Η γενιά του podcast έχει έρθει για να μείνει. Το podcasting αποτελεί το νέο κίνημα που στοχεύει στο growth mindset. Είναι μία ηχητική απόπειρα να σε χαλαρώσει. Να σε κάνει να γελάσεις. Να σε ευαισθητοποιήσει. Ή και να σε εμπνεύσει.

Είναι γρήγορο και άμεσο. Συμβαδίζει έτσι, με την εποχή στην οποία έχει αναδυθεί. Σου κάνει παρέα όσο περιμένεις στη στάση του μετρό. Στο break στο γραφείο. Ένα απόγευμα που χαλαρώνεις στο σπίτι. Παντού.

Υπάρχουν αρκετά podcast αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αυτοπεποίθηση, ευεξία, παραγωγικότητα, καριέρα και επικαιρότητα είναι μόνο μερικά από αυτά που πραγματεύονται. Ένα τέτοιο podcast που αναζητάει, συμβουλεύει και εμψυχώνει τους ακροατές του, είναι το Brain Hacking Academy.

Οι δύο πρωταγωνιστές, η Φύλλις Γαβριηλίδου και ο Δημήτρης Γκιόκας είναι αυτοί που σου κρατούν συντροφιά για 45-50 λεπτά περίπου, συζητώντας, διερευνώντας και τελικά προτείνοντας λύσεις στο θέμα της εβδομάδας. Κάθε επεισόδιο ξεκινά με μία εμψυχωτική μουσική η οποία σε προετοιμάζει για την είδηση κάποιων big news. Και ίσως τελικά, πολλά από αυτά που οι δύο ιδρυτές του podcast αναφέρουν…να είναι τα big news που χρειάζεσαι να ακούσεις.

Σε κάθε επεισόδιο, υπάρχουν σύντομες σημειώσεις. Αυτά τα σκονάκια σε βάζουν στο θέμα πιο εύκολα. Η μαγεία του podcast όμως βρίσκεται στο να  επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες σαν να είσαι σε real-time διάλογο. Ακολουθούν λοιπόν, μερικά παραδείγματα από τα  ηχητικά flashcards που δημιουργούν οι Brain hackers: Φύλλις & Δημήτρης-!

“Η γνώμη των άλλων είναι μία νοητική άγκυρα που καλούμαστε να σπάσουμε” επεισόδιο 85.

“Οι στόχοι προωθούν συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς” επεισόδιο 51.

“Το σύνδρομο του καλού παιδιού συνδέεται με την ανάγκη μας να είναι όλοι συνεχώς ικανοποιημένοι, το λεγόμενο people-pleasing” επεισόδιο 90.

“Το πρόβλημα δεν είσαι εσύ, αλλά το τι πιστεύεις εσύ για εσένα” επεισόδιο 75.

“Την ηλικία μου την επιλέγω. Το πόσο νέος αισθάνομαι είναι δική μου επιλογή” επεισόδιο 18

“Η δημιουργικότητα είναι η φαντασία σε δράση” επεισόδιο 3.

“Για να βρούμε ανθρώπους που θα μας εξελίξουν πρέπει να ψάξουμε συνειδητά να τους βρούμε” επεισόδιο 87.

“Είτε το παρατηρούμε είτε όχι, η ανατροφοδότηση για τους εαυτούς μας έρχεται από παντού γύρω μας” επεισόδιο 21.

“Το μέτριο που κάνεις είναι καλύτερο από το τέλειο που δεν κάνεις” επεισόδιο 12.

Σχόλια