Μήπως οι διακοπές στη Ζάκυνθο να προστεθούν στη λίστα σου για φέτος;

Διακοπές στην Ελλάδα = νησί. Νόμος! Και είναι αυτονόητο όταν έχουμε τόσο όμορφα και γραφικά νησιά όπως η Ζάκυνθος.

Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με την ονομασία “Τζάντε” ή “Φιόρο του Λεβάντε”, κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο νησί σε έκταση στην Ελλάδα, καθώς και το τρίτο σε έκταση και δεύτερο σε πληθυσμό νησί στα Επτάνησα.

Το σχήμα της Ζακύνθου είναι ακανόνιστο τριγωνικό, με το μεν βορειότερο άκρο του νησιού να καταλήγει στο ακρωτήριο Σκινάρι, ενώ στο νότιο-ανατολικό να σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά μεταξύ των δύο ακρωτηρίων, Μαραθιά και Γέρακας.Διακοπές στη Ζάκυνθο

Η Ζάκυνθος είναι γεμάτη αξιοθέατα και παραλίες με καταγάλανα νερά, που σίγουρα αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Μία από τις ομορφότερες είναι “ο κόλπος του Λαγανά”, όπου βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο. Το Εθνικό Πάρκο, που ιδρύθηκε το 1999, έχει σκοπό την αποτελεσματική προστασία της ιδιαίτερης πανίδας που υπάρχει στο νότιο τμήμα του νησιού, καθώς και την ένταξη της στην τοπική κοινωνία. Τα πιο σημαντικά είδη ζώων που γίνεται προσπάθεια να διασωθούν είναι οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta και οι Μεσογειακές φώκιες Monachus Monachus.Διακοπές στη ΖάκυνθοΔιακοπές στη Ζάκυνθο

Παρόλα αυτά, γίνεται προσπάθεια διάσωσης και άλλων ειδών ζώων, όπως είναι πτηνά, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά όπως ο σκατζόχοιρος.

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου ή ο “Παναγιώτης”, είναι ένα ναυάγιο πλοίου στην απομονωμένη ακτή Άη Γιώργης της Ζακύνθου και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Το πλοίο εντοπίστηκε την 5η Οκτωβρίου 1980 από περιπολικό σκάφος και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Παρόλο που στην αρχή οι κάτοικοι θορυβήθηκαν για την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλούσε, τελικά αποτέλεσε πόλο έλξης για πάρα πολλούς τουρίστες μέχρι σήμερα.Ζάκυνθος

Μία ακόμη γνωστή και πανέμορφη παραλία είναι ο “Πόρτο Λιμνιώνας” στη Δυτική Ζάκυνθο. Είναι ένα από τα πιο απόκρυφα μέρη και γι’ αυτό ίσως από τα πιο όμορφα και άγρια ολόκληρου του νησιού. Για όσους αγαπούν τις σπηλιές αξίζει τον κόπο να επισκεφτούν την παραλία, ενώ μπαίνοντας ακόμη πιο μέσα στις σπηλιές θα συνειδητοποιήσουν ότι η παραλία συνεχίζεται, αλλά μόνο για τους λάτρεις των extreme σπορ. 

Ζάκυνθος

Τέλος, ένα μέρος που σίγουρα θα πρέπει να δει κανείς αν πάει στην Ζάκυνθο είναι “Το Κερί”. Το Κερί βρίσκεται 19 χμ νοτιοδυτικά από την πόλη της Ζακύνθου. Το κύριο χαρακτηριστικό του ορεινού μέρους του χωριού είναι τα παλιά, πέτρινα σπίτια με τα στενά δρομάκια. Τα σπίτια αυτά επέζησαν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 και τώρα είναι εκθέματα της τοπικής πλούσιας αρχιτεκτονικής. Ένα χιλιόμετρο παραπέρα από το χωριό βρίσκεται ο φάρος του Κεριού, στην άκρη ενός απότομου βράχου και 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος ωστόσο, φημίζεται και για τον πολιτισμό της. Πρόκειται για ένα νησί με μακρά μουσική παράδοση. Οι Ζακύνθιοι ιδιαίτερα φιλόμουσοι συχνά συγκροτούν καλλίφωνες ομάδες – συντροφιές που τραγουδούν παλιά τοπικά τραγούδια και κυρίως καντάδες. Επιπλέον, στη Ζάκυνθο ανθεί ένα ιδιαίτερο, ίσως ιδιότυπο, θεατρικό είδος υπαίθρου, που ονομάζεται «ομιλίες», στο οποίο συμπρωταγωνιστούν οι κάτοικοι με αυτοσχεδιασμούς ως “παρλάτες”.

Μπορεί φέτος να είναι μια δύσκολη χρονιά αλλά οι διακοπές στη Ζάκυνθο πάντα θα αξίζουν!

Σχόλια