Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ευγνωμοσύνη που έχεις ένα σπίτι που μπορείς να μένεις; Γιατί ωραία όλα αυτά, αλλά πώς θα μπορούσες να στηρίξεις αυτό το «Μένουμε σπίτι», αν… δεν είχες σπίτι;

Μήπως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να εκτιμήσεις πραγματικά όλα όσα μπορείς να κάνεις μέσα στο σπίτι που έχεις, αντί να παραπονιέσαι που για λίγες μέρες θα στερηθείς την ωραία πραγματικότητα που ζούσες μέχρι τώρα; Εκπαίδευσε το μυαλό σου, επαναπροσδιόρισε τα πράγματα, προσαρμόσου και μετέτρεψε το «Μένουμε σπίτι» σε μια ακόμη εμπειρία που θα αξίζει να θυμάσαι και να μοιράζεσαι στο μέλλον… όταν πια θα έχει τελειώσει!

Ακολουθεί λοιπόν μία ωραία (ελπίζουμε) λίστα με όλα εκείνα τα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις στο σπίτι σου, όσο όλοι (ελπίζουμε ξανά) θα βρισκόμαστε ο καθένας στο δικό του!

1. Μείνε σιωπηλός και σκέψου

Μάλλον είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις όσο θα βρίσκεσαι στην ηρεμία του σπιτιού σου. Η καθημερινότητα όλων χρειάζεται ξαφνικά να αλλάξει για λίγο (ελπίζουμε και πάλι), και όπως κάθε αλλαγή, έτσι κι αυτή, απαιτεί από εμάς εγρήγορση και προσαρμογή σε κάποια (προσωρινά) νέα δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα δεν μοιάζει εύκολο, και όπως φαίνεται (παρατηρώντας παράλληλα και όλους αυτούς που αρνούνται ακόμα να συνειδητοποιήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης) δεν είναι εύκολο. Αλλά ναι. Χρειάζεται. Για το καλό όλων μας.

Μείνε λοιπόν σιωπηλός και σκέψου. Τι έχει πραγματική αξία για εσένα τελικά; Πόσο έδειχνες την εκτίμησή σου σε όλα αυτά τα πράγματα που έχεις έως τώρα, και που τα θεωρούσες δεδομένα; Όπως, η υγεία σου, το σπίτι σου, οποιοδήποτε υλικό και άυλο απόκτημά σου, η οικογένειά σου, η δυνατότητά σου να βγεις ακόμη και για έναν καφέ με παρέα, ή να μπορείς να ταξιδεύεις βλέποντας τον κόσμο.

Τώρα που όλα αυτά έχουν περιοριστεί, μπορείς να νιώσεις την αξία που έχουν στα αλήθεια για εσένα;

Αν όχι, συνέχισε να παραμένεις σιωπηλός και να σκέφτεσαι…

2. Διάβασε

Ενός λεπτού σιγή για όλα εκείνα τα βιβλία που είχες αγοράσει με λαχτάρα να διαβάσεις, αλλά έχουν μείνει σκονισμένα και ερμητικά κλειστά στη βιβλιοθήκη σου για καιρό. Εκμεταλλεύσου τον χρόνο αυτό και άνοιξέ τα. Θα οξύνουν σίγουρα την σκέψη σου και σίγουρα με κάποιον τρόπο θα σε βοηθήσουν και με την συμβουλή νούμερο 1 παραπάνω…

Περιηγήσου σε μία λίστα με 42.000 δωρεάν online βιβλία, επέλεξε κάποιο και ρίξτο στο διάβασμα!

3. Βγες στο μπαλκόνι να δεις…

…το φεγγάρι που φέγγει την πόλη… ναι και αυτό! Ευκαιρία να δεις το φεγγάρι, τον ήλιο (που εξακολουθεί να βγαίνει και να λάμπει, προτρέποντας κι εσένα να συνεχίσεις να χαμογελάς, να λάμπεις, να ελπίζεις, και να παραμένεις αισιόδοξος), ευκαιρία να ακούσεις τα πουλιά που κελαηδούν, να δεις τα φυτά στο μπαλκόνι σου που έχουν αρχίσει ήδη να ανθίζουν, και γενικά να δεις, και να παρατηρήσεις.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που απλά παρατήρησες το περιβάλλον γύρω σου, όντας χαμένος στους γρήγορους ρυθμούς μιας καθημερινότητας που είχες μέχρι τώρα δημιουργήσει και έτρεφες τις αυταπάτες πως ήταν τέλεια; Βγες στο μπαλκόνι σου λοιπόν, με μια κούπα καφέ και απλά παρατήρησε.

Μιλώντας για αυταπάτες, προτείνουμε να διαβάσεις το βιβλίο Χωρίς αυταπάτες του Δημήτρη Γρυπαίου!

4. Γυμνάσου

Σίγουρα θα αγχώνεσαι για το Bikini body σου εν όψει και του καλοκαιριού και θα στεναχωριέσαι που οι μέρες περνούν κι εσύ δεν περνάς ώρες στο γυμναστήριο πια. Αλλά οι δικαιολογίες είναι απλά δικαιολογίες, και αν πραγματικά θέλεις να νιώθεις καλά με το σώμα σου, μπορείς να το κάνεις και από το σπίτι! Εκμεταλλεύσου την τεχνολογία, και αναζήτησε προγράμματα γυμναστικής στο σπίτι, στο YouTube! Υπάρχουν άπειρα και σταμάτα να γκρινιάζεις!

Γυμναστική στο σπίτι: Τα καλύτερα βίντεο και συμβουλές!

5. Μαγείρεψε

Αν ακόμα κάνεις παραγγελίες για delivery… μπράβο! Αλλά, μπορείς ταυτόχρονα να ψάξεις για εύκολες και γρήγορες συνταγές με απλά υλικά (που σίγουρα θα έχεις στο ντουλάπι σου, μετά τις τόσες επιδρομές στο σούπερ μάρκετ) και να εξασκήσεις τις ικανότητές σου με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Μαγείρεψε, για τον εαυτό σου, τα αδέρφια σου, τον φίλο σου, το κατοικίδιό σου, και για όποιον τέλος πάντων έχεις για παρέα όσο είσαι σε καραντίνα.

Τσέκαρε μία λίστα με συνταγές που προτείνουμε!

6. Παρακολούθησε διαδικτυακά μαθήματα

Σίγουρα σε ενδιαφέρει να πας ένα βήμα πιο πάνω τον εαυτό σου σε κάποια δεξιότητα. Ο χρόνος να το κάνεις μπορεί να μην υπήρχε (ή τουλάχιστον έτσι να ήθελες να πιστεύεις), αλλά τώρα υπάρχει και ήρθε η ώρα να το κάνεις όσο μένεις στο σπίτι. Άνοιξε και ψάξε, υπάρχουν σίγουρα μαθήματα που σε ενδιαφέρουν! Μάθε! Το χρωστάς στον εαυτό σου. Και μόνο!

7. Καθάρισε

Είναι και εκείνη η γενική που ήθελες να κάνεις στο σπίτι, αλλά μια οι βόλτες, μία το γυμναστήριο, μία οι εκδρομές, μία το ένα, μία το άλλο… Εντάξει, αρκετή αναβλητικότητα. Φόρεσε τα γάντια σου, ανασκουμπώσου και κράτησε το σπίτι σου καθαρό!

8. Ξεκαθάρισε, βάλε τάξη, οργάνωσε

Ντουλάπες, ντουλάπια, αποθήκη, έπιπλα. Αρκετή ακαταστασία. Έχεις όλο τον χρόνο στη διάθεσή σου να βάλεις την τάξη στον χώρο σου. Άλλωστε έτσι θα μπορείς να βρίσκεις και ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε χρειάζεσαι, αποφεύγοντας να ψάχνεις για ώρες, χωρίς αποτέλεσμα!

9. Παίξε

Μήπως έχετε ξεχάσει λίγο να είστε παιδιά; Μήπως υπάρχουν κάτι επιτραπέζια παιχνίδια σκονισμένα σε μία γωνιά στο πατάρι και τα ξεθάψατε μετά το ξεκαθάρισμα που κάνατε; Χμμμ… Να που τώρα θα σου φανούν χρήσιμα! Εμπρός, μαζευτείτε όσοι είστε στο σπίτι και «ξεσκονίστε τα» κι όταν τα βαρεθείτε σκαρφιστείτε δικά σας!

Εναλλακτικά, μπορείτε να διοργανώσετε διαδικτυακά ομαδικά παιχνίδια με εκείνους τους φίλους σας που ζουν στην δική τους καραντίνα.

10. Άκου μουσική

Υπάρχουν μπάντες, είδη μουσικής, μουσικοί που δεν ξέρεις. Ψάξε, πάτησε το play και ανακάλυψε νέους ήχους. Μπορείς να το κάνεις συνδυαστικά και με κάποιο από τα νούμερα που προηγήθηκαν παραπάνω!

11. Επικοινώνησε

Αν έχεις παρέα στην καραντίνα, ακόμη καλύτερα. Αν όχι, ευτυχώς έχουμε την τεχνολογία και μπορείς να καλέσεις, να ακούσεις και να δεις τα πρόσωπα που θέλεις! Άνοιξε συζήτηση και αντάλλαξε απόψεις για οποιοδήποτε προβληματισμό ή σκέψη σου. Μοιράσου ιδέες, πες αστεία, τραγούδησε, κλάψε! Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου, ακόμα και από το σπίτι. Πες όλα εκείνα τα ευχαριστώ και συγγνώμη που χρωστούσες στους ανθρώπους. Όσο ακόμη υπάρχουν. Άσε τις δικαιολογίες, ναι γίνεται! Προσαρμόσου!

Επαναπροσδιορισμός της σχέσης με τα θετικά μας συναισθήματα

12. Άλλαξε θέση στα έπιπλα

Εντάξει, τόσες μέρες μέσα στον ίδιο χώρο, θα σε πιάσουν σίγουρα στιγμές βαρεμάρας. Μπορείς να πειραματιστείς με την θέση των επίπλων, βλέποντας το σπίτι σου αλλιώς. Πού ξέρεις, μπορεί και να κάνεις κάποια αλλαγή που δεν είχες σκεφτεί νωρίτερα, αλλά τελικά να σου αρέσει!

13. Δώσε σημασία στο κατοικίδιό σου

Αν έχεις για συντροφιά σου κάποιο κατοικίδιο, τότε εκμεταλλεύσου αυτό το χρονικό διάστημα και φρόντισέ το λίγο παραπάνω. Θα νιώσεις ανιδιοτελή αγάπη και σίγουρα τη χρειάζεσαι!

14. Ζωγράφισε

Όλο και κάποια καλλιτεχνική ανησυχία θα έχεις. Ήρθε η ώρα να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο, να πάρεις ένα απλό μολύβι και ένα φύλλο χαρτί και να δοκιμάσεις τις δεξιότητές σου στη ζωγραφική!

15. Δες ταινίες και σειρές

Ήθελες εδώ και καιρό να δεις κάποια σειρά ή ταινία; Ε, απλά κάνε το!

Κι αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμη τι θέλεις να δεις, ρίξε μια ματιά σε ό,τι προτείνουμε εδώ!

Fleabag: Η σειρά που θα σε κάνει να συμφιλιωθείς με τις ενοχές σου!

16. Δες TED talks

Στο YouTube υπάρχουν πάρα πολλές ομιλίες από TED από όλο τον κόσμο, με ανθρώπους να μοιράζονται την ιστορία τους και να εμπνέουν! Αν έως τώρα δεν τις είχες ανακαλύψει, ήρθε η ώρα! Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι-έμπνευση, άνθρωποι που μπορούν με μία πρότασή τους να σε προβληματίσουν, να σε παρακινήσουν να κάνεις κάτι που φοβόσουν, να σε κάνουν να σκεφτείς και να δεις τα πράγματα εντελώς αλλιώς, να σε διδάξουν. Πάτησε το play και θα δεις ότι μετά την πρώτη ομιλία, απλά θα θέλεις να τις παρακολουθήσεις όλες.

Και με αφορμή την κατάσταση που ζούμε, μπορείς να ακούσεις τον Bill Gates σε μία… προφητική του ομιλία πέντε χρόνια πριν!

17. Φρόντισε τον εαυτό σου

Κάνε εκείνη τη μάσκα που ήθελες, βάλε εκείνη την κρέμα που ήθελες στο πρόσωπό σου, περιποιήσου τα μαλλιά σου, τα νύχια σου, το σώμα σου, γυμνάσου, πιες νερό, κοιμήσου, χόρεψε, χαμογέλα, μείνε σιωπηλός, μείνε ήρεμος. Όσο αμελείς να σε φροντίζεις, το μυαλό και το σώμα σου θα παραιτηθούν, παύοντας τελικά να φροντίζουν εσένα για να μπορείς να κινείσαι και να λειτουργείς νιώθοντας σωματικά και πνευματικά υγιής.

Έχε στο μυαλό σου πως «ό,τι αφήνεις, σε αφήνει».

Ανέπνευσε και κάνε υπομονή.

Υ.Γ. Δείξε την αλληλεγγύη σου στους ανθρώπους γύρω σου και μην αδειάζεις τα ράφια στο σούπερ μάρκετ! Υπάρχουν κι άλλοι όπως εσύ που θέλουν να επιβιώσουν. Επίσης, κάνε τη ζωή των γιατρών εύκολη και μείνε σπίτι! Οι πράξεις που οφείλεις να κάνεις είναι τόοοοσο μικρές, αλλά έχουν τόσο μεγάλη αξία για όλους μας…

Μένουμε σπίτι, ενώ παράλληλα σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και με σεβασμό. 😉


Το κείμενο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε αρχικά για το: https://bit.ly/2x5DCQ9

Σχόλια