Σαν σήμερα στη μουσική: 6 Ιουνίου

6 Ιουνίου… δε θυμίζει σημαντική ημερομηνία ούτε σου έρχεται κάποιο γεγονός στο νου, σωστά; Λοιπόν, έχεις δίκιο!

Η στήλη «Σαν σήμερα» επιστρέφει και για ακόμα μία φορά θα γίνει λόγος για “fun facts” που αφορούν στον κόσμο της μουσικής και που έλαβαν χώρα στις 6 Ιουνίου ανά διάφορες δεκαετίες. Ας δούμε λοιπόν, τι συνέβη σαν σήμερα στη μουσική.

1960: Steve Vai6 Ιουνίου

Στις 6 Ιουνίου του 1960 γεννήθηκε ο Steve Vai, Αμερικανός κιθαρίστας, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός. Κατά την περίοδο 1980-1982 περιόδευσε μαζί με το συγκρότημα του Frank Zappa και το 1983 ξεκίνησε σόλο καριέρα. Έχει κυκλοφορήσει οκτώ άλμπουμ, έχει πουλήσει συνολικά πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει κερδίσει τρία βραβεία Grammy. Επίσης, έχει ηχογραφήσει υλικό και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες, μεταξύ άλλων, με τους Public Image Ltd., Alcatrazz, David Lee Roth και Whitesnake.

Το 2001 δημιούργησε την δισκογραφική εταιρεία «Favorable Nations» ενώ έχει κατασκευάσει για την εταιρεία Ibanez μία επτάχορδη κιθάρα, η οποία χρησιμοποιείται από συγκροτήματα όπως οι Korn και οι Limp Bizkit.

1962: The Beatles6 Ιουνίου

Οι Beatles πραγματοποιήσαν το πρώτο recording session τους στα Abbey Road studios. Το συγκρότημα ηχογράφησε 4 κομμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν το “Love Me Do”. Το κάθε ένα από τα 4 μέλη έλαβε ως αμοιβή £7.10.

1965: The Rolling Stones6 Ιουνίου

Κυκλοφόρησε το single των Rolling Stones “(I Can’t Get No) Satisfaction” στις Η.Π.Α. και για πρώτη φορά το συγκρότημα έφτασε στο No.1. Στη Βρετανία το single κυκλοφόρησε τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς και αρχικά έπαιζε μόνο σε πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς θεωρείτο ότι οι στίχοι του κομματιού ήταν “sexually aggresive”.

1971: John Lennon & Yoko Ono

O John Lennon και η Yoko Ono έπαιξαν στη σκηνή live με τον Frank Zappa στο “Filmore East” στη Νέα Υόρκη. Ορισμένα από αυτά τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν το 1972 στο solo άλμπουμ του John Lennon με τίτλο “Some Time in New York City”.

1979: Def Leppard

Οι Def Leppard έπαιξαν στο “Crookes Workman’s Club” στο Sheffield. Η συναυλία έλαβε θετικές κριτικές από τη βρετανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Sounds” και αυτό το γεγονός οδήγησε στην υπογραφή συμβολαίου με τη Phonogram Records.

1982: “Peace Sunday: We Have A Dream”

Οι Tom Petty, Crosby, Stills & Nash, Bob Dylan, Stevie Wonder, Stevie Nicks και Jackson Browne εμφανίστηκαν στο “The Rose Bowl” στην Pasadena της California μπροστά σε πλήθος μεγαλύτερο των 85.000 fans, στα πλαίσια της εξάωρης αντιπυρηνικής συναυλίας “Peace Sunday: We Have A Dream”.
Μαζί με τον Dylan εμφανίστηκε στη σκηνή και η Joan Baez και ερμήνευσαν ως ντουέτο το “Blowin’ In The Wind” και το “With God On Our Side”. Η συναυλία μεταδόθηκε αποσπασματικά από το πρόγραμμα του ABC TV “Entertainment Tonight” την ίδια μέρα.

2005: John Bonham

Ο John Bonham ψηφίστηκε ως No.1 στη λίστα των 50 μεγαλύτερων ντράμερ της ροκ του “Classic Rock Magazine”. Το drum solo του (“Moby Dick, Led Zeppelin II“, 1969) κατά τη διάρκεια των live sets με τους Led Zeppelin έφτανε συχνά τη διάρκεια της μισής ώρας ενώ πολλές φορές έπαιζε χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του.


Εδώ μπορείς να δεις καλλιτέχνες της ροκ έτσι όπως δεν τους έχεις ξαναδεί!

Σχόλια