Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο

Ex Silentio – Σύνολο παλαιάς μουσικής:
Θεοδώρα Μπάκα – φωνή
Δημήτρης Κούντουρας – φλάουτο με ράμφος & μουσική διεύθυνση
Θύμιος Ατζακάς – ούτι
Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Tobias Schlierf – 
φωνή, οργκανέτο, βιέλα, βιέλα με τροχό
Νίκος Βαρελάς – κρουστά

Ο δεύτερος δίσκος του συνόλου Ex Silentio είναι αφιερωμένος στην πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου μέσα στους αιώνες. Εμπνευσμένο από την πλούσια και πολυδιάστατη ζωή της αυλής του Βασιλιά της Καστίλλης και της Λεόν, Αλφόνσου του Σοφού (Ισπανία 13ος αιώνας), το πρόγραμμα MNEME (Μνήμη) φέρνει μαζί γλώσσες, όργανα και εκτεκεστικές πρακτικές από τη Νότια Ευρώπη, τον αραβικό κόσμο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ιδέα της μνήμης συνδέονταν αδιάκοπα με τη μουσική τέχνη ενώ τεχνικές μνήμης (Mnemotecnicae) συναντάμε σε μεσαιωνικές πηγές ήδη από το μνημοτεχνικό “χέρι” του Guido d’ Arezzo (1000μ.Χ.). Κατά τον Μεσαίωνα τόσο η λόγια όσο και η λαική μουσική παίζονταν και διδάσκονταν ευρέως απ’ έξω. Χάρη στη μνήμη των μουσικών η τέχνη μεταδίδονταν μέσα από τον χρόνο ακριβώς όπως και στην παραδοσιακή μουσική των διαφόρων χωρών.
Το πρόγραμμα του CD εστάζει σε όψιμη Μεσαιωνική και σε παραδοσιακή μουσική από διάφορες περιοχές της Μεσογείου: από την Καστίλλη, την Προβηγκία, την Τοσκάνη, τη Θράκη και τις Κυκλάδες. Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιωματικά χαρακτηριστικά. Η κάθε μία μεταφέρει τη δική της μνήμη, ως μια μοναδική ερμηνεία του κόσμου.

Η 3η έκδοση της ΜΝΗΜΗΣ είναι και πάλι διαθέσιμη στο Μουσικό Ιανό – Ianos Music

www.ianos.gr
LINKS

Σχόλια