”Δεν διαβάζω ψυχολογικά θρίλερ”

Αυτή ήταν η απάντησή μου στον Ν. όταν με ρώτησε σχετικά με το τι δεν μου αρέσει να διαβάζω. Ο Ν. διαβάζει μόνο βιβλία αστυνομικά, μυστηρίου, θρίλερ, φαντασίας και με κάθε τι άλλο δείχνει να βαριέται εύκολα. Σε μένα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Επειδή, όμως, θεωρώ πως καλό είναι να δοκιμαζόμαστε σε διαφορετικά πράγματα, καταστάσεις, ακόμα και ανθρώπους, ζήτησα από τον Ν. να μου προτείνει κάποιο ψυχολογικό θρίλερ που θα μπορούσα να διαβάσω και να μην απογοητευτώ. “Ναι, βέβαια! Η θέση 7Α, του Fitzek”, είπε αμέσως. “Θα σου αρέσει, γενικά αυτός τα γράφει ωραία!”, συνέχισε, κι εγώ έμεινα με κάποιον προβληματισμό στο βλέμμα. Το 7 είναι ο αγαπημένος μου αριθμός, οπότε γιατί όχι; Ξεκινάμε θετικά …

Ταξίδι με αεροπλάνο

Ο ψυχίατρος Ματς Κρούγκερ τρέμει στην ιδέα πως πρέπει να ταξιδέψει με αεροπλάνο, το γεγονός, όμως, πως θα πρέπει να ταξιδέψει από το Μπουένος Άιρες προς το Βερολίνο για να συναντήσει την ετοιμόγεννη κόρη του, Νελέ, θα τον φέρει αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη φοβία του. Το μυαλό του ψυχιάτρου θα κατακλυστεί με τις πιο αρνητικές σκέψεις, όμως αυτό που θα του ζητηθεί από έναν άγνωστο θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον πρωταγωνιστή. Στην ίδια πτήση επιβαίνει μια πρώην ασθενής του με δολοφονικές τάσεις κι αυτός θα πρέπει να φέρει στην επιφάνεια αυτές τις τάσεις, ώστε να προκαλέσει την πτώση του αεροπλάνου. Αν δεν συμφωνήσει, η κυοφορούσα κόρη του θα βρει τραγικό θάνατο. Παράλληλα, κάτω στη γη, η κόρη του γιατρού περνάει το δικό της βασανιστήριο, αυτό της απαγωγής, και προσπαθεί να βρει διεξόδους για να σωθεί.

Πώς θα επιλέξω το σωστό; Πρόκειται για εξακόσιες ανθρώπινες ζωές! Κι η κόρη μου, που τόσο έχω πληγώσει στο παρελθόν; Γιατί να έχει τέτοιο τέλος; Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από τον γιατρό. Πώς είναι δυνατόν, όμως, αφού ό,τι και να επιλέξει, αυτόματα σηματοδοτείται η κυριολεκτική διάλυση της όποιας εναλλακτικής. Οι παλμοί συνεχώς αυξάνονται.

Ο Fitzek μέσα από τα διλήμματα που θέτει, τις ανθρώπινες φοβίες και τις ψυχικές διαταραχές θέτει τον ανθρώπινο εγκέφαλο στο κέντρο των αποφάσεων. Ο αναγνώστης εναλλάσσεται από τη γη στον ουρανό και αντίστροφα, βιώνοντας μικρές στιγμές κορύφωσης, μέχρι την τελική ανατροπή της ιστορίας και το απρόσμενο τέλος.

Είτε φοβάσαι τα αεροπλάνα είτε όχι, ο Fitzek έχει ετοιμάσει το πιο συναρπαστικό ταξίδι στην πιο “κατάλληλη” θέση, τη Θέση 7Α, γι’ αυτό δέσε καλά τη ζώνη σου και καλή απογείωση! Για πολλούς, το καλύτερο βιβλίο του συγγραφέα μέχρι τώρα, για μένα, μια πολύ καλή αρχή στο να μυηθώ όλο και περισσότερο στον κόσμο των ψυχολογικών θρίλερ.


Το βιβλίο Η θέση 7Α του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Διόπτρα”.

Σχόλια