Ο Ισπανός καλλιτέχνης José Manuel Ballester έχει δημιουργήσει μια μάλλον ποιητική εξερεύνηση του ρόλου που παίζουν οι άνθρωποι στα κλασικά έργα ζωγραφικής – αφαιρώντας τα.

Αυτή η μοναδική σειρά, με τίτλο hidden spaces (“Espacios occultos”), φαίνεται αρκετά ανησυχητική χωρίς οι άνθρωποι που γνωρίζουμε να είναι εκεί.

Ωστόσο, δίνει ένα άλλο είδος βάθους στους πίνακες, αποκαλύπτοντας τους χώρους που δεν είχαμε δει ποτέ πίσω τους.

Ballester

Ο Ballester έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά, αλλάζοντας ψηφιακά τους κλασικούς πίνακες, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να εξετάσει καλύτερα από ποτέ τα ιστορικά έργα τέχνης.

Η εξαφάνιση αυτών των χαρακτήρων από τους γνωστούς πίνακες μας παρέχει μια οπτική για τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και του περιβάλλοντος τους.

Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν παλιότερο δείγμα δουλείας του καλλιτέχνη μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε σύγχρονα και συνυφασμένα με την σημερινή εποχή.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας, έξω από τα παράθυρα μας ίσως βρούμε τις εικόνες του José Manuel Ballester στην σημερινή εποχή του covid-19.

Ο Ισπανός καλλιτέχνης αναπαράγει κλασικούς πίνακες όπως το «The Third of May 1808» του Goya, «The Allegory of Painting» του Vermeer και «The birth of Venus» του Botticelli, εκτός από το ότι αφήνει έξω από την κεντρική πτυχή των έργων – τον άνθρωπο.Ballester

Ορισμένες από τις ψηφιακές εκδόσεις του Ballester διατηρούν κάποια υπολείμματα  μετά την «εξαφάνιση» των αντικειμένων.

Όπως για παράδειγμα δείχνοντας αίμα που καλύπτεται από το έδαφος που σηματοδοτεί το σημείο μιας φρικιαστικής μάχης ή ακόμα και ένα αχνό περίγραμμα σε ένα ημιτελή πορτρέτο.

Άλλου, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορούν να υπάρχουν από μόνα τους, δίνοντας μια άλλη οπτική σε μια άδεια γκαλερί ή ένα ναυάγιο σε ακατέργαστα νερά.

Σε συνέντευξή του στο Bored Panda, ο Ballester είπε ότι ενώ η σειρά των έργων του «concealed spaces» θεωρείται συχνά χιουμοριστική, έχει πολλές έννοιες.

 “Μετά από μια βαθύτερη ματιά δεν είναι δύσκολο να βρεθεί η υπέρβαση και οι πολλαπλές πιθανές ερμηνείες, τόσο ως νέες εικόνες όσο και ως προς τους πρωτότυπους ομολόγους τους”, είπε.

Ballester

Μια από τις πιο ξεκάθαρες πτυχές αυτής της σειράς είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε την τέχνη της κάθε περιόδου, η οποία έχει έναν μοναδικό τρόπο να αναζητά και να κατανοεί την πραγματικότητα που μοιράζονται οι καλλιτέχνες. Ballester2

Αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα στις αξίες εκείνης της περιόδου και συνδέουν τις ιδέες τους με μία επέκταση σε διαφορετικές οπτικές μέσα στον χρόνο.

Στην περίπτωση που θέλεις να δεις περισσότερες πληροφορίες για τα έργα του Βallester μπορείς να πατήσεις εδώ!

Ballester

Σχόλια