Ένα καλοκαίρι επισκέφτηκα τη Χίο.

Μεγάλο νησί, για να το εξερευνήσεις χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Ένα ταξίδι στη Χίο όμως ξυπνάει όλες τις αισθήσεις. Γεμίζεις ευωδιές από τους ανθισμένους αγρούς, γεύεσαι τη μαστίχα και παρασύρεσαι σε πρωτόγνωρα γλυκά συναισθήματα.

Κάμπος Χίου

Έμεινα σε ένα ξενώνα στο Κάμπο της Χίου, μόλις 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Η περιοχή φημίζεται για τους πορτοκαλεώνες της και τα παλιά αρχοντόσπιτα. Ανάμεσα σε ψηλούς μαντρότοιχους θυμιανούσικης κοκκινωπής πέτρας απλώνονται ολάνθιστα μυρωμένα περιβόλια. Βουκαμβίλιες αγκαλιάζουν τις σιδερένιες περίτεχνες αυλόπορτες. Μέσα στους κήπους τον τόνο δίνουν περιποιημένα πλακόστρωτα με παλιά μαγγανοπήγαδα.

Στον ξενώνα, η κυρία Φανή, μας υποδέχτηκε σαν φιλόξενη οικοδέσποινα, κερνώντας μας δροσερή σπιτική λεμονάδα. Καθίσαμε στο τραπεζάκι του κήπου δίπλα στη ξερή γούρνα που παλαιότερες εποχές μάζευε το βρόχινο νερό. Καθώς ο ήλιος έδυε η γη ανάσανε αναδύοντας μεθυστικά αρώματα από τα εσπεριδοειδή του Κάμπου.

Καστροχώρια

Χωριό Αυγώνυμα

Την πρώτη μέρα ξεκινήσαμε με προορισμό τα γραφικά χωριά της δυτικής ακτής. Τα Αυγώνυμα κτισμένα σε ύψωμα είναι από τα παλαιότερα μεσαιωνικά καστροχώρια του νησιού. Μικρά σπίτια σε σχήμα κύβου από γκρι πέτρα περιβάλλονται από λιθόστρωτα δρομάκια. Στο δυτικό άκρο του οικισμού, ένα μπαλκονάκι σα βιγλάτορας εποπτεύει το πέλαγος. Το κεντρικό Αιγαίο ανοίγεται μπροστά σου καταγάλανο ως το καθάριο ορίζοντα. Η θέα είναι μαγική.

Χωριό Ανάβατος

Δεύτερη στάση το γειτονικό χωριό Ανάβατος, στέκει αιώνες τώρα σα πέτρινη αετοφωλιά στην κορυφή του βράχου. Η παράδοση λέει ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. από τους πρώτους τεχνίτες της πέτρας που κατασκεύασαν τη μεγαλόπρεπη Νέα Μονή της Χίου.

Χωριό Βολισσός

Συνεχίσαμε προς τη Βολισσό, από τους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού. Ο ιστορικός Θουκυδίδης αναφέρει την απόβαση των Αθηναίων στα παράλια της Βολισσού, για να τιμωρήσουν τους Χιώτες που αποστάτησαν από την Αθηναϊκή συμμαχία, το 412 π.Χ.. Πλησιάζοντας ξεχωρίζουμε πάνω από το χωριό το μεγάλο κάστρο. Το οχυρό κτίστηκε στους Βυζαντινούς χρόνους, ενδεχομένως τον 11ο αιώνα μ.Χ.. Όμως ανοικοδομήθηκε πλήρως τον 15ο αιώνα από τους Γενοβέζους. Σήμερα διατηρείται ακόμα σημαντικό κομμάτι των τειχών του ενώ περιμετρικά σώζονται ορισμένοι από τους έξι κυκλικούς πύργους του.

Η Χώρα της Χίου αποτελεί ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό με εμφανή σημάδια από όλες τις ιστορικές περιόδους που αναπτύχθηκε. Από τις βυζαντινές οχυρώσεις, τα οθωμανικά λουτρά μέχρι το γενοβέζικο κάστρο της. Μια σύγχρονη πόλη με όμορφες γωνιές που χαρακτηρίζεται από το ζωντανό και πολυσύχναστο λιμάνι της. Συνίσταται μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, όπου εκτίθενται τα πειστήρια της μακραίωνης παρουσίας των ανθρώπων στο νησί, ήδη από τη νεολιθική εποχή.

Ναυτοχώρια

Βροντάδο πηγή φωτογραφίας: Explore Chios

Στα βορειοανατολικά του νησιού βρίσκονται τα περίφημα ναυτοχώρια. Ο Βροντάδος, η Λαγκάδα και τα Καρδάμυλα. Διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο του Βροντάδου ξεπροβάλει από τη θάλασσα το μπρούτζινο άγαλμα ενός ναύτη. Με το βλέμμα του στραμμένο στην ακτή στέκεται στη πλώρη ενός πλοίου, στην άκρη του κύματος. Κρατάει μια κουλούρα καραβόσκοινο με το αριστερό του χέρι και ετοιμάζεται να πετάξει τον κάβο στη στεριά. Είναι ο εμβληματικός «Αφανής ναύτης» του γλύπτη Θανάση Απάρτη, σύμβολο της ναυτικής παράδοσης του τόπου. Κομμάτι κάθε οικογένειας που προσμένει στην επιστροφή του δικού της ταξιδευτή.

Κοντά στο Βροντάδο βρίσκεται και η βοτσαλωτή παραλία της Δασκαλόπετρας. Οι παλιοί λένε ότι ο τυφλός ποιητής, Όμηρος, καθόταν εδώ σε μια πέτρα και δίδασκε τη τέχνη του.

Χωριό Λαγκάδα

Φτάνοντας στον όρμο της Κολοκυθιάς συναντάμε τη Λαγκάδα. Ένας ποταμός σαν γαλαζοπράσινη κορδέλα διατρέχει το ζωσμένο με ελιές, ευκαλύπτους και οπωροφόρα δέντρα, λαγκάδι. Το παραθαλάσσιο χωριό προστατευμένο στο μυχό του όρμου, στην εκβολή του ποταμού, προσελκύει πολύ τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καρδάμυλα

Στα βόρεια σε ένα άγονο τοπίο που κυριαρχεί η πέτρα είναι τα Καρδάμυλα. Τόπος καπεταναίων και εφοπλιστών. Φυσικά δεν λείπει το άγαλμα του «Αφανή ναύτη» από τη πλατεία του χωριού. Μια μπάλα παγωτό και περίπατος στους παλιούς ανεμόμυλους της περιοχής είναι το καλύτερο επιδόρπιο της ημέρας.

Καρδάμυλα

Μαστιχοχώρια

Στα αρχαία συριακά «Χίος» σημαίνει μαστίχα. Η μαστίχα είναι το μοναδικό προϊόν στο κόσμο που παράγεται αποκλειστικά σε ένα νησί. Ο μικρός αειθαλής σχίνος με το αρωματικό δάκρυ ευδοκιμεί μονάχα στα χώματα της νότιας Χίου.

Χωριά όπως το Λιθί, τα Μεστά, το Πυργί, η Καλαμωτή, ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης, η Βέσσα, τα Πατρικά, τα Θυμιανά κρατούν μέχρι σήμερα τη παραδοσιακή καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου.

Στο σύγχρονο Μουσείο της Μαστίχας ο επισκέπτης μπορεί να μάθει πολλά για τη παραγωγή, την επεξεργασία και την χρήση της μέσα στους αιώνες. Εκεί θα βρει μαστέλο (χιώτικο τυρί με άρωμα μαστίχας), λικέρ μαστίχας και μια ποικιλία προϊόντων μαστίχας. Από καλλυντικά, σαπούνια και φάρμακα μέχρι τυράκια, λάδια και γλυκά.

Χωριό Μεστά (πηγή: mestachios.gr)

Τα μεσαιωνικά καλντερίμια των Μεστών, στενά σκεπασμένα με πέτρινες καμάρες, μοιάζουν αναλλοίωτα στο διάβα των αιώνων. Αντίστοιχα το ζωγραφιστό χωριό, όπως αποκαλούν το Πυργί, έχει έναν ανατολίτικο αέρα εξαιτίας των γεωμετρικών διακοσμητικών μοτίβων, από γκρι και άσπρο σοβά, στις προσόψεις των σπιτιών του. Βαδίζοντας στα σοκάκια τους ο χρόνος σταματάει. Νομίζεις πως θα αντικρίσεις κάποια γιαγιά στην επόμενη στροφή. Καθιστή στη πεζούλα να καθαρίζει στη ποδιά της τα δάκρυα του σχίνου, σιγοτραγουδώντας το Σχινιάτικο «Είμαι δεντρίν ακούραστον και πάντα δακρυσμένον…».

Χωριό Πυργί (πηγή φωτ: mixanitouxronou.gr)

Αν ψάχνεις για ένα τόπο σπαρμένο ευωδιές. Αν θέλεις να χαθείς σε δαιδαλώδη σοκάκια. Να ανακαλύψεις πετρόχτιστα χωριά. Να κολυμπήσεις στη παραλία με τα ηφαιστειακά Μαύρα Βόλια. Αν λαχταράς να γευτείς μαστίχα, μεζεδάκια με ούζο, χειροποίητα μακαρόνια, μαστέλο και θεϊκά γλυκά του κουταλιού. Τότε πρέπει να επισκεφτείς τη Χίο.

Το νησί του Ομήρου.

Σχόλια