Για τους περισσότερους ο υποχρεωτικός εγκλεισμός – γνωστή σε όλους ως καραντίνα – στο σπίτι αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία…

Έχουμε μάθει να κινούμαστε σε γρήγορους ρυθμούς, με συχνές μετακινήσεις, καθημερινές επαφές και εξαντλητικά ωράρια. Επιπλέον οι δύο βασικοί πόλοι της ζωής μας, η εργασία και η ψυχαγωγία μας οδηγούν συνήθως έξω από το σπίτι.

Η πανδημία που χτύπησε ολόκληρο το πλανήτη ανάγκασε τη χώρα μας να λάβει μέτρα για να περιοριστούν τα κρούσματα και οι απώλειες. Η καραντίνα εφαρμόστηκε εγκαίρως έχοντας αναδειχτεί σε μονόδρομο από την εμπειρία της Ιταλίας μετριάζοντας την έκταση του προβλήματος στην Ελλάδα.

Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως εγώ, έχουν εξοικειωθεί εδώ και πολλά χρόνια με τις απαραίτητες προφυλάξεις επιβίωσης από απλούς ιούς. Όπως ανελλιπές πλύσιμο των χεριών πριν φάνε οτιδήποτε (ακόμα και ποπ κορν στο σινεμά), αποφυγή των κλειστών χώρων με κακό εξαερισμό και περιορισμός στο σπίτι κατά τους μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις.

Οι περιορισμοί αυτοί δημιουργούν ένα είδος απομόνωσης που μοιάζει με στέρηση της ελευθερίας. Ωστόσο μας γλιτώνουν από το χαμένο χρόνο μιας αδιαθεσίας που θα μας κατέβαλε περιορίζοντας περισσότερο τις επιλογές μας.καραντίνα

Με τη καραντίνα κερδίζουμε αυτό που κυρίως μας έλλειπε, δηλαδή χρόνο. Δεν είχαμε χρόνο για αναστοχασμό και για προγραμματισμό με στόχο την αυτοβελτίωση. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να στραφούμε στον εαυτό μας και παίρνοντας για λίγο αποστάσεις από τη φθορά της καθημερινότητας, να επικεντρωθούμε σε δραστηριότητες που αγαπάμε και μας κάνουν καλύτερους.

Προτάσεις για τις μέρες της καραντίνας:
  1. Ευκαιρία για να διαβάσουμε μερικά βιβλία. Δεν θα προτείνω τίτλους γιατί πιστεύω ότι όλοι έχουμε βιβλία σπίτι που θα θέλαμε να διαβάσουμε και δεν είχαμε το χρόνο.
  2. Βλέπουμε παλιές κλασικές ταινίες του κινηματογράφου. Προτείνω να ξεκινήσετε θεματικά ιστορικά αφιερώματα όπως: Ιταλικός νεορεαλισμός, γαλλική nouvelle vague, οσκαρικά μιούζικαλ, ταινίες του Χίτσκοκ, ταινίες με την εμβληματική Μελίνα Μερκούρη, ελληνικός δραματικός ασπρόμαυρος κινηματογράφος (πχ. Κόκκινα φανάρια, Λόλα, Κορίτσια στον ήλιο, Ορατότης μηδέν κτλ), ταινίες εποχής Α΄& Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πολλές άλλες που πιθανών μπορείτε να βρείτε σε διαδικτυακές πλατφόρμες ή στη συνδρομητική τηλεόραση. Επιμόρφωση και ψυχαγωγία είναι ο ιδανικός συνδυασμός.
  3. Οργάνωση και αναδιάταξη του χώρο σας. Η πιο χρονοβόρα διαδικασία αν είσαι φοιτητής ή φοιτήτρια είναι η καλή αρχειοθέτηση των βιβλίων ή των σημειώσεων σου. Επιπλέον όλοι μας έχουμε στο δωμάτιο μας κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι στο οποίο παραχώνουμε ότι μας περισσεύει, γεμίζοντας το με άχρηστα πράγματα. Ήρθε η ώρα να το αδειάσουμε και να το καθαρίσουμε.
  4. Καλλιτεχνική ενασχόληση, έμπνευση και δημιουργία. Η ζωγραφική, το γράψιμο, οι χειροτεχνίες, οι κατασκευές ακόμα και το μαγείρεμα σε απελευθερώνουν ψυχολογικά και σου επιτρέπουμε να διοχετεύσεις δημιουργικά την ενέργεια σου, σε καλλιτεχνικό πνεύμα!

Εύχομαι να είστε καλά όλοι! Έχουμε ακόμα πολλές μέρες μπροστά μας. Εφοδιαστείτε με υπομονή και ψυχραιμία, ο πανικός και ο ωχαδερφισμός είναι κακοί σύμβουλοι.

Μένουμε σπίτι γιατί η υγεία είναι το πιο ανεκτίμητο αγαθό!

Σχόλια