Γνωρίζουμε πως η μουσική, όπως και η ανθρωπότητα εν γένει, δεν έχει σύνορα, ούτε τοπικά ούτε χρονικά μα ούτε και μεταξύ των κατηγοριών που μέσα στους αιώνες μας προέκυψαν.

Περί Μουσικής με τον Nenad Radosevic

Αυτή την απόδειξη ήρθε να μας συστήσει ο Nenad Radosevic μέσα από την Blend Orchestra!

Τι είναι η Blend Orchestra και ποιο το όραμα πίσω από την δημιουργία της ?

H Blend Orchestra αποτελεί ένα έργο συνεργασίας και κυρίως μια δημιουργική «παιδική χαρά» για όλα αυτά τα όμορφα μυαλά που είχα τύχη να δουλεύω στο παρελθόν ως ηχολήπτης  ή παραγωγός. Θεωρώ αυτή την ορχήστρα ως ένα δημιουργικό «εργαλείο έκφρασης» που ενσωματώνει και συνδέει στοιχεία από την παραδοσιακή και κλασική μουσικη έως την ηλεκτρονική σύνθεση ήχου, καταλήγοντας στην ambient και cinematic μουσική.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν κάθε μέρα στην πόλη, και που εκφράζονται με ήχους, γλώσσες, χρώματα, γεύσεις, μυρωδιές

Ύστερα από το δέσιμο τόσων ανθρώπων μαζί, κατάφερες ως συνθέτης να ‘’δέσεις’’ και όλα αυτά τα διαφορετικά είδη της μουσικής μαζί, τι θα ήθελες να πετύχεις μέσω αυτής της ενότητας?

Τα πάντα είναι θέμα ανθρώπων, η μουσική είναι απλώς μια αντανάκλαση της εποχής και του τόπου στον οποίο ζούμε. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η εποχή που ζούμε, κυρίως από άποψη πολιτιστικής ανάμιξης. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η Αθήνα, πιθανότατα, αποτελεί το πλέον σημαντικό πολιτιστικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν κάθε μέρα στην πόλη, και που εκφράζονται με ήχους, γλώσσες, χρώματα, γεύσεις, μυρωδιές..Όλα γίνονται με εξοντωτικούς ρυθμούς σε αυτή την πόλη και είναι δύσκολο να μην επηρεαστούν από αυτό. Θα ήταν πιθανόν πολύ πιο δύσκολο να προσπαθήσουμε να το αγνοήσουμε αυτό, παρά να το μεταφράσουμε για παράδειγμα μέσω της μουσικής.

Δεν έχει σημασία αν είναι ο ήχος από πιάνο ή κινέζικα Guzeng, ινδική tabla ή τα τύμπανα. Όλα εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό συναίσθημα.

Ποιο θεωρείς πως είναι το κοινό στοιχείο που δένει τον άνθρωπο,μα και τη μουσική ,στο ένα της ορχήστρας αλλά και της μουσικής σου?

Ξέρω ότι αυτό θα μπορούσε να ακούγεται τετριμμένο, αλλά είναι η αγάπη για τη μουσική στην καθαρότερη και απλούστερη μορφή. Όλοι έχουμε βιώσει αυτό το συναίσθημα ως ακροατές και προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό το επίπεδο και ως ερμηνευτές. Είναι ένα είδος δημιουργικής αλληλεπίδρασης ή αλλιώς “feedback loop” που προσπαθούμε να συντονίσουμε.

Δεν τελειώνει ποτέ η διαδικασία ανταλλαγής και μάθησης και αυτο δίνει στα μυαλά και τις ψυχές όλων μας χαρα και ειρήνη.

Ποιες οι προσδοκίες σου για το μέλλον και τι θα ήθελες να περάσει στον καθημερινό άνθρωπο από το όλο εγχείρημα ?

Βρισκόμαστε στη φάση της προώθησης, παρουσιάζοντας ζωντανα στο κοινό τη μουσική μας. Παράλληλα η δημιουργική διαδικασία δεν σταματά ποτέ. Ευτυχώς, υπάρχει πάντα κάποια νέα ιδέα που «σπάει» τη ρουτίνα… όπως όταν για παράδειγμα κάποιος στην ορχήστρα αποφασίζει να αλλάξει 2 νοτες στην coda και έτσι, απρόσμενα, το τραγούδι να μετατοπιστεί σε νέο επίπεδο. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο μέρος της συνεργασίας, δεν τελειώνει ποτέ η διαδικασία ανταλλαγής και μάθησης και αυτο δίνει στα μυαλά και τις ψυχές όλων μας χαρα και ειρήνη. Αν κατορθώσουμε να μεταφέρουμε μερικά από αυτά τα στοιχεία και συναισθήματα στους ακροατές, τότε όλοι στο δωμάτιο θα είναι ευχαριστημένοι.

Πως μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την ορχήστρα και το έργο σου;

Μέχρι στιγμής έχουμε κυκλοφορήσει ένα single και βιντεοκλίπ για το κομμάτι “Standstill” που ηχογραφήθηκε πέρσι στο θρυλικό Finos Film Studio στην Αθήνα. Το κομμάτι διατίθεται στο Youtube και σε όλα τα streaming services. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν και 3 νέα κομμάτια που έχουν ηχογραφηθεί στο ίδιο session.

Για να μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα μας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας ή ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πόσο σημαντικό να σφυρηλατούνται οι αρμοί της κοινωνίας μέσα από την ίδια την μουσική και την πίστη στον άνθρωπο και τις αξίες που μαζί γεννούν!

Σχόλια