Πλανήτης Γη 2020,η κλιματική αλλαγή πλέον είναι κλιματική κρίση.

Το 2020 επίσης συμπληρώνονται 250 χρόνια από την γέννηση του Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Η ποιμενική του συμφωνία μας μαρτυρά την αγάπη και τον θαυμασμό του στην φύση, ‘’πιο εκφραστική από ζωγραφική’’ μας την περιγράφει ενώ μέσα στις νότες διακρίνουμε λόγια που μας μαρτυρούν  ‘’χαρούμενα συναισθήματα φθάνοντας στην εξοχή’’, ’’δίπλα στο ρυάκι’’, ’’χαρούμενη συγκέντρωση χωρικών’’, ’’καταιγίδα’’ ,’’τραγούδι των χωρικών, αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης μετά την καταιγίδα’’.

Ας αναρωτηθούμε πόσο καιρό έχουμε να συναντήσουμε την φύση.

BEETHOVEN PASTORAL PROJECT

Beethoven Pastoral Project

Σε πολλά μέρη του πλανήτη μας δεν υπάρχει πια φύση για να γνωρίσουμε, πυρκαγιές ,φυσικές καταστροφές, μία δίχως μέτρο βιομηχανοποίηση μας δείχνουν ήδη το τοπίο το οποίο καλούμαστε εμείς και όσοι έρθουν μετά από εμάς, να συνηθίσουμε ως ‘φυσικό’ και να ‘ζήσουμε’.

Τόσες εικόνες και τόσες προειδοποιήσεις της ίδιας της φύσης δεν μας αρκούσαν, έπρεπε να πληγεί το εγώ μας και η εύθραυστη μας αυτή επιβίωση για να κάνουμε ένα διάλειμμα και να δούμε  ύστερα από τόσα χρόνια την Άνοιξη, αυτή την αναγέννηση που κάθε χρόνο προσπερνούμε και ποδοπατάμε δίχως έγνοια την κάθε της έκφανση.

Η παντοδυναμία του ανθρώπου πληγώθηκε,  δεν είναι ανίκητος, τα μικρά και όχι τα μεγάλα τον καταβρόχθισαν, η φύση δεν τον χρειάζεται εκείνος την χρειάζεται!

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ελπίδα για τον άνθρωπο, με τον ένα η τον άλλο τρόπο μοιάζει βέβαιο πως θα φέρει ο ίδιος την καταστροφή του..
Όμως  ένας άνθρωπος, ένας μουσικός, χάνει την ακοή του και μαζί όλο του τον κόσμο, συνεχίζει να γράφει μουσική και δίνει την 9η Συμφωνία στην ανθρωπότητα μιλώντας μέσα από την δική του δυστυχία για αδελφοσύνη, αγάπη, ειρήνη!

Αυτός είναι ο Μπετόβεν που δε σταματά να ελπίζει και να δείχνει τον δρόμο!

Το Beethoven Pastoral Project μία διεθνής σύμπραξη ανθρώπων από κάθε μεριά του κόσμου μας, προσπαθεί μέσα από την μουσική του μεγάλου αυτού οραματιστή να μας δείξει πως η φύση γύρω μας στην ουσία είναι μία με την φύση μέσα μας και όταν η αλήθεια της φύσης συναντάται με την τέχνη βρίσκουμε την μία και αδιαίρετη ενότητα που όλοι μαζί αποτελούμε!

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) λαμβάνει μέρος σε αυτό το οικουμενικό εγχείρημα διοργανώνοντας μία μεγάλη συναυλία στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου την Beethoven Pastoral Day, 5η Ιουνίου 2020.

Η φύση γύρω μας στην ουσία είναι μία με την φύση μέσα μας.



Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων  για δεκαετίες διατηρεί τον ρόλο του δασκάλου στις νεώτερες γενεές μουσικών της Ελλάδος ως προς την εκπαίδευση και την επαρκή κατάρτιση μουσικά και τεχνικά για την μετέπειτα στελέχωση των επαγγελματικών Συμφωνικών ορχηστρών της Ελλάδος. Μόνιμος μαέστρος της ο Παύλος Σεργίου, οπού με την καθοδήγησή του η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών σε σημαντικότατους χώρους όλης της Ελλάδος με ένα ευρύτατο φάσμα συμφωνικού ρεπερτορίου  από το μπαρόκ ως τις μέρες μας, υποστηρίζοντας και δίνοντας βήμα και σε πολλούς νέους Έλληνες συνθέτες.

Σχόλια