Πόσες φορές φανταστήκαμε πως μπορεί να είναι οι αγαπημένοι καλλιτέχνες μας στην προσωπική τους ζωή;

Πόσες φορές είπαμε ότι είναι απλοί άνθρωποι, που θα βρεθούν σε στιγμές αδυναμίας ή σε στιγμές προσωπικές, που ήθελαν να αποκρύψουν από τα φώτα της δημοσιότητας ή που ήθελαν να χαλαρώσουν, να πιουν ένα ποτό ή να ανάψουν ένα τσιγάρο;

Πόσες φορές ευχηθήκαμε να παρευρισκόμασταν σε live τους, φαντασμαγορικά live σε ιστορικές σκηνές, που αργότερα θα γράφονταν στην ιστορία;

Αυτή η περιέργεια, λοιπόν, καλύπτεται από την κυκλοφορία, ή διαρροή σπάνιου ενίοτε,  φωτογραφικού υλικού, στο οποίο απεικονίζονται οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, τυχαία ή και όχι, σε τέτοιου είδους στιγμές.

Η φωτογραφία -η οποία πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, στην ακμή της Βιομηχανικής Επανάστασης, και γενικότερα η εικόνα, αποτελεί αντικείμενο που αφηγείται μία ιστορία, επανειλημμένα, σε αόριστο χώρο και χρόνο, γεγονός που την καθιστά αχρονική, σχεδόν.

Στο “Φωτεινό θάλαμο” (2008) του Roland Barthes, από την άλλη, διαβάζουμε για τη φωτογραφία, ως μέσο συντήρησης του Εαυτού, καθώς προσδίδει σε αυτόν ένα είδος αθανασίας.

Mια εικόνα “παγειώνεται” την ίδια ακριβώς στιγμή που “σβήνει” (“flat death”) για να συνεχίσει να υπάρχει, όχι παντοτινά, αλλά στο βαθμό που της επιτρέπει το μέσο, δηλαδή η φωτογραφία σαν υλικό αντικείμενο. Εξ’ ου και η χρήση του ρήματος “απαθανατίζω”, στην προκειμένη περίπτωση.

Εν ολίγοις, η φωτογραφία μπορεί να αποτελεί ένα μέσο καταγραφής, έναν βιοπολιτικό μηχανισμό, ένα αντικείμενο που παρέχει κατά κάποιο τρόπο γνώση, ένα αντικείμενο που απορρίπτει χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς, που συνιστά έναν συμβολικό θάνατο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα είδος αθανασίας στα υποκείμενα.

Δε  θα εισχωρήσω, ωστόσο, βαθύτερα σε αυτά τα ζητήματα. Αντ’ αυτού, θα αφήσω τις εικόνες να “μιλήσουν” και τον καθέναν από εσάς να εντοπίσει το δικό του “κάτι” μέσα σε αυτές…

Πάμε, λοιπόν, να τις δούμε!

1. Janis Joplin

Janis Joplin at Winterland Ballroom '68 - Rock and Roll Photos of Musicians

flavorwire.com

H Janis Joplin χαλαρώνει με ένα μπουκάλι Southern Comfort στα παρασκήνια του San Francisco’s Winterland Ballroom, όπου και εμφανίστηκε για δύο συνεχόμενες βραδιές μαζί με τους Big Brother and The Holding Company, τον Απρίλιο του 1968.

2. Eric Clapton

rock and roll

timeline.com

Ο κιθαρίστας της rock και των blues Eric Clapton παίζει την κιθάρα του στο διαμέρισμα του φωτογράφου Jim Marshall, στο San Francisco, τον Αύγουστο του 1967.

3. The Sex Pistols

pinterest.com

Οι Johnny Rotten, Sid Vicious, Steve Jones, Paul Cook των Sex Pistols παίζουν με καλαμάκια, σε ένα καφέ του Λουξεμβούργου, το Νοέμβριο του 1977,  2 χρόνια μετά τη δημιουργία της μπάντας τους, στο Λονδίνο.

4. Jim Morisson

Jim Morrison Lying on Stage - Rock and Roll Photos of Musicians

buzzfeed.com

Ο frontman των Doors λιποθύμησε on stage, σε εμφάνιση τους στο Amsterdam, το 1968, μετά από μεγάλη κατανάλωση ουσιών, για τις οποίες φημιζόταν η πόλη.

5. David Bowie

David Bowie as Ziggy Stardust - Rock and Roll Photos of Musicians

buzzfeed.com

Ο David Bowie ως Ziggy Stardust, σε συναυλία – promo του concept album του “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” (1972), το 1973 στο Los Angeles.

6. Kurt Cobain

Kurt Cobain Crying - Rock and Roll Photos of Musicians

flavorwire.com

Ο frontman των Nirvana κλαίει στα παρασκήνια, αφού κατέστρεψε τον εξοπλισμό του κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης τους στο Seattle, το 1990.

7. The Beatles

The Beatles Last Performance - Rock and Roll Photos of Musicians

sobadsogood.com

Οι Beatles απεικονίζονται στις τελευταία τους δημόσια συναυλία τους, στην ταράτσα της Apple Corps, στις 30 Ιανουαρίου του 1969,  στο Λονδίνο.

8. Stevie Nicks

Stevie Nicks of Fleetwood Mac - Rock and Roll Photos of Musicians

buzzfeed.com

Η, τότε, frontwoman των Fleetwood Mac, υποκλίνεται στο κοινό της στο Oakland Coliseum στο Oakland της California, το 1977.

9. Keith Richards

Keith Richards - Rock and Roll Photos of Musicians

flavorwire.com

Ο κιθαρίστας των Rolling Stones βάφει το πρόσωπο του με μπογιά, στα παρασκήνια, με σκοπό να μοιάζει με χαρακτήρα που βγήκε από το G.I. Joe.

10. Debbie Harry

cbsnews.com

Η Debbie Harry των Blondie βγαίνει από ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη 6th Avenue and 50th Street της Νέας Υόρκης, το Σεπτέμβριο του 1976, από τον Bob Gruen, ενώ το όλο backstory της φωτογραφίας παραμένει άγνωστο.

Σχόλια