Η εκπαίδευση ξεκινά με την πρώτη μας ανάσα και τελειώνει με την τελευταία μας , όσο ζω μαθαίνω, όπως και άλλα γνωμικά τα οποία και συναντούμε ,αλλά και επαληθεύονται στην περίπτωση της μουσικού και παιδαγωγού Μυρσίνης Βεστάκη!

Διπλωματούχος βιολιού, σύνθεσης, φλάουτου με ράμφος αλλά και απόφοιτη του τμήματος μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ και του μεταπτυχιακού παλαιάς μουσικής του ΠΑΜΑΚ, όπως και ιδρύτρια πλέον της μουσικής σχολής Music Tree, δεν σταμάτησε να μαθαίνει τον εαυτό της αλλά και τους άλλους μέσα από την αειθαλή αυτή αμφίδρομη ισορροπία της μάθησης !

Μυρσίνη Βεστάκη.

Τι προσφέρει η μουσική εκπαίδευση στον άνθρωπο?

Είναι πολλά, υπερβολικά πολλά. Σαν να προσπαθείς να μετρήσεις όλα τα χρώματα μια ηλιόλουστη μέρα του Μαΐου. Μόνο επιγραμματικά μπορούν να γραφτούν αλλιώς θα έπρεπε να καταπιαστούμε σε μια ενθουσιώδη συζήτηση που δεν θα τελείωνε ποτέ.

Δημιουργικότητα, πειθαρχία, υπομονή, αύξηση της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικότητα, βελτίωση της μνήμης, διέγερση του εγκεφάλου, ανάπτυξη της γλώσσας και του IQ, αισθήματα επιτυχίας, ευτυχίας και ικανοποίησης και όλα αυτά, βεβαίως, διασκεδάζοντας. Κυρίως διασκεδάζοντας!

Αυτά είναι κάποια από τα οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης όπως έχουν δείξει έρευνες αλλά και όπως τα βιώνουμε χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά.

Από ποια ηλικία ξεκινά η μουσική παιδεία?

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Όταν έκαναν αυτήν την ερώτηση στον μουσικοπαιδαγωγό Zoldan Kodaly, απάντησε 9 μήνες πριν από τη γέννηση του παιδιού.  Μουσική παιδεία δεν είναι μόνο η διαδικασία της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου. Είναι πολύ περισσότερα. Στα πλαίσια μιας σχολής μπορεί να αρχίσει από την βρεφική ηλικία σε ομαδικά μαθήματα μαζί με τον γονέα ή ακόμα και από την κοιλιά, σε ομαδικές συναντήσεις εγκύων. Στα πλαίσια της οικογένειας ξεκινά από ένα γλυκό νανούρισμα και ένα χάδι.

Η μουσική μας συντροφεύει πολύ πριν την γέννηση μας.

Πως προκύπτει η επιλογή του οργάνου για έναν άνθρωπο  και ποια η σημασία του καθενός οργάνου ξεχωριστά?

Η επιλογή του μουσικού οργάνου θα έπρεπε να είναι και στην πραγματικότητα είναι μια πάρα πολύ απλή διαδικασία. Αρκεί μόνο να σου αρέσει ο ήχος από κάποιο όργανο. Να αγγίζει κάτι μέσα σου θα μπορούσαμε να πούμε. Δεν υπάρχουν όργανα εύκολα ή δύσκολα, καλύτερα ή χειρότερα. Υπάρχει μόνο το συναίσθημα ότι βρήκες έναν πολύ καλό φίλο, έναν υπέροχο δρόμο και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερους από έναν.

Κάποιες φορές, βεβαίως, μπαίνουν και άλλοι παράγοντες στη μέση όπως είναι θέματα μεγέθους, έντασης, κόστους, οικογενειακής παράδοσης κ.α.

Music Tree

Όμως κάποια στιγμή, αν έχεις αγαπήσει τον ήχο ενός οργάνου, θα στραφείς προς αυτό και ίσως αργότερα και σε κάποιο άλλο. Αυτό το ταξίδι δεν σταματά ποτέ και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει θαυμαστό.

Τι επίδραση μπορεί να έχει στην οικογένεια η στην κοινωνία το να συμμετέχεις σε ένα μουσικό σύνολο ?

Ένα μουσικό σύνολο είναι μια ιδιαίτερη παρέα που ενώνεται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και σεβασμού. Στα πλαίσια του μαθαίνεις να ακούς τους άλλους και όχι μόνο τον εαυτό σου, να συνεργάζεσαι, να έχεις καλύτερη επικοινωνία, να ξεπερνάς τις ντροπές σου, να απελευθερώνεις το στρες. Μαθαίνεις ότι τα πιο υπέροχα δημιουργήματα γεννιούνται από κοινές ανάγκες και συχνά εκπλήσσεσαι και ο ίδιος με το αποτέλεσμα. Αναπτύσσονται δεξιότητες κοινωνικές, οργανωτικές, επικοινωνιακές, χρήσιμες για κάθε κοινωνικό σύνολο και για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Στο τέλος γίνεται ξεκάθαρη η σημασία τους ενός μέσα στο όλο αλλά και του όλου γύρω από το εγώ και αυτό είναι πάντα μια σπουδαία ανακάλυψη.

Στη μουσική σχολή Music Tree τι θα μας διδάξετε?

Το Music Tree είναι ένας χώρος μουσικής έκφρασης με έμφαση στην δημιουργικότητα και τη δημιουργία μουσικών ομάδων αλλά και την σύνδεση της μουσικής με άλλες τέχνες. Έτσι, εκτός από μαθήματα ατομικών μουσικών οργάνων, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και στα ομαδικά μαθήματα, ξεκινώντας από τα βρέφη, αλλά και στη σύνθεση μουσικών συνόλων.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της οπτικής έχουμε μουσικοκινητική για βρέφη και νήπια, μουσική προπαιδεία, μουσικά σύνολα, μουσική για εγκύους, μουσική και τέχνη, μουσική στην ειδική αγωγή, παιδικό και εφηβικό μιούζικαλ, αυτοτελή θεματικά εργαστήρια αλλά και συνεδρίες μουσικοθεραπείας!

Ευχαριστούμε που μαθαίνετε τα παιδιά μας αλλά και εμάς την γεύση που αφήνει η μουσική στην ανθρώπινη ψυχή, γιατί τα παιδιά μας είμαστε στην ουσία εμείς !

Σχόλια