόπιος, που αγάπησε τον τόπο του και θέλησε να μας τον ξανασυστήσει μέσα από την πολιτική του ιστορία και την μετεξέλιξή του από το μακρινό πια 1974 έως το σήμερα και την πλήρη ανθησή του.
«Η Πολιτική Ιστορία του Νομού Μεσσηνίας, 1974-2014»

«Η Πολιτική Ιστορία του Νομού Μεσσηνίας, 1974-2014»

“Προσφάτως κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που καταπιάνεται με την πολιτική ιστορία του Νομού Μεσσηνίας κατά τα έτη 1974-2014. Το αναζήτησα και το διάβασα.
Δεν κατάγομαι από τη Μεσσηνία, ούτε ασχολούμαι με την πολιτική.
Το ενδιαφέρον μου κέντρισε αρχικά το εξώφυλλό του. Ένας χάρτης της Μεσσηνίας, η Βουλή των Ελλήνων και ένας τίτλος που ανταποκρίνεται ακριβώς στις φωτογραφίες.
326 σελίδες, χωρισμένες σε κεφάλαια, υποκεφάλαια κλπ. Το μελέτησα. Είδα τα αποτελέσματα των εκλογών, τους αναλυτικούς πίνακες, μελέτησα τα βιογραφικά των Μεσσήνιων βουλευτών της μεταπολίτευσης.
Έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα όπως ότι ο Μανώλης Γλέζος ήταν υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας.
Έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Είδα όλα τα πρωτοσέλιδα των μεσσηνιακών εφημερίδων από το 1974 μέχρι το 2014. Μελετώντας τα, έκανα αυτόματα αναδρομή στην εποχή εκείνη.
Μελέτησα τα προσωπικά αρχεία των βουλευτών, τις φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις τους, τις αφίσες τους, τις ομιλίες τους στη Βουλή, άρθρα τους, παρεμβάσεις, ερωτήσεις στη Βουλή, δηλώσεις στα ΜΜΕ κι ακόμη, το κοινοβουλευτικό τους έργο.
Μέσα από αυτό το βιβλίο πληροφορήθηκα την ιστορία της Μεσσηνίας στη μεταπολίτευση.
Το διάβασα με άνεση. Είχε πολύ ενδιαφέρον και δεν ήταν καθόλου κουραστικό.
Είναι ένα βιβλίο που πετυχαίνει 100% τους στόχους του. Προτείνω να το διαβάσετε όλοι σας. Όχι μόνο οι Μεσσήνιοι.”
Γιώργος Ντεμίρης
Τεχνικός Δικτύων και Βιβλιόφιλος
«Η Πολιτική Ιστορία του Νομού Μεσσηνίας, 1974-2014»

«Η Πολιτική Ιστορία του Νομού Μεσσηνίας, 1974-2014»

Ας μάθουμε λίγα περισσότερα όμως για το δημιουργό αυτού του έργου:

Γειά σου Νίκο! Σε γνώρισα με μια άλλη ιδιότητα (αυτή του δικηγόρου) και τώρα σε ξαναβλέπω ως συγγραφέα. Πώς ήταν αυτό το εγχείρημα;

Μαριλίτσα μου χαίρετε. Γνωριστήκαμε στις αίθουσες των δικαστηρίων στο Εφετείο και τώρα βρισκόμαστε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Εξάλλου, ήδη από τότε είχαμε συζητήσει την αγάπη μας για τη συγγραφή. Δεν είμαι επαγγελματίας συγγραφέας ούτε ιστορικός. Μ’ αρέσει να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί.

Γράφω από μικρή ηλικία, ήδη από το Δημοτικό. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων το καλλιέργησα περισσότερο. Γράφω για την καθημερινότητά μας, τα προβλήματα του τόπου μου, τις ομορφιές του, τα κοινωνικά ζητήματα και προφανώς για τα νομικά μας θέματα.

Είναι το πρώτο μου βιβλίο και ομολογώ ότι με ευχαρίστησε πολύ το αποτέλεσμα. Η συγγραφή, το στήσιμο και η επιμέλεια μπορεί να απαίτησε χρόνο, αλλά σίγουρα ήταν πολύ παραγωγικός και δημιουργικός χρόνος. Δεν ήμουν μόνος σε όλο αυτό. Είχα συνεργάτες που με βοήθησαν σε όλα τα στάδια. Ήταν μία πολύ ωραία συλλογική προσπάθεια και τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό.

Τί σε ώθησε να γράψεις για τον τόπο σου;

Η αγάπη μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μεσσηνία είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι πλέον δεν μένω μόνιμα στη Μεσσηνία, οι προσωπικοί και επαγγελματικοί δεσμοί μου με τα μέρη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα είναι ισχυροί και διαρκείς. Φροντίζω συνεχώς για αυτό.

Άλλωστε, όπως φαίνεται και μέσα από το βιβλίο, η Μεσσηνία έχει πλούσια πολιτική ιστορία και αξίζει να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό. Από μικρός άκουγα ιστορίες για τους πολιτικούς του νομού μου, τις οποίες δεν μπορούσα να αναζητήσω. Πλέον, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναζητήσει και να μελετήσει την πολιτική ιστορία της μεταπολίτευσης του νομού μας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.

Γιατί πρέπει να επισκεφτούμε τη Μεσσηνία;

Γιατί, αντικειμενικά μιλώντας πάντα (χαχα), είναι μοναδική!! Βοιδοκοιλιά, Πύλος, Καταρράκτες της Νέδα, Ταύγετος, Αρχαία Μεσσήνη, Ανάκτορο του Νέστορα, Καρδαμύλη, κάστρα, Ναοί, παραλίες και φυσικά, η μοναδική Τριφυλία!!

Όπως ξέρεις, η λίστα είναι πολύ μεγάλη αλλά πραγματικά η Μεσσηνία είναι ένας υπέροχος προορισμός, όπου ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης θα λατρέψει και θα  επισκεφτεί ξανά και ξανά…

Τί βαθμό δυσκολίας παρουσιάζει η συγγραφή; 

Χρειάζεται αφοσίωση, συνέπεια, έρευνα, στόχο, χρόνο, συγκέντρωση, ανθρώπους να πιστεύουν σε εσένα, το όραμά σου και να σε στηρίζουν… Ευτυχώς στάθηκα πολύ τυχερός σε όλο αυτό το «ταξίδι» μου….με καλούς συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες.

Θα προέτρεπες κι άλλους να γράψουν;

Η συγγραφή είναι ένας μοναδικός τρόπος επικοινωνίας… Είναι έκφραση… Είναι κατάθεση ψυχής… Είναι αποτύπωση σκέψεων, συναισθημάτων. Είναι δημιούργημά σου, το αγαπάς.

Θα τους προέτρεπα όλους να βρίσκουν τρόπους να εκφράζονται… Αν αυτός ο τρόπος είναι η συγγραφή, τότε ακόμα καλύτερα…. Η μεταφορά μιας ιδέας στο «χαρτί», η αποτύπωσή της, είναι κάτι μοναδικό.

Να περιμένουμε και κάτι ακόμη από εσένα; 

Βεβαίως και πολύ σύντομα μάλιστα. Ετοιμάζουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Λεπτομέρειες θα μάθετε σύντομα

 

Μαγευτική Πελοπόννησος: Τί συστήνεις ανεπιφύλακτα;

Πραγματικά είναι δύσκολη η επιλογή!!! Η Πελοπόννησος σε συναρπάζει. Η ιστορία, ο πολιτισμός, η γη και οι άνθρωποι. Οι αντιθέσεις είναι υπέροχες, από τη μια το μοναδικό τοπίο της Μονεμβασιάς στη Λακωνία και από την άλλη τα πυκνά έλατα στα βουνά της Αρκαδίας, τα ήρεμα χωριά της Αργολίδας και οι αμπελώνεςτης Κορινθίας, οι παραλίες της Μεσσηνίας και της Ηλείας και τα ορεινά καταφύγια της Αχαΐας.

Όπου και να κοιτάξει κανείς θα γοητευτεί!

 

Στα ράφια ποιου βιβλιοπωλείου θα σε βρούμε;

Την Πολιτική Ιστορία του Ν. Μεσσηνίας μπορεί ο καθένας να την αναζητήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Μεσσηνίας και στα βιβλιοπωλεία «Public» και «Θέμα» στην Αθήνα.

Παράλληλα, μπορούν όλοι να το προμηθευτούν διαδικτυακά μέσω των εκδόσεων «ΤΙΤΑΝΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ» σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχουν αποσταλεί αντίτυπα στην Αυστραλία και την Ευρώπη.

Φυσικά, θα ήταν τιμή μου, ο καθένας να επικοινωνήσει μαζί μου προσωπικά (nikospnikolakopoulos@gmail.comτηλ. 6974-481777) προκειμένου να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις σχετικά.

Σε ευχαριστώ πολύ!!!

Σχόλια