Το 22 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (TDF 22) φέτος πηγαίνει διαδικτυακά!
Με βασικό θεματικό πυλώνα αυτόν της σχέσης ανθρώπου και σύμπαντος -με ό,τι και αν σημαίνει αυτό (φύση, πολιτική, κοινωνικά θέματα)- το TDF 22 θα προβληθεί μέσω διαδικτύου.
Τα ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμα μόνο για 400 προβολές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, να επιλέξετε την ταινία που σας ενδιαφέρει και θα μπορείτε να τη δείτε εντός 24 ωρών.
Ελληνικά ντοκιμαντέρ
Περίπου 77, άλλα μεγάλου μήκους και άλλα μικρού, ελληνικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν με ποικίλα θέματα. Πολλά αφορούν Έλληνες εκπροσώπους της τέχνης όπως τον ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή και τον σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο. Ξεχωριστή θέση έχουν όσα ασχολούνται με ιστορικά δεδομένα όπως τον Ιωάννη Καποδίστρια και την πολιορκία του Χάνδακα (Κρήτης) από τους Τούρκους.
Ντοκιμαντέρ με animation
Ξεχωριστή θέση φαίνεται να κατέχουν εκείνα τα ντοκιμαντέρ που αναπτύσσονται πάνω στη δομή ενός υβριδικού είδους που αναπτύσσεται ραγδαία. Τα animation ντοκιμαντέρ έχουν ως στόχο να αναδείξουν:
“τη χρήση των κινουμένων σχεδίων ως στρατηγική αναπαράστασης στο ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντας τις διαφορετικές χρήσεις και τεχνικές που χρησιμοποιούνται”.
Μέσα από την οπτική γωνία των memes
Τα memes έχουν κατακλείσει την καθημερινότητά μας, καθώς αυτή είναι πλέον άμεσα συνυφασμένη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
5 ντοκιμαντέρ σχετικά με τους τρόπους δόμησης και επίδρασης των memes θα προβληθούν. Αρκετά ιδιαίτερο φαίνεται να είναι το Η μηχανή των memes: τι συμβαίνει όταν το ίντερνετ σε διαλέγει. Το αμερικανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ ασχολείται με το θέμα αυτό και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα memes αποτελούν έναν τρόπο έκφρασης που έχει αντικαταστήσει τον παραδοσιακό γραπτό λόγο.
Παράλληλα, στις 27/5 στα πλαίσια του TDF 22 θα υπάρχει και online συζητήση σχετικά με τα μιμίδια.
Ντοκιμαντέρ στην εποχή του “ανθρωπόκαινου”
“To 2000 o νομπελίστας φυσικός Πολ Κρούτζεν εισήγαγε τον όρο για να περιγράψει την γεωλογική εποχή, στην οποία έχουμε εισέλθει και η οποία διαδέχεται την Ολόκαινο Εποχή. Την στιγμή που γεννήθηκε η λέξη Ανθρωπόκαινος, ξεκίνησε και η συζήτηση για το τι σημαίνει, αν ισχύει και τι θα αφήσει ως αποτύπωμα στον πλανήτη μας σε 2000 χρόνια”.
Πιο επίκαιρη από ποτέ, αυτή η θεματική ντοκιμαντέρ του TDF 22 στοχεύει σε μία ιδιαίτερη μελέτη της επίδρασης του ανθρώπου στη φύση. Μία σχέση που κλονίζεται πολύ τα τελευταία χρόνια και αξίζει να τη δούμε να αποτυπώνεται μέσω του φακού.
Περισσότερα για το TDF 22 μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα!
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως αξίζει να δώσουμε περισσότερο χώρο στα ντοκιμαντέρ. Αποτελούν μία ιδιαίτερη μορφή τέχνης που ποτέ δεν μπορούν να μας αποκρύψουν εκείνο από το οποίο πασχίζουμε να απομακρυνθούμε: την αλήθεια.
Καλό Φεστιβάλ (19-28/5).