Σε αυτό το άρθρο θα γίνει λόγος για φωτογραφίες αγαπημένων καλλιτεχνών που τους απεικονίζουν σε στιγμές που ίσως θα ήθελαν να αποκρύψουν από τα φώτα της δημοσιότητας ή σε στιγμές που απλώς χαλαρώνουν, πίνουν ένα ποτό ή να ανάβουν ένα τσιγάρο.

Σε στιγμές δηλαδή που κάνουν πράγματα όπως όλοι μας. Γιατί είναι τόσο μεγάλη υπόθεση λοιπόν να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες και γιατί είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον για αυτό το υλικό; Γιατί η απεικόνιση μιας προσωπικής στιγμής των καλλιτεχνών ή ένα στιγμιότυπο από το μεγαλύτερο live της καριέρας τους, είτε ήμασταν εκεί είτε όχι, έχει υλική και συναισθηματική αξία;

Η φωτογραφία, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην ακμή της Βιομηχανικής Επανάστασης και γενικότερα η εικόνα, αποτελεί αντικείμενο που αφηγείται μία ιστορία επανειλημμένα, σε αόριστο χώρο και χρόνο γεγονός που την καθιστά σχεδόν αχρονική.

Στο “Φωτεινό θάλαμο” (2008) του Roland Barthes διαβάζουμε ότι η φωτογραφία αποτελεί μέσο συντήρησης του Εαυτού, καθώς προσδίδει σε αυτόν ένα είδος αθανασίας.

Mια εικόνα “παγειώνεται” την ίδια ακριβώς στιγμή που “σβήνει” (“flat death”) για να συνεχίσει να υπάρχει, όχι παντοτινά αλλά στο βαθμό που της επιτρέπει το μέσο, δηλαδή η φωτογραφία σαν υλικό αντικείμενο. Εξ’ ου και η χρήση του ρήματος “απαθανατίζω” στην προκειμένη περίπτωση.

Εν ολίγοις, η φωτογραφία μπορεί να αποτελεί ένα μέσο καταγραφής, έναν βιοπολιτικό μηχανισμό, ένα αντικείμενο που παρέχει κατά κάποιο τρόπο γνώση, ένα αντικείμενο που απορρίπτει χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς, που συνιστά έναν συμβολικό θάνατο ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα είδος αθανασίας στα υποκείμενα.Ίσως για αυτό να έχει αξία…

Δε  θα εισχωρήσω, ωστόσο, βαθύτερα σε αυτά τα ζητήματα. Θα αφήσω τις εικόνες να “μιλήσουν” και τον καθέναν από εσάς να εντοπίσει το δικό του “κάτι” μέσα σε αυτές.

1. Janis Joplin

Janis Joplin at Winterland Ballroom '68 - Rock and Roll Photos of Musicians

flavorwire.com

H Janis Joplin χαλαρώνει με ένα μπουκάλι Southern Comfort στα παρασκήνια του San Francisco’s Winterland Ballroom, όπου και εμφανίστηκε για δύο συνεχόμενες βραδιές μαζί με τους Big Brother and The Holding Company, τον Απρίλιο του 1968.

2. Eric Clapton

rock and roll

timeline.com

Ο κιθαρίστας της rock και των blues Eric Clapton παίζει την κιθάρα του στο διαμέρισμα του φωτογράφου Jim Marshall στο San Francisco, τον Αύγουστο του 1967.

3. The Sex Pistols

pinterest.com

Οι Johnny Rotten, Sid Vicious, Steve Jones, Paul Cook των Sex Pistols παίζουν με καλαμάκια σε ένα καφέ του Λουξεμβούργου το Νοέμβριο του 1977,  2 χρόνια μετά τη δημιουργία της μπάντας τους, στο Λονδίνο.

4. Jim Morisson

Jim Morrison Lying on Stage - Rock and Roll Photos of Musicians

buzzfeed.com

Ο frontman των Doors λιποθύμησε on stage σε εμφάνιση τους στο Amsterdam το 1968, μετά από μεγάλη κατανάλωση ουσιών.

5. David Bowie

David Bowie as Ziggy Stardust - Rock and Roll Photos of Musicians

buzzfeed.com

Ο David Bowie ως Ziggy Stardust, σε συναυλία – promo του concept album του “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” (1972), το 1973 στο Los Angeles.

6. Kurt Cobain

Kurt Cobain Crying - Rock and Roll Photos of Musicians

flavorwire.com

Ο frontman των Nirvana κλαίει στα παρασκήνια αφού κατέστρεψε τον εξοπλισμό του κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης τους στο Seattle, το 1990.

7. The Beatles

The Beatles Last Performance - Rock and Roll Photos of Musicians

sobadsogood.com

Οι Beatles απεικονίζονται στις τελευταία τους δημόσια συναυλία στην ταράτσα της Apple Corps, στις 30 Ιανουαρίου του 1969 στο Λονδίνο.

8. Stevie Nicks

Stevie Nicks of Fleetwood Mac - Rock and Roll Photos of Musicians

buzzfeed.com

Η frontwoman των Fleetwood Mac υποκλίνεται στο κοινό της στο Oakland Coliseum στο Oakland της California το 1977.

9. Keith Richards

Keith Richards - Rock and Roll Photos of Musicians

flavorwire.com

Ο κιθαρίστας των Rolling Stones βάφει στα παρασκήνια το πρόσωπο του με μπογιά, με σκοπό να μοιάζει με χαρακτήρα που βγήκε από το G.I. Joe.

10. Debbie Harry

cbsnews.com

Η Debbie Harry των Blondie βγαίνει από ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη 6th Avenue and 50th Street της Νέας Υόρκης, το Σεπτέμβριο του 1976 από τον Bob Gruen ενώ το όλο backstory της φωτογραφίας παραμένει άγνωστο.

Σχόλια